DUPĂ DOI ANI DE PAUZĂ, SIGHIȘOARA GĂZDUIEȘTE DIN NOU CEL MAI IMPORTANT FESTIVAL INTERCULTURAL DIN ROMÂNIA

Distribuie pe:

Asociația Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ), în calitate de organizator, anunță într-un comunicat dat publicității că a 18 - a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica va avea loc la Sighișoara, în perioada 25 - 28 august 2022, în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și cu Consiliul Județean Mureș. Finanțatorul evenimentului este Ministerul Culturii, iar Municipiul Sighișoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic și pune la dispoziție domeniul public. La festival sunt așteptați 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România, organizații care facilitează dialogul intercultural, mass-media și peste 10.000 de spectatori.

Aceasta ediție îi va comemora pe Carol König și Aurel Vainer, care au trecut la cele veșnice în toamna anului 2021. Organizatorii le sunt recunoscători pentru generozitatea, optimismul și profunda omenie cu care au sprijinit festivalul ProEtnica, de la prima ediție, în anul 2001.

Programul artistic cuprinde 60 de spectacole de dans și muzică tradiționale susținute de ansambluri ale minorităților naționale, care pot fi urmărite pe scena din Piața Cetății. Totodată, în “Salonul literar”, 4 scriitori ai minorităților naționale își vor prezenta creațiile.

“Agora dialogului intercultural” cuprinde 9 prelegeri, mese rotunde sau simpozioane, iar în secțiunea de workshopuri publicul este invitat sa participe activ la 3 ateliere.

Programul reunește, de asemenea, 4 expoziții de artă și de fotografie cu 4 standuri de prezentare ale minorităților naționale si ale altor organizații etno-culturale.

Prezența minorității naționale a sorabilor din Germania conferă caracterul internațional al manifestării. De altfel, ProEtnica se înscrie în cadrul evenimentelor dedicate aniversării a 30 de ani de prietenie și parteneriat româno-german. La 21 aprilie 1992, România și Germania au semnat, la București, “Tratatul între România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa”, care a pus bazele dezvoltării relațiilor bilaterale după încheierea Războiului Rece și Reunificarea Germaniei.

Misiunea festivalului e una simplă: Pace! Pace - prin promovarea dialogului, pace - prin oferirea drepturilor de exprimare minorităților naționale din România și Europa: “Considerăm că acest festival contribuie în mod concret la consolidarea păcii într-o societate pluralistă și democratică. El este un semnal că popoarele și etniile nu mai acceptă sisteme dictatoriale care promovează teza că un popor este superior altora, care promovează războaie și genocide drept instrumente legitime pentru îndeplinirea unor vise de hegemonie etnică” - afirmă Volker Reiter, inițiatorul și președintele festivalului. (foto - arhiva sighisoaraonline)

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu