CONSTANȚA: DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI KLAUS IOHANNIS LA FESTIVITĂȚILE ZILEI MARINEI ROMÂNE

Distribuie pe:

În decurs de câteva luni, România a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică, a declarat președintele Klaus Iohannis, prezent luni la festivitățile prilejuite de Ziua Marinei Române, la Constanța.

“În câteva luni, țara noastră a devenit un simbol al unității, solidarității și coeziunii care caracterizează Alianța Nord-Atlantică. Prin activitățile comune desfășurate de militarii români și aliați aici, la Marea Neagră, sub comanda NATO, transpunem în practică angajamentul nostru ferm de a ne apăra reciproc și de a apăra împreună valorile democratice care ne unesc. Profit de această ocazie pentru a sublinia din nou aprecierea României pentru prezența în țara noastră a militarilor din Statele Unite ale Americii, Franța, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Germania și Țările de Jos”, a spus președintele.

Iohannis a subliniat că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, iar acest lucru este demonstrat nu numai prin “vizibilitatea fără precedent a întregii regiuni