ALTE DOUĂ NAVE CU CEREALE AU PLECAT DIN PORTURILE UCRAINENE

Distribuie pe:

Navele de transport MV Arizona și MV Sacura, care transportă boabe de soia și porumb, au părăsit ieri porturi ucrainene de la Marea Neagră, au anunțat Turcia și Ucraina, ridicând la zece totalul de cargouri de când primul vas de transport a navigat săptămâna trecută în baza unui acord cu Rusia privind deblocarea exporturilor de cereale ucrainene, transmite Reuters.

MV Sacura, cu un transport de 11.000 de tone de boabe de soia, a părăsit portul “Pivdenne” și urmează să se îndrepte spre Italia, în timp ce MV Arizona, care transportă 48,4 tone de porumb, a plecat din Ciornomorsk spre Iskenderun, port în sudul Turciei, conform Ministerului turc al Apărării.

Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a confirmat plecarea ambelor nave, adăugând că Pivdenne, al treilea port ucrainean inclus în acord, a devenit în sfârșit operațional în cadrul acestei inițiative.

Kubrakov indicase anterior că deschiderea portului Pivdenne ar ridica capacitatea totală de export a Ucrainei la trei milioane de tone pe lună.

În timp de pace, Ucraina exporta până la șase milioane de tone de cereale lunar din porturile sale de la Marea Neagră și Marea Azov.

Navele care au părăsit duminică Ucraina sunt așteptate să ancoreze în apropiere de Istanbul luni seara, a anunțat Ministerul turc al Apărării, adăugând că acestea vor fi inspectate marți.

Aceste operațiuni se înscriu în cadrul acordului încheiat pentru deblocarea exporturilor de cereale și alte produse alimentare ucrainene, în conformitate cu care inspectori din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU supraveghează încărcătura acestor nave care tranzitează Marea Neagră de la un centru de control stabilit la Istanbul pentru a se asigura că nu transportă arme nici la sosirea, nici la plecarea din porturile ucrainene, notează EFE.

Aproximativ 20 de milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainene de la începutul războiului, în februarie, neputând fi exportate din cauza riscurilor legate de eventualele atacuri rusești și de minele maritime plasate de Kiev în zona sa de coastă.

Se așteaptă ca acordul actual, care garantează rute sigure din porturile Odesa, Ciornomorsk și Pivdennne, să ajute la evitarea unei crize alimentare și a foametei în mai multe țări foarte dependente de aceste produse.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, cele două țări asigurau împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu.

Se prevedea ca Razoni, prima navă care a plecat din Ucraina, să sosească duminică în Liban, dar aceasta este în prezent ancorată în largul coastei de sud a Turciei, potrivit datelor Refinitiv de urmărire a navelor.

Ministerul ucrainean al Infrastructurii declarase - duminică - că Fulmar S, prima nava fără încărcătură cu pavilion străin care a ajuns de la izbucnirea războiului în portul Ciornomorsk de la Marea Neagră, este gata să preia de asemenea un transport de cereale.

O altă navă care se îndreaptă în prezent spre Ucraina, Osprey S, a fost inspectată duminică la Istanbul și se apropia de țărmul ucrainean luni dimineață, așa cum arătau datele Refinitiv. (Agerpres)

PNL: “ROTATIVA” STABILITĂ ÎN COALIȚIE, IMPLEMENTATĂ DIN 2023

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a afirmat, ieri, că în cadrul partidului nu există nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei guvernamentale anul viitor, conform protocolului coaliției de guvernare.

“Ideea rotativei guvernamentale este cuprinsă într-un angajament făcut de PNL la formarea coaliției de guvernare. PNL își respectă angajamentele, iar protocolul pe care se bazează actuala coaliție nu face excepție. Nu există astăzi în partid nicio altă ipoteză decât implementarea rotativei anul viitor, conform protocolului”, a scris Stroe, pe Facebook.

El a subliniat că orice subiect de o asemenea importanță se discută în coaliție, înainte de orice fel de declarații publice.

“Este o perioadă dificilă pentru țară, în care guvernarea trebuie să fie tratată cu responsabilitate și seriozitate”, a completat liberalul. (Agerpres)

UCRAINA ACUZĂ RUSIA CĂ A COMIS PESTE 20.000 DE CRIME DE RĂZBOI

Forțele ruse au comis 27.203 crime de agresiune și de război pe teritoriul ucrainean de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, și până în prezent, potrivit unui raport publicat luni de Biroul procurorului general al țării, citat de agențiile de presă EFE și Ukrinform.

Conform documentului, 26.190 de delicte se referă la încălcări ale legilor și obiceiurilor războiului.

În același timp, 73 de incidente au legătură cu planificarea, pregătirea sau declanșarea și ducerea unui război de agresiune, în timp ce alte 28 vizează

Biroul procurorului general a înregistrat 912 alte diferite delicte încă necatalogate, de asemenea atribuite forțelor ruse.

Între altele, autoritățile ucrainene au înregistrat 12.724 de crime împotriva siguranței naționale, dintre care 8.783 sunt legate de uzurparea integrității teritoriale și inviolabilitatea Ucrainei. Parchetul a înregistrat de asemenea 1.525 de cazuri pe care le califică drept înaltă trădare, alte 1.800 drept delicte de colaboraționism, 113 de complicitate cu statul agresor; 64 de delicte calificate drept sabotaj și 439 de infracțiuni cu clasificări juridice diferite.

