Referitor la bustul lui Iohannes de Hunyad și Református Kollégium - PRIMĂRIA TÂRGU MUREȘ SUSȚINE CĂ PREFECTURA NU ARE DREPTATE SĂ SOLICITE INSCRIPȚIONAREA ȘI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

Distribuie pe:

Instituția Prefectului - Județul Mureș a solicitat Primăriei Municipiului Târgu Mureș să respecte legea și să pună în aplicare prevederile art. 1, alin. (2) din Legea nr. 500/2004 privind folosirea limbii române în locuri, relații și instituții publice, în ceea ce privește inscripționarea bustului lui Iancu de Hunedoara amplasat în Cetatea Medievală, precum și modalitatea de inscripționare a clădirii Liceului Teoretic “Bolyai Farkas” cu textul “REFORMÁTUS KOLLÉGIUM”.

Ca urmare a comunicatului de presă dat publicității de Instituția Prefectului, în cursul zilei de miercuri a apărut și reacția oficială a Primăriei Târgu Mureș. Tot într-un comunicat de presă transmis de Serviciul Relații Interne și Internaționale din cadrul instituției, autoritatea locală precizează că “documentația privind aprobarea bustului precum și a formei și inscripției acestuia a avut avizul Ministerului Culturii, prin Comisia Națională pentru Monumente de For Public și Comisia Zonală de Monumente Istorice Sibiu. În memoriul de prezentare se menționează următoarele caracteristici pe care statuia trebuie să le îndeplinească: Pe soclul de piatră, pe latura din față se va inscripționa numele lui Iancu de Hunedoara, în limba latină - Iohannes de Hunyad, și data victoriei istorice de la Belgrad, 1456. Pe latura posterioară a soclului apare denumirea asociației donatoare din Budapesta PROFESSZOROK BATTYHANY KORE, 2022 - în limba română - CERCUL PROFESORILOR BATTYHANY 2022, anul inaugurării. Inscripțiile de pe soclu vor fi gravate în piatra din care a fost executat.

Complementar acestui bust, lângă statuie va fi amplasată o placă ce va conține informații și date istorice despre Ioan de Hunedoara și epoca sa. Aceste informații vor fi oferite în mai multe limbi: română, maghiară și engleză. Pentru bustul voievod transilvănean Ioan de Hunedoara, amplasat în Cetatea Medievală, au fost respectate toate prevederile legale în vigoare, iar inscripționarea acestui monument este corectă din punct de vedere istoric, având toate avizele și autorizațiile necesare de la toate instituțiile abilitate”.

În ceea ce privește Liceul Bolyai Farkas, Primăria Târgu Mureș susține că “lucrările de reabilitare a ansamblului Liceul Teoretic Bolyai Farkas și Liceul Vocațional reformat din Târgu Mureș au fost executate respectând toate dispozițiile legale în vigoare și în conformitate cu avizul Ministerului Culturii, clădirea în cauză fiind monument istoric.

Prin documentația avizată se propune revenirea la fațada originală evidențiată în fotografiile de epocă (parte a documentației trimise), prin (…) refacerea scrisului original al denumirii școlii (Református Kollégium) la nivelul cornișei. Acest aviz favorabil a fost dat în urma analizei în cadrul Secțiunii Tehnice de Arhitectură și Inginerie a Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice”.

Art. 2 din Ordinul nr. 6564 / 13.12.2011 privind aprobarea Procedurii de atribuire a denumirilor unităților de învățământ din sistemul național de învățământ preuniversitar este respectat prin amplasarea, în baza aceleiași documentații de specialitate mai sus menționate, a plăcii bilingve de identificare a unității școlare”.

Primăria Târgu Mureș consideră că declarațiile din spațiul public nu au o bază corectă și solicită instituțiilor statului să nu facă declarații oficiale la presiunea unor politicieni fără o analiză prealabilă a documentelor legale.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu