MAPAMOND

Distribuie pe:

AMENDAȚI PENTRU FURT DE NISIP, PIETRE ȘI SCOICI

Oficialii vamali italieni au descoperit în bagajele turiștilor, în a doua jumătate a lunii iulie, 22 de kilograme de nisip, pietre și scoici, furate de pe plaje din Sardinia.

Vameșii și paznicii de pe aeroportul din Alghero au recuperat zece kilograme de nisip, șapte kilograme de pietricele și cinci kilograme de scoici colectate de pe plajele emblematice din nordul insulei, între 15 și 30 iulie.

Printre turiști, care au părăsit Aeroportul Alghero - Riviera del Corallo, s-au numărat români, polonezi, suedezi, spanioli, sârbi și italieni, au precizat oficialii.

Au fost aplicate amenzi cuprinse între 500 și 3.000 de euro, iar nisipul și alte materiale colectate ilegal de pe litoral au fost confiscate.

SE STINGE LUMINA LA CATEDRALĂ!

Luminile la celebra catedrală din Köln vor fi stinse în timpul nopții pentru a se economisi energie, în condițiile în care Germania se confruntă cu o criză a aprovizionării cu energie și o creștere a prețurilor.

Vechiul oraș de pe Rin va stinge toate luminile la numeroase clădiri reprezentative, între care și catedrala, începând cu ora 23 în fiecare seară, au anunțat autoritățile orașului.

Ora la care iluminatul clădirilor va fi oprit va ajunge la 22, odată cu apropierea toamnei. În mod normal, celebra catedrală gotică este iluminată pe tot parcursul nopții.

Autoritățile orașului au declarat că decizia a fost determinată de războiul din Ucraina și de sancțiunile impuse de Germania asupra petrolului și exporturilor de cărbune rusești. Ca răspuns, Rusia și-a redus drastic livrările de gaz către Germania.

Printre alte măsuri decise de autoritățile din Köln se numără o reducere cu 50% a iluminatului străzilor orașului. Iluminatul stradal va începe mai târziu, iar luminile vor fi stinse mai devreme decât de obicei.

Și alte orașe din Germania, inclusiv capitala Berlin, opresc iluminatul în cursul nopții a unor monumente istorice și clădiri municipale, inclusiv Coloana Victoriei, Castelul Charlottenburg și clădirea primăriei.

PRINS… CU JAMBONU-N RUCSAC!

Un pasager care a sosit în Australia din Indonezia a fost amendat cu aproape 2.000 de dolari americani după ce a fost prins cu două sandviciuri McMuffin și un croissant cu jambon în rucsac de către polițiștii de frontieră.

Câinele Zinta a adulmecat rapid sandviciurile transportate ilegal pe aeroportul Darwin din Australia, ceea ce i-a adus bărbatului o amendă usturătoare, au declarat luni autoritățile.

“Aceasta va fi cea mai scumpă masă la McDonald's pe care acest pasager a avut-o vreodată”, a declarat ministrul australian al Agriculturii, Murray Watt.

Australia are o legislație foarte strictă în materie de biosecuritate, destinată să protejeze importanta industrie agricolă a țării de potențiali dăunători sau boli.

Autoritățile australiene sunt în prezent în alertă maximă în urma unui focar de febră aftoasă în Indonezia, iar toate importurile de carne din această țară sunt monitorizate. Boala nu prezintă niciun risc pentru oameni, însă este o afecțiune virală gravă și foarte contagioasă pentru animale.

În valoare de 2.664 de dolari australieni, amenda este echivalentă cu costul a 567 de sandviciuri McMuffin în Sydney sau cu mai multe zboruri dus-întors către Bali.

ORGANIZAȚIA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII (OMS): EPIDEMIA DE VARIOLA MAIMUȚEI NU ARE LEGĂTURĂ CU MAIMUȚELE

“Lumea trebuie să știe că transmiterea la care asistăm în prezent se produce între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-o conferință de presă la Geneva.

Ea a fost întrebată cu privire la informații privind atacuri împotriva maimuțelor în Brazilia. Site-ul de știri brazilian G1 a informat că mai multe maimuțe au fost otrăvite, iar unele au fost rănite, în mai puțin de o săptămână, într-o rezervație naturală din Rio do Preto, în statul Sao Paulo.

Altele au fost lovite cu pietre, vânate sau otrăvite în diferite orașe braziliene, potrivit G1, care citează asociația pentru lupta împotriva traficului ilegal de animale sălbatice Renctas.

Brazilia a raportat peste 1.700 de cazuri de variola maimuței și un deces, conform statisticilor OMS.

La nivel mondial, au fost raportate peste 28.100 de cazuri și 12 decese legate de variola maimuței.

Termenul de “variola maimuței” a fost folosit când acest virus a fost descoperit în 1958 la maimuțe într-un laborator din Danemarca, însă virusul a fost demonstrat la diferite specii de animale, în special la rozătoare. Primul caz uman a fost depistat în 1970, în Republica Democrată Congo.

Acest virus poate fi transmis de la animale la oameni, însă explozia recentă de cazuri la nivel mondial are loc în urma transmiterii între oameni prin contact fizic apropiat, a explicat Harris.

Oamenii “cu siguranță nu ar trebui să atace animale”, a spus ea, subliniind că cea mai bună modalitate de reducere a răspândirii virusului este recunoașterea simptomelor, obținerea de ajutor de la un medic și luarea de “măsuri de precauție pentru a preveni transmiterea”.

OAMENII DE ȘTIINȚĂ, ULUIȚI DE PORCI…

O echipă de oameni de știință din Statele Unite și Marea Britanie au reușit să relanseze circulația sangvină și funcționarea pentru câteva ore a celulelor din organele unor porci eutanasiați cu puțin timp mai devreme, potrivit unui studiu care lasă să se întrevadă o rază de speranță în ceea ce privește anumite utilizări medicale, dar care ridică în același timp și o serie de întrebări de natură etică.

În 2019, cercetătorii au uluit comunitatea științifică internațională după ce au reușit să restaureze funcțiile celulare în creierele unor porci la câteva ore după decapitarea acestora.

În cele mai recente cercetări ale lor, publicate miercuri în revista Nature, aceiași oameni de știință au încercat să extindă noua tehnică la nivelul întregului corp al unor animale. Astfel, ei au provocat crize cardiace unor porci anesteziați, ceea ce a împiedicat sângele să circule și a privat celulele de cantitatea necesară de oxigen - fără oxigen, celulele mamiferelor mor.

După o oră, cercetătorii au injectat în corpurile animalelor moarte un lichid conținând sângele porcilor (prelevat în timpul vieții acestora) și o formă sintetică de hemoglobină - proteina care transportă oxigenul în globulele roșii. Ei au injectat și medicamente care protejează celulele și împiedică formarea de cheaguri sangvine. Sângele a reînceput să circule și numeroase celule au început să funcționeze din nou, inclusiv în organe vitale precum inimă, ficat și rinichi, în următoarele șase ore.

Moartea, un proces reversibil? “Aceste celule funcționează timp de mai multe ore după momentul în care nu ar mai fi trebuit să funcționeze. Asta arată că moartea celulelor poate fi stopată”, a declarat într-o conferință de presă Nenad Sestan, autorul principal al studiului și cercetător la Universitatea Yale.

Echipa din Statele Unite speră că noua tehnică, denumită OrganEx, va putea fi utilizată pentru “a salva organe”, prelungindu-le funcționarea. O altă aplicație ar putea fi salvarea vieților unor persoane care așteaptă un transplant și ar putea să permită și noi forme de chirurgie, oferind “mai multă marjă pentru manevre medicale”, a declarat Anders Sandberg, cercetător la Universitatea Oxford.

“Ținând cont de acest studiu, numeroase procese pe care noi le credeam ireversibile nu ar mai fi, de fapt, ireversibile. Și, potrivit definiției medicale actuale a morții, o persoană ar putea să nu fie cu adevărat moartă înainte de trecerea mai multor ore”, întrucât anumite procese continuă dincolo de momentul opririi funcțiilor corporale, a adăugat specialistul britanic.

Această descoperire ar putea în același timp să genereze o dezbatere amplă despre etica unor astfel de proceduri, cu atât mai mult cu cât aproape toți porcii au efectuat mișcări puternice ale capului și ale gâtului pe durata experimentului, a dezvăluit Stephen Latham, unul dintre autorii studiului. Originea acelor mișcări a rămas necunoscută, însă Stephen Latham a dat asigurări spunând că în niciun moment o activitate electrică nu a fost înregistrată în creierul animalelor, excluzând astfel o reactivare a funcțiilor cognitive.

Acele mișcări ale capului reprezintă totuși “o preocupare majoră”, consideră Benjamin Curtis, întrucât cercetările recente din domeniul științelor neurologice au sugerat că “experiența conștientă poate să continue chiar și atunci când o activitate electrică în creier nu poate fi măsurată”.

“Deci, este posibil ca noua tehnică să fi cauzat suferințe porcilor și ea ar putea să îi facă să sufere pe oameni dacă va fi utilizată pe pacienți umani”, a adăugat același specialist, care a lansat un apel pentru realizarea mai multor cercetări în acest domeniu. (sursa - agerpres.ro)

Lasă un comentariu