Parchetul ucrainean a deschis 1.451 de proceduri penale pentru infracțiuni legate de copii de la începutul invaziei ruse, pe scară largă, în Ucraina.

Diferite organisme internaționale, între care ONU, au inițiat investigații pe teritoriul ucrainean pentru a documenta presupusele crime de război comise de trupele ruse.

În plus, unele țări ale Uniunii Europene au trimis experți în locuri precum Bucea sau Irpin, în nordul Ucrainei, pentru a găsi dovezi ale acestor crime. (Agerpres)

UN MUZEU DIN LONDRA RESTITUIE NIGERIEI ARTEFACTE JEFUITE ÎN SECOLUL AL XIX-LEA

Șaptezeci și două de artefacte jefuite în 1897, în timpul unei incursiuni militare britanice în Benin City, vor fi restituite Nigeriei, a anunțat duminică Muzeul Horniman din Londra, informează AFP. Printre lucrări și obiecte se numără 12 plăci de alamă, cunoscute sub numele de “bronzuri de Benin”, precum și obiecte ceremoniale din fildeș și alamă, obiecte de uz cotidian, precum evantaie și coșuri, și o cheie “de la palatul regelui”.

Restituirea răspunde la o solicitare făcută în ianuarie de către Comisia Națională pentru Muzee și Monumente din Nigeria, al cărei director general, profesorul Abba Tijani, a salutat decizia instituției londoneze.

“Dovezile au arătat foarte clar că aceste obiecte au fost obținute prin forță, iar o consultare externă ne-a confirmat opinia că este atât moral, cât și adecvat să le restituim Nigeriei”, a declarat Eve Salomon, președinta consiliului de administrație al muzeului.

Muzeul va discuta acum cu comisia nigeriană despre procesul formal de transfer al proprietății și despre posibilitatea ca unele obiecte să rămână împrumutate, pentru a fi expuse sau în scopuri de cercetare sau predare. Nigeria a negociat restituirea unor bronzuri de Benin cu mai multe țări europene și intenționează să construiască un muzeu în Benin City, în sudul statului Edo, pentru a le găzdui.

În noiembrie, Franța a restituit Beninului, țara vecină a Nigeriei, 26 de piese furate în 1892 din palatele regale de la Abomey (sud) de către trupele coloniale franceze.

Două statuete, una reprezentând un cocoș și alta capul unui rege, au fost restituite de Marea Britanie Nigeriei la începutul acestui an.

De asemenea, Grecia revendică de decenii de la Marea Britanie frizele Partenonului din Atena, expuse la British Museum din Londra. British Museum a declarat recent că este deschis la o înțelegere cu Grecia pentru a le împărți. (Agerpres)

SIRENELE SUNĂ ÎN GAZA ȘI ISRAEL ȘI DUPĂ ARMISTIȚIU

Sirenele de avertizare au sunat duminică seara în localitățile din sudul Israelului din apropierea Fâșiei Gaza, în pofida unui acord de armistițiu cu Jihadul Islamic palestinian intrat în vigoare cu puțin timp înainte, transmite AFP.

“Sirenele au sunat în sectorul adiacent Fâșiei Gaza”, a informat armata israeliană într-un scurt comunicat.

Anterior, armata israeliană a anunțat că a efectuat lovituri asupra pozițiilor Jihadului Islamic din Gaza, la câteva minute după intrarea în vigoare, la 20.30 GMT, a armistițiului negociat de Egipt.

“Ca răspuns la rachetele lansate în teritoriul israelian, armata lovește în prezent un număr mare de ținte aparținând organizației teroriste Jihadul Islamic în Fâșia Gaza”, a spus armata israeliană într-un comunicat transmis la 20.33 GMT. (Agerpres)

CHINA CONTINUĂ EXERCIȚIILE MILITARE ÎN JURUL TAIWANULUI, DEȘI TREBUIA SĂ LE ÎNCHEIE DUMINICĂ

Armata chineză a anunțat ieri, în pofida apelurilor din partea Occidentului, că își va continua exercițiile militare în apropiere de Taiwan, în semn de protest față de vizita președintei Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Nancy Pelosi, în insula revendicată de Beijing, relatează AFP și Reuters.

“Armata Populară de Eliberare (...) continuă să desfășoare exerciții practice interarme în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului, concentrându-se pe operațiuni comune antisubmarin și de asalt pe mare”, a indicat într-un comunicat Comandamentul din teatrul de operațiuni Est.

China a început joi, a doua zi după plecarea președintei camerei inferioare a Congresului american, nr. 3 în administrația de la Washington, manevre cu “muniție reală” în șase zone extinse în imediata apropiere a Taiwanului.

Respectivele exerciții, în orice caz în această configurație, urmau să se încheie duminică la mijlocul zilei (04:00 GMT), potrivit administrației chineze de securitate maritimă. Dar manevrele continuă și luni, conform acestui anunț al armatei chineze.

Armata chineză a lansat cele mai importante exerciții militare din istoria sa, trimițând avioane de vânătoare, nave de război și rachete balistice în ceea ce analiștii consideră drept o simulare a blocării și invadării Taiwanului, comentează la rândul său AFP.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, denunțase “disproporția totală” - potrivit acestuia - a reacției chineze și în special a acestor manevre, în cursul cărora au avut loc tiruri cu muniție reală.

După criticile din partea G7 și a SUA, Blinken a publicat o declarație comună cu omologii săi japonez și australian, în care a cerut Chinei să oprească aceste exerciții militare. (Agerpres)

Lasă un comentariu