CĂRȚILE DE FICȚIUNE DEZVOLTĂ GÂNDIREA COPIILOR

Distribuie pe:

Învață compasiunea și empatia

Potrivit specialiștilor americani, cărțile de ficțiune sunt importante în construirea intelectului și a creativității la copii. Citind astfel de cărți, copiii își vor îmbunătăți procesele de gândire, foarte utile mai târziu în dezvoltarea lor, când vor fi nevoiți să ia decizii singuri.

Totodată, citind cărți de ficțiune, copilul trăiește o mulțime de experiențe, trece prin noi stări emoționale și este expus unor idei și situații cu care poate, altfel, nu ar lua contact niciodată în viața reală.

Ei se pot identifica cu personajele cărților pe care le citesc sau pot fi nevoiți să completeze informațiile pe care le primesc despre personaje cu propriile interpretări, fiind un exercițiu care îi va ajuta și în relațiile cu oamenii din jur, dezvoltându-și compasiunea și empatia.

Cum ne obișnuim copiii cu lectura

Citește-i copilului încă de la cele mai fragede vârste, chiar dacă nu te înțelege, cântă-i, recită-i poezii și vorbește mult cu el. Fii un model în ceea ce privește lectura și citește tu însuți zilnic. Desigur, copilul mic mai degrabă te imită decât te ascultă dacă vrei să îl înveți ceva.

Fii alături de el când învață să scrie și să citească. Explică-i pe înțelesul lui de ce aceste lucruri îl vor ajuta mai târziu în viață și în ce fel. Arată-i practic importanța cititului, de la interpretarea unei hărți, la instrucțiunile afișate la intrarea într-un loc de joacă, de exemplu.

Dacă alege cărți pe care le consideri nepotrivite pentru vârsta lui, explică-i de ce trebuie să mai aștepte până să le citească și ce alte lecturi pregătitoare ar trebui să aibă înainte.

Mai puține prejudecăți

Este un lucru pozitiv ca oamenii să fie încurajați să citească ce le place, încă de la cele mai fragede vârste, deoarece în timp se vor observa beneficii verbale și cognitive deosebite. E important ca, mai întâi, părinții să le citească celor mici, încă din primele luni de viață (chiar dacă aceștia par să nu înțeleagă nimic), iar când copiii mai cresc, să fie îndrumați să citească singuri ceea ce le place, nu doar lecturile obligatorii pentru școală.

Am observat că activitatea de a citi ca metodă de relaxare și distracție în timpul liber este în scădere printre adulții tineri, dar dacă acestora li se subliniază aspectul distractiv al lecturii, amintindu-le de cărțile din copilărie, ei pot fi atrași din nou spre romane de ficțiune.

S-a dovedit că cititorii de cursă lungă sunt mai culți decât alte persoane, mai empatici, au mai puține prejudecăți și adesea ating un statut socio-economic mai înalt și duc o viață mai lungă și mai sănătoasă decât cei care nu citesc. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu