TRĂSĂTURILE PERSOANELOR INVIDIOASE

Distribuie pe:

Este foarte probabil ca fiecare dintre noi să fi fost, măcar de câteva ori în viață, ținta manifestărilor provenite din invidie sau, de cealaltă parte, am invidiat pe cineva.

Psihoterapeutului Laura Maria Cojocaru, citat de descopera.ro, susține că, în ambele cazuri, sentimentul de invidie este un mare generator de suferință: “Atunci când stârnim sentimentul de invidie, adică îl exteriorizăm, acesta generează un efect în lanț de alte sentimente dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică și psihică, precum insomnii, stări de anxietate, stări depresive, o furie care ne îndeamnă la comportamente disfuncționale, în primul rând pentru noi înșine”.

Iată câteva trăsături de personalitate ale persoanelor care scot la suprafață mai des decât altele sentimentul de invidie.

Persoanele cu stimă de sine scăzută - Atunci când o persoană are stimă de sine scăzută, nu este împăcată cu imaginea ei, cu viața ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situația ei financiară, socială, relațională etc, a acumulat frustrări în timp, este o persoană nesigură pe ea, cu încredere mică în propriile forțe râvnește mereu la ceea ce au alții.

Întrucât nu reușesc să obțină ceea ce vor, unele persoane duc invidia mai departe, dorind răul celor despre care consideră că au o viață mai bună.

Persoanele stăpânite de frică - Acele persoane care experimentează sistematic stări de teamă, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputință, frica de a nu fi îndepărtat, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin de la cei din jur, sunt mai predispuse la sentimentul de invidie.

Frica ne împinge la nesiguranță, care poate escalada în frustrări din cauza așa-ziselor nevoi fictive. Persoanele stăpânite de frică sunt mereu de părere că nu au suficient de mult, că alții au mai mult, dar își înfrânează pornirile tocmai din... frica de a nu fi acceptate sau de a fi îndepărtat dintr-un grup.

Persoanele stăpânite de lene - Chiar dacă poate părea ciudat, persoanele leneșe trăiesc mai des sentimentul de invidie decât alte persoane. Persoanele invidioase nu sunt dispuse să urmeze căile de dezvoltare și de evoluție pe care le urmează cei care au succes în viață, în cariera, în dragoste.

Cei invidioși nu sunt dispuși să plătească prețul succesului, și anume o doză de efort și de renunțare în anumite momente la confort, drept pentru care se mulțumesc doar să invidieze... (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu