ISĂRESCU: BĂNCILE AU CAM SĂRIT CALUL CU ROBOR-UL

Distribuie pe:

Băncile au cam sărit calul cu indicele ROBOR și s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară, a declarat, marți, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, la conferința de prezentare a Raportului asupra inflației.

“Aici iarăși cred că e nevoie de unele explicații. De regulă între rata de politică monetară și ROBOR există o corelație. Deci ROBOR-ul se mișcă în apropierea ratei de politică monetară și este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Națională și cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanță și overnight. Și ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanța și băncile și așa mai departe. De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat Robor-ul. Așa ca să mă exprim mai pe înțelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piață. Și piețele au tendința aceasta să supra-reacționeze. Așa funcționează piețele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt și alți termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme”, a spus Mugur Isărescu.

El a explicat că și pe piețele valutare se întâmplă acest lucru, dar și pe piețele monetare sau la bursă. Guvernatorul a declarat că acum am asistat la un overshoot.

“A fost clar tendința băncilor și a traderilor, a celor care acționează pe piața monetară la termen, să privească pesimist viitorul. Trec la al doilea motiv sau al doilea lucru care ne ajută să înțelegem. Păi nu e vorba de dobânzile overnight, o săptămână, o lună. Nu. E vorba despre dobânzi la 3 luni / 6 luni. Așa au văzut băncile viitorul. O inflație mai mare, chiar mult mai mare, foarte greu de stăvilit, nu, și în consecință... cotațiile au fost cu mult peste rata de poltică monetară și coridorul nostru. Dar întreb așa. Vă întreb pe dumneavoastră: cine a avut o privire mai optimistă privind viitorul legat de inflație, nu numai la noi, în general în lume, și legat de ratele de dobândă. Eu personal, ca să nu vorbesc numai în numele Consiliului de administrație, și noi avem discuții legate de ROBOR. Trebuie să recunosc, condițiile de lichiditate probabil că au împins băncile să iasă dintr-o anumită limită, nu, să sară calul cum am spus cu ROBOR-ul. Am înăsprit condițiile de lichiditate, nu de acum, ci de mai multă vreme, pe un motiv foarte clar, să determinăm băncile să împingă în sus mult mai rapid ratele de dobândă la depozite. Pentru că și acolo e vorba tot de români și aceia chiar pierd. Sunt 10-12 milioane de români care au economisiri. Unele mai mari, altele mai mici. Nu? Cu dobânzi real negative, puternic real negative și cu inflație în creștere aceștia chiar pierd”, a afirmat Mugur Isărescu.

În aceste condiții, guvernatorul BNR le-a transmis un mesaj personal băncilor: să se uite cu mai multă atenție și la mesajele Băncii Naționale. El a declarat că “speră și crede” că atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară. (Agerpres)

Lasă un comentariu