VEȘTI BUNE! S-AU FĂCUT PAȘI IMPORTANȚI ÎN VEDEREA FINALIZĂRII HIDROCENTRALEI RĂSTOLIȚA

Distribuie pe:

Deputatul PSD de Mureș, Dumitrița Gliga, ne-a declarat, ieri, că s-au făcut noi pași, importanți, înspre finalizarea Hidrocentralei de la Răstolița. “Proprietarii perticulari care au terenuri la barajul de la Răstolița își vor putea primi banii pentru expropieri. Am mai parcurs astfel o etapă importantă, despre care vă anunțam în februarie. Primăria Răstolița a întocmit planurile parcelare care cuprind și terenurile din zona hidrocentralei și barajului de la Răstolița. Procedura de afișare a fost finalizată astăzi (ieri, 9 august - n.r.) conform legii, la sediul primăriei. De astăzi urmează eliberarea Cărților Funciare aferente imobilelor, pentru fiecare proprietar”, susține Dumitrița Gliga, care a ținut să adreseze felicitări primarului comunei Răstolița, Marius Lircă și topografului Octavian Sălăgean pentru implicarea în acest proiect esențial.

În baza acestor planuri parcelare, proprietarii particulari care se suprapun coridorului de expropriere își vor primi banii aferenți terenului deținut, de la Statul Român, prin Hidoelectrica. Acești bani există deja și au fost consemnați prin Hotărârea de Guvern nr. 900/2017.

Luni, 8 august, tot la Primăria Răstolița a avut loc dezbaterea publică privind acordarea Avizului de mediu Amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Răstolița, în perimetrul căruia urmează să fie creat lacul de acumulare pentru funcționarea hidrocentrale, un alt pas deosebit de important în vederea finalizării investiției. Dumitrița Gliga, care a participat la dezbatere, declară că “după cum am mai arătat în repetate rânduri, m-am implicat punctual în etapele acestui proiect și mă voi implica la fiecare pas, până la finalizarea investiției. Pentru județul Mureș, punerea în funcțiune a Hidrocentralei de la Răstolița reprezintă fără îndoială o realizare deosebit de importantă, cu numeroase urmări benefice, pe care poate încă nici nu le intuim în totalitate”, a declarat, ieri, Dumitrița Gliga. Aceasta a mai ținut să facă referire și la drumul anevoios pe care acest obiectiv economic îl parcurge până la finalizarea sa: “deși proiectul are numeroase avantaje economice, punerea în practică s-a dovedit a fi o misiune extrem de complexă, deoarece trebuie să se țină cont de foarte multe aspecte și să se găsească soluții mulțumitoare pentru toate părțile implicate. Trebuie să fim conștienți că orice proiect de anvergură naște inevitabil păreri diferite și ca la orice lucrare importantă, există și interese ostile, dar întotdeauna interesul general trebuie să fie cel care primează”.

La începutul acestui an, deputatul Dumitrița Gliga a fost co-inițiatorul legii ariilor protejate, care prevede asigurarea unei zone de protecție între hidrocentrale și restul ariei protejate, lege care a avut ca scop deblocarea hidrocentralelor aproape finalizate. “În calitate de bun cunoscător al detaliilor mai puțin vizibile legate de birocrația care a îngreunat evoluția acestui proiect energetic, m-am implicat pentru a veni cu soluții care să permită finalizarea lucrărilor și punerea în funcțiune a hidrocentralei de la Răstolița”, a supus deputatul la acea dată.

Proiectul de lege a fost adoptat în Parlament astfel că se putea da Hotărârea de Guvern pentru scoaterea din fond forestier, împiedicată până atunci de aria protejată declarată peste zona barajului, ulterior începerii construcției acestuia. “Zona ariei protejate suprapuse va fi propusă în compensare de către Ministerul Mediului”, preciza Dumitrița Gliga cu ocazia adoptării legii.

Din păcate, USR a contestat această lege la Curtea Constituțională a României astfel că toată lumea așteaptă, cu sufletul la gură, decizia instanței (din 21 septembrie a.c.) pentru a se putea intra pe ultima sută de metri în ceea ce privește pornirea hidrocentralei.

Lasă un comentariu