RAZĂ DE SPERANȚĂ: PROTEINE CAPABILE SĂ DISTRUGĂ BACTERIILE

Distribuie pe:

Un grup de proteine din sistemul imunitar capabile să distrugă bacteriile ar putea constitui cheia pentru dezvoltarea unor medicamente mai eficiente în vederea eliminării anumitor boli infecțioase, a descoperit o echipă de oameni de știință de la Universitatea Națională din Australia (ANU), informează vineri agenția Xinhua.

Cercetătorii de la ANU au demonstrat, într-un studiu publicat recent, capacitatea proteinelor de legare a guanilatului (GBP) de a se fixa în mod direct pe anumite tipuri de bacterii și de a le distruge.

Oamenii de știință sunt optimiști că aceste proteine ar putea fi utilizate pentru a dezvolta noi medicamente sau, în combinație cu antibiotice existente, pentru a trata anumite boli infecțioase, inclusiv meningita, pneumonia și sepsisul.

Feng Shouya, autoare principală a studiului, a declarat că GBP funcționează prin “spargerea” bacteriilor și distrugerea lor, așa cum un topor despică un lemn în două.

“Sistemul nostru imunitar este dotat cu arme care pot distruge germenii. Atunci când corpi străini, cum ar fi bacteriile, pătrund în corpul nostru, sistemul imunitar declanșează un răspuns defensiv”, a explicat ea într-un comunicat de presă.

“Noi credem că putem extrage și valorifica puterea acestor proteine ale sistemului imunitar, cunoscute sub numele de GBP1, și să le folosim pentru a trata o serie de boli infecțioase, fără a afecta negativ celulele organismului nostru”, a adăugat cercetătoarea.

Studiul atrage atenția asupra amenințării reprezentate de microbii cauzatori de boală care se adaptează continuu.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), rezistența la antimicrobiene este una dintre cele mai presante probleme la adresa sănătății la nivel mondial.

Bolile cauzate de bacterii rezistente la medicamente cauzează în prezent aproximativ 700.000 de decese în fiecare an - o cifră care se preconizează că va crește ajungând la 10 milioane până în 2050.

Cercetătorii ANU au precizat că “scopul final” al studiului este utilizarea acestor proteine pentru eliminarea în totalitate a meningitei, pneumoniei și sepsisului. (Agerpres)

Lasă un comentariu