UN VAL MASIV DE CĂLDURĂ ADUCE SPECII VENINOASE ÎN MĂRILE GRECIEI ȘI FACE APELE MAI PERICULOASE PENTRU OAMENI

Distribuie pe:

Marea Mediterană se confruntă cu un val de căldură masiv care atrage specii invazive de pești și de meduze și amenință întreg ecosistemul marin, avertizează specialiștii.

Acest val de căldură uriaș a început în luna mai în Marea Ligurică, între Corsica și Italia, și s-a extins până în Golful Tarento, explică experții marini, potrivit Greek Reporter, preluat de Spotmedia.ro.

Un val de căldură marin este definit ca o perioadă de minimum cinci zile în care temperatura de la suprafața apei depășește media ultimilor 30 de ani, ceea ce înseamnă de obicei între 2 grade Celsius și 5 grade Celsius peste valorile normale, a explicat Serafim Poulos, profesor de oceanografie.

Apa mult mai caldă încurajează migrația speciilor obișnuite cu temperaturi mai ridicate, cum sunt cele din regiunile tropicale, în timp ce alungă peștii care nu tolerează aceste temperaturi.

“Impactul valurilor de căldură marine se adaugă schimbărilor climatice, care au încălzit deja mările Greciei cu 2 grade Celsius”, a precizat Poulos.

Experții estimează că există deja în jur de 800 de specii invazive în mările Greciei, printre care meduza Pelagia noctiluca, peștele-leu și peștele Lagocephalus sceleratus, vietăți foarte veninoase care prezintă un pericol atât pentru alte creaturi marine, cât și pentru oameni.

C.S.

Lasă un comentariu