CENTRALA NUCLEARĂ DE LA ZAPOROJIE FUNCȚIONEAZĂ CU ÎNCĂLCAREA STANDARDELOR DE SIGURANȚĂ

Distribuie pe:

Centrala nucleară din Zaporojie funcționează marți cu riscul încălcării standardelor de siguranță împotriva radiațiilor și la incendiu, menționează compania publică ucraineană din domeniul energiei nucleare Energoatom pe contul său Telegram, potrivit Unian.

Ca urmare a bombardamentelor rusești, unitatea de azot-oxigen și clădirea auxiliară de la unul dintre reactoarele centralei nucleare de la Zaporojie au fost grav avariate. Riscurile de scurgere de hidrogen și de emisii de substanțe radioactive persistă, iar pericolul de incendiu este, de asemenea, mare, subliniază Energoatom.

De asemenea au fost deteriorați trei senzori de monitorizare a radiațiilor din jurul sitului de depozitare a combustibilului nuclear uzat de pe teritoriul centralei.

“Tirurile periodice efectuate de trupele ruse din lansatoare multiple de rachete în ultimele zile au generat un risc grav pentru funcționarea în siguranță a centralei”, susține operatorul energetic ucrainean, indicând că a fost oprit unul din cele trei reactoare care sunt în stare de funcționare.

Administrația impusă de Rusia în regiunea ucraineană Zaporojia, în cea mai mare parte ocupată de trupele ruse, a anunțat marți că va întări apărarea antiaeriană a centralei pentru a preveni atacarea acesteia, potrivit EFE.

“Măsurile de apărare antiaeriană vor fi întărite”, a declarat liderul prorus al Zaporojiei, Evgheni Balițki, într-o declarație la televiziunea publică rusă.

Balițki susține că, în prezent, centrala nucleară funcționează “normal” după ce au fost reparate liniile electrice și clădirile industriale ale centralei, avariate într-un atac în 5 august, pentru care Rusia a dat vina pe forțele ucrainene.

În declarație, el a recunoscut că două reactoare (dintr-un total de șase, cât are centrala) nu funcționează la capacitate maximă, conform postului Rossia-24.

Ministerul rus de Externe a făcut cunoscut luni că este dispus să faciliteze o vizită a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară, pe care trupele ruse o controlează practic încă de la începutul campaniei militare din Ucraina.

La rândul său, Ucraina a acuzat Rusia că atacă centrala nucleară și creează o “situație extrem de periculoasă pentru toată Europa”.

Kievul a cerut, de asemenea, trimiterea unei misiuni internaționale de experți, condusă de agenția nucleară a ONU, la centrala din Zaporojie înainte de sfârșitul lunii august. (Agerpres)

USR: “MINISTRUL RAFILA SEAMĂNĂ PANICĂ ÎN RÂNDUL ROMÂNILOR CU ULTIMELE DECLARAȚII IRESPONSABILE PRIVIND PASTILELE DE IOD”

USR l-a criticat, marți, pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susținând că acesta “induce panică generală și decredibilizează sistemul de sănătate din România” cu ultimele declarații pe care le-a făcut privind distribuirea pastilelor de iod.

“Ministrul Alexandru Rafila seamănă panică în rândul românilor și decredibilizează întregul sistem de sănătate cu ultimele declarații iresponsabile privind pastilele de iod. Nu în ultimul rând, ministrul Sănătății îngreunează sau chiar blochează activitatea medicilor de familie și accentuează riscurile pentru pacienții cu probleme curente de sănătate, care se vor confrunta cu timpi mai mari de așteptare până vor beneficia de consultație”, se arată într-un comunicat de presă al USR remis AGERPRES.

Deputatul USR Adrian Wiener, vicepreședinte al Comisiei pentru sănătate și familie, a acuzat lipsa discuțiilor cu medicii și a campaniilor de informare privind distribuirea și administrarea pastilelor de iod.

“Așa arată decredibilizarea sistemului de sănătate din România. Să cumperi în primăvară 30 de milioane de pastile de iod, să o dai până în vară din colț în bară, iar într-o zi de luni să dai alertă ca românii să se prezinte repede la medicul de familie pentru a lua rețeta. Fără discuții prealabile cu medicii, fără campanii de informare. Bravo, domnule ministru! Sper doar că oamenii nu își vor administra pastilele imediat după ce intră în posesia lor”, a afirmat Wiener.

În opinia deputatului Diana Stoica, Alexandru Rafila a făcut o declarație “foarte neinspirată”, “inducând panică generală”.

“În fapt, nimic nu s-a schimbat din 23 iunie când s-a publicat ordinul privind distribuția comprimatelor de iodură de potasiu, dar nu prea i-a ieșit campania de comunicare și nici procedura, din moment ce lumea nu s-a aprovizionat pentru eventualitatea prevăzută în ordin. Așa că, al doilea mare proiect al ministrului Rafila, după punerea pe circuit deschis a favipiravirului, avea nevoie de un brânci discret, care, la acest moment, pare că a fost dat din vârful casei scărilor: ne sună bunicii și părinții speriați că trebuie să ia iod urgent, ne scriu prietenii că s-a întâmplat ceva, se discută că sigur știe ministrul ceva”, a susținut Stoica. (Agerpres)

CIOLACU: “NU SE MAI POATE CONTINUA PE O PERIOADĂ LUNGĂ CU ORDONANȚA DE URGENȚĂ PRVIND PREȚURILE LA ENERGIE”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți că nu se mai poate continua pe o perioadă lungă de timp cu ordonanța de urgență privind prețurile la energie și trebuie luate măsuri distincte, pe fiecare domeniu în parte.

“Am văzut și ieșirea guvernatorului Băncii Naționale care a zis un lucru cât se poate de corect - cea mai mare parte a inflației a venit din prețul care a explodat în energie, mi se pare că peste 52% din componența inflației. (...) Dacă la gaze suntem aproape acoperiți cu consumul și prin deschiderea unor noi capacități (...), la energie electrică suntem descoperiți cu aproape 15%, nu producem cu 15% față de cât consumăm. (...) Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență și în acest moment există 2-3 variante pe care o să le discutăm în coaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă este o speculă, din energie. Această compensare trebuia să fie pe o perioadă limitată”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

El a menționat că nu se pune problema ca România să rămână fără energie, pentru că “suntem interconectați cu întreaga Europă”.

“Noi am mai făcut o mare tâmpenie, s-a vândut energia pe anul acesta. Dacă vorbim de o semireglementare, cel puțin pe zona casnică, aici nu mi-aș dori să ajungem la un conflict în interiorul coaliției, trebuie pe zona casnică o reglementare a prețului, mai ales că putem acoperi prin producția proprie, unde statul e majoritar în aceste companii. Am văzut resursa bugetară, e 2 miliarde până la 3 miliarde către Ministerul Energiei, fiindcă așa au fost făcute socotelile la începutul anului. Am vândut energia cu 3-400 de lei și acum se vinde cu 2.000-3.000”, a susținut Ciolacu.

Ciolacu a spus că trebuie venit cu abordări punctuale pe fiecare domeniu foarte rapid, până se face rectificarea bugetară.

“Avem trei soluții pe care vrem să le detaliem în ședința de coaliție. (...) Până în 1 septembrie trebuie luată această hotărâre și făcute actele normative pe fiecare domeniu în parte”, a afirmat liderul PSD. (Agerpres)

LIVRĂRILE DE PETROL RUSESC VIA UCRAINA AU FOST ÎNTRERUPTE

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei țări europene, începând cu data de 4 august, în condițiile în care, din cauza sancțiunilor occidentale, grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacție bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă publicat marți, Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnați în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacția, a explicat că banii au fost returnați din cauza restricțiilor impuse de Uniunea Europeană.

În consecință, compania ucraineană UkrTransNafta “a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august”, a precizat Transneft.

Este vorba despre livrările de petrol via o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina și deservește trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia și Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.

În schimb, livrările de petrol rusesc spre Polonia și Germania, via o altă ramură a oleoductului Drujba care trece prin Belarus, “se derulează în mod normal”, a precizat Transneft.

În luna iunie, Uniunea Europeană a adoptat un embargou progresiv cu privire la petrolul rusesc, care prevede în special oprirea importurilor de petrol rusesc prin intermediul navelor în decursul următoarelor șase luni. În schimb, aprovizionarea cu petrol rusesc via oleoductul Drujba au fost autorizate să continue “temporar”, o concesie acordată premierului ungar Viktor Orban, a cărui țară depinde în proporție de 65% de petrolul rusesc ieftin. (Agerpres)

MINISTRUL TAIWANEZ DE EXTERNE: CHINA PREGĂTEȘTE O INVAZIE ÎN INSULĂ

China utilizează manevrele militare pe care le-a lansat în urmă cu șase zile în semn de protest față de vizita președintei Camerei Reprezentanților Congresului SUA Nancy Pelosi în Taiwan drept pretext pentru a se pregăti de o invazie în insula ce se autoguvernează în mod democratic, a avertizat marți ministrul taiwanez de externe, citat de Reuters și AFP.

Taiwanul revendicat de China drept teritoriu al său nu se va lăsa intimidat, în pofida faptului că Beijingul își continuă exercițiile militare în Strâmtoarea Taiwan, trecând în mod repetat linia de demarcație neoficială, a declarat Joseph Wu într-o conferință de presă la Taipei.

“China utilizează exercițiile pentru a pregăti o invazie în Taiwan”, a insistat Wu, lansând un apel la sprijin internațional pentru a “proteja pacea și stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan”.

“Au loc exerciții militare la scară largă, lansări de rachete, precum și atacuri cibernetice, o campanie de dezinformare și de coerciție economică într-o tentativă de a slăbi moralul populației în Taiwan”, a continuat el.

Declarațiile ministrului taiwanez de externe intervin pe fondul escaladării tensiunilor militare după prelungirea luni a exercițiilor chineze, cele mai mari vreodată în jurul insulei, care trebuiau să se încheie duminică, manevre ce au cuprins lansări de rachete balistice și simulări de atacuri maritime și aeriene în spațiul aerian și maritim din jurul Taiwanului.

Comandamentul chinez din teatrul de operațiuni Est a anunțat luni că va desfășura noi exerciții militare comune antisubmarin și de asalt maritim, confirmând temerile unor analiști din domeniul securității și diplomați că Beijingul va menține presiunea asupra Taiwanului.

După plecarea președintei Camerei Reprezentanților de la Taipei vineri, China a renunțat, de asemenea, la unele linii de comunicare cu SUA, inclusiv discuții între comandanții militari la nivel înalt și convorbiri despre schimbările climatice.

Taiwanul a început marți propriile exerciții cu tiruri de artilerie cu muniție reală, simulând acțiuni de apărare a insulei împotriva unei posibile invazii chineze în sudul comitatului Pingtung (sud). (Agerpres)

DOI PALESTINIENI, UCIȘI DE FORȚELE ISRAELIENE ÎN CISIORDANIA

Doi palestinieni, inclusiv un comandant al unei facțiuni armate, au fost uciși marți într-o operațiune a forțelor israeliene la Nablus, în Cisiordania ocupată, a anunțat armata, citată de France Presse.

Potrivit Semilunii Roșii palestiniene, cel puțin 30 de palestinieni au fost răniți în cadrul operațiunii.

Ibrahim al-Nabulsi, un înalt responsabil al Brigăzilor Martirilor Al-Aqsa, aripa armată a mișcării Fatah, și un alt combatant au fost uciși în raid, a scris armata israeliană într-un comunicat. Ea susține că soldații ei “încercuiseră casa bărbatului căutat” în Nablus și că “a avut loc un schimb de focuri”.

Operațiunea a fost lansată dimineață împotriva casei lui Ibrahim al-Nabulsi din centrul vechi al orașului Nablus din nordul Cisiordaniei, teritoriu palestinian ocupat de armata israeliană din 1967.

În timpul raidului au avut loc schimburi de focuri între palestinieni și forțele israeliene, potrivit unui corespondent AFP la fața locului, și o duzină de vehicule ale armatei au blocat circulația în oraș.

Ciocniri au izbucnit în alte părți din Nablus, unde palestinienii au aruncat cu pietre în soldați.

“Zeci de răzvrătiți au aruncat cu pietre și explozibili în soldații care au răspuns cu mijloace de dispersie și tiruri. Mai multe persoane au fost rănite”, a adăugat armata.

“Forțele noastre au părăsit apoi orașul și nu au existat victime în rândurile noastre”, a mai spus ea.

Raidul armatei intervine la două zile după încheierea unei operațiuni militare israeliene mortale lansate împotriva mișcării armate palestiniene Jihadul Islamic în Fâșia Gaza, unde 46 de palestinieni au fost uciși, inclusiv mulți copii, potrivit unui bilanț palestinian. (Agerpres)

KREMLINUL CALIFICĂ DREPT IRAȚIONAL APELUL LUI ZELENSKI DE A LI SE INTERZICE TUTUROR RUȘILOR SĂ CĂLĂTOREASCĂ ÎN OCCIDENT

Kremlinul a respins marți ca irațional apelul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a li se interzice tuturor rușilor să călătorească în Occident, spunând că Europa va trebui să decidă în cele din urmă dacă vrea să plătească facturile pentru “capriciile” lui Zelenski, relatează Reuters marți.

Într-un interviu pentru The Washington Post, Zelenski a cerut liderilor occidentali să nu le mai permită rușilor să călătorească în țările lor ca pedeapsă pentru decizia președintelui Vladimir Putin de a trimite trupe în Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu există nicio șansă ca rușii să poată fi izolați de restul lumii și s-a întrebat dacă Europa ar trebui să continue să-l susțină pe Zelenski. “Iraționalitatea gândirii sale în acest caz a depășit orice limită”, a declarat Peskov într-o teleconferință cu jurnaliștii. “Acest lucru poate fi văzut doar extrem de negativ. Orice încercare de a izola Rusia sau pe ruși este un proces care nu are nicio perspectivă”, a adăugat el.

Mai devreme sau mai târziu, Europa “va începe să se întrebe dacă tot ce face Zelenski este bine și dacă cetățenii ei ar trebui să plătească pentru mofturile lui”, a mai spus Peskov, citat de Reuters.

Zelenski a fost citat de The Washington Post spunând că rușii ar trebui să fie forțați “să trăiască în propria lor lume până când își vor schimba filosofia”. “Indiferent ce fel de ruși sunt, să-i faceți să plece în Rusia”, a cerut Zelenski, citat de Post.

“Ei vor spune: «Asta nu are nimic de-a face cu noi. Întreaga populație nu poate fi trasă la răspundere, nu-i așa?». Ba poate. Populația a ales acest guvern și nu se luptă cu el, nu se ceartă cu el, nu țipă la el”, a adăugat Zelenski. (Agerpres)

GRECIA, CRITICATĂ PENTRU EȘECUL SĂU CRONIC DE A PROTEJA NATURA

Un incendiu de proporții într-un parc național din Grecia dezvăluie “eșecul cronic” al acestei țări de a proteja natura, denunță mai multe organizații de protecția mediului, relatează AFP luni. Parcul Național Dadia, care a scăpat la limită să fie distrus de un incendiu la sfârșitul lunii iulie, este teoretic unul dintre cele mai bine protejate din Grecia, deoarece găzduiește una dintre cele mai importante zone de reproducere a vulturilor și a altor păsări răpitoare din Europa. Peste 4.500 de hectare de pădure au fost cuprinse de flăcări, dintre care 2.200 au fost distruse la Dadia, în nordul țării, a precizat Ministerul Mediului, însă potrivit estimărilor inițiale, majoritatea zonelor de cuibărit au fost cruțate.

“Respectarea și protecția mediului au fost și rămân un angajament fundamental al guvernului nostru”, a declarat ministrul Mediului, Costas Skrekas. Numeroase grupuri de mediu din Grecia nu sunt însă de acord. Spyros Psaroudas, directorul grupului de protecție a faunei Callisto, denunță un “eșec cronic” în ceea ce privește protecția naturii în Grecia, afirmând că guvernul conservator încearcă să creeze un mediu favorabil afacerilor în detrimentul faunei sălbatice. (Agerpres)

Lasă un comentariu