JUDEȚUL MUREȘ A RAPORTAT CULTURI AFECTATE DE SECETĂ

Distribuie pe:

Culturile de grâu și triticale sunt afectate de secetă pe o suprafață de 180.544 hectare în condițiile în care suprafața totală calamitată a urcat joi la 329.680 hectare în 33 de județe, potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Astfel, din suprafața totală calamitată, pe lângă culturile de grâu și triticale mai sunt afectate următoarele culturi: orz, orzoaică, ovăz, secară - 26.621 ha, rapiță - 30.046 ha, porumb - 55.891 ha, soia - 3.775 ha, mazăre - 754 ha, floarea soarelui - 23.117 ha, plante furajere - 4.371 ha, alte culturi - 4.451 ha.

Județele care au raportat culturi afectate de secetă sunt Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Ialomița, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Sibiu, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vaslui, Vâlcea și Vrancea.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunțat miercuri că producția de grâu din acest an este cu 15% - 18% mai mică față de cea înregistrată în 2021. La începutul ședinței Guvernului, ministrul Agriculturii a informat că recoltarea grâului a fost finalizată în toată țara, urmând ca săptămâna viitoare să fie anunțate cifrele oficiale. El a menționat că recolta de anul acesta asigură atât consumul intern, cât și disponibilități pentru export.

Pe de altă parte, acesta a precizat că seceta a pus mari probleme culturilor de porumb și floarea-soarelui. Întrebat dacă este mai importantă liniștea pe care a transmis-o în legătură cu faptul că România va avea suficientă producție agricolă în acest an, Petre Daea a subliniat că România “va avea și ulei”. “Și va avea și ulei. Liniște, liniște, liniște. Am văzut abordările acestea apocaliptice uneori, iertați-mă, pentru că sunt ministrul Agriculturii și trebuie să introduc liniștea și încrederea. Am văzut o serie întreagă de abordări din astea apocaliptice: când începe pe ecranele de televizor că ia foc lanul, că auzi sirenele. Și copiii în pântece se sperie”, a menționat ministrul Agriculturii, într-un briefing susținut la Palatul Victoria.

La rândul său, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, a precizat, tot miercuri, că prognozele pentru următoarele zile sunt mai încurajatoare, dar seceta pedologică va persista, iar o revenire la normal în zonele afectate va fi de durată și lentă. (Agerpres)

Lasă un comentariu