PUBLICITATE VERSUS SĂNĂTATE

Distribuie pe:

Suntem oare atât de bolnavi pe cât ne-o demonstrează cantitatea mult prea mare de publicitate medicală, homeopatică? La fiecare 10 minute, pe aproape orice canal de televiziune, există o reclamă la un supliment alimentar, o rezolvare a problemelor articulare dată de un unguent, analgezice minune. Nici nu știu de ce mai mergem la medic. Te ia cu frisoane când brusc, recunoști că ai măcar unul din simptomele prezentate în acele publicități, dar te și simți ușurat că ai și găsit rezolvarea. Publicitate la produsele fast food urmate de medicamente care ajută la digestie, medicamente împotriva spasmelor intestinale și, ca să fie tabloul perfect, câteva medicamente homeopatice care scad nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Ce altceva ne-am mai putea dori?

Oare suntem atât de bolnavi, oare suntem atât de ipohondri? Pot înțelege că industria farmaceutică a evoluat, a crescut ca Făt-Frumos într-un an cât alții in cinci, dar, oare, influențarea, îndoctrinarea populației, la un nivel atât de mare este cea mai bună soluție? Pe “piața farmaceutică” a canalelor de televiziune, avem o paletă foarte largă de medicamente accesibile. După ce te uiți la un film de 1 oră și 30 de minute, vizionat în 2 ore și un sfert din cauza reclamelor, te simți frustrat dacă nu te identifici cu vreun simptom, dacă nu te tentează să cumperi măcar un medicament sau un gel, te simți de-a dreptul vinovat că ești sănătos.

Avem nevoie de publicitate, societatea o cere, concurența începe cu marketing-ul, dar ce ar fi dacă am lăsa medicii să-și facă treaba, să-și exercite meseria pentru care s-au pregătit atâția amar de ani? Cum să te trateze un medic când tu, ca pacient, ți-ai ascuns simptomele, ai atenuat efectele bolii cu ajutorul publicității de natură medicală folosind ce ți s-a recomandat la televizor, uitând că, de fapt, cauza trebuie tratată în primul rând, nu efectele. Pe când mergi la medic, tu deja ai luat și analgezice, și medicamente contra infarctului, te-ai uns și cu geluri care speri că îți vor reda mobilitatea, toate la îndemnul publicității excesive, chiar necontrolate din televiziunile românești.

Medicina după ureche, în cazul românilor... pe baza publicității, există în România de foarte, foarte mulți ani. În fiecare român stă ascuns un medic în formă latentă. Toți știm câte ceva despre vreo afecțiune și la o mică șuetă ne împărtășim ,,cunoștințele medicale”, chiar și tratamentele, și dăm sfaturi. Mare greșeală, prost obicei.

Nu pun în discuție calitatea produselor, ci faptul că suntem îndemnați să ne autodiagnosticăm, să ne tratăm. Orice boală are o cauză, care duce la un simptom sau mai multe simptome care, în mod normal, trebuie puse pe tapet, discutate cu o persoană calificată. O persoană pregătită mintal și profesional să se descurce într-un labirint extrem de întortocheat de cauze și efecte. Eu mă gândesc că cel mai bun ar fi un medic, care nu se va hazarda să-ți pună un diagnostic imediat, ci o va face doar după rezultatul unor analize și pe baza celor învățate de el de-a lungul anilor, te va ajuta să tratezi durerea, disconfortul, dar în paralel cu eliminarea cauzei care îți provoacă toate acestea.

Inocularea, prin publicitate de natură medicală, a sentimentului că suntem capabili să ne tratăm singuri e o greșeală, după părerea mea. Somnul liniștit nu ar trebui să ni-l dea o pastilă pe bază de plante, ci liniștea interioară care lipsește cu desăvârșire în societatea românească, durerile articulare ar trebui prevenite prin sport și posibilitatea de a le proteja și întări în același timp prin frecventarea în mod regulat a unei piscine, problemele digestive ar trebui evitate prin posibilitatea de a mânca sănătos, la intervale regulate, nu pe fugă, în fața tastaturii și cu ochii în ecran, stările de anxietate ar trebui rezolvate prin comunicare și deschidere către cei dragi nouă care ne pot asculta, sprijini și înțelege. Stând cu ochii în televizor, fugind la farmacie entuziasmați că am găsit într-o publicitate de 3 minute, secretul, elixirul sănătății noastre fizice și mintale, nu cred că e o soluție.

Ei bine, totuși, atunci când boala lovește, nu deschideți televizorul, mergeți la un medic. Categoric va dura mai mult de 3 minute să vă consulte, să descopere cauza și să o trateze, să vă prescrie ceea ce aveți nevoie, dar este cea mai indicată direcție pentru binele dumneavoastră, la modul general.

ANTONELA DUMITRACHE

Lasă un comentariu