ȘASE DIN ZECE ROMÂNI ÎL APRECIAZĂ PE VIKTOR ORBÁN

Distribuie pe:

Grupul de cercetări sociologice “Nézõpont” din Ungaria a dat, de curând, publicității rezultatele unui sondaj de opinie efectuat în România care arată că 6 din 10 români îl apreciază pe Viktor Orbán, premierul țării vecine. Studiul, care poate fi citit pe nezopont.hu, face o comparație privind percepția românilor asupra lui Orbán pe ultimii trei ani, 2022, 2021, 2020. Sondajul a fost făcut telefonic pe un eșantion de 1.000 de români cu vârsta de peste 18 ani și are o marjă de eroare de 3,16%.

Înregistrările datelor au avut loc în perioada 26 mai - 8 iunie 2020, 25 mai - 7 iunie 2021 și 24 mai - 10 iunie 2022.

Titlul studiului arată că “Viktor Orbán a devenit popular în România în timpul crizei”.

În 2022, de peste două ori mai mulți români îl apreciază pe Orbán decât cu un an mai devreme. Comparativ cu 2020, popularitatea premierului ungar a crescut de peste trei ori.

Conform realizatorilor studiului, în ultimul an, percepția asupra premierului maghiar s-a îmbunătățit semnificativ și, în mod clar, a devenit un politician popular în timpul războiului din Ucraina și a crizei energetice. Aproape șase din zece români (57%) au o părere pozitivă despre premierul ungar și doar trei (30%) îl judecă negativ.

Schimbarea pozitivă a percepției lui Viktor Orbán în România a fost deja remarcată anul trecut când a crescut cu 10 puncte procentuale mai mult decât în 2020 (17%). Cu toate acestea, adevăratul punct de cotitură a venit în ultimul an. În acest timp, cercul celor care simpatizau cu Viktor Orbán s-a dublat: anul trecut, cei cu o opinie negativă erau încă în majoritate semnificativă (65%) în comparație cu simpatizanții (27%), însă, în timpul războiului ruso-ucrainean și efectele sale economice, acest raport s-a inversat complet.

“În spatele cotiturii pozitive, care a surprins probabil opinia publică maghiară, se află măsurile populare ale guvernului ungar pe care guvernul vecin din sud-est (România - n.r.) nu le-a adoptat.

În noiembrie 2021, Viktor Orbán a anunțat limita universală a prețului benzinei de 480 HUF, care se aplică șoferilor maghiari, până în prezent. Pe de altă parte, în România, prețul benzinei s-a dublat de la începutul anului, iar partidele guvernamentale române au reușit să cadă de acord doar în această vară cu privire la compensarea prețului combustibilului de 50 de bani pe litru. Cele două țări au, de asemenea, poziții diferite în problema războiului ruso-ucrainean. Ungaria se abține de la transporturile de arme, în timp ce România este una dintre cele mai mari țări de tranzit pentru arme americane. Pe baza cercetărilor Institutului Nézõpont, 50 la sută din populația adultă din România se opune ca țara lor să furnizeze arme Ucrainei și aproape același număr (48%) o susțin”, se arată pe nézõpont.hu.

În prezentarea grafică (foto) se poate vedea evoluția spectaculoasă a percepției pozitive a românilor asupra lui Orbán.

“Nézõpont” a fost înființat în 2006 și se ocupă cu cercetări sociologice, recenzii media și știri, precum și analize politice, de comunicare și statistice. “Ne străduim întotdeauna să facem comparații internaționale, în primul rând din Europa Centrală și să conturăm tendințele istorice”, se arată în prezentarea grupului. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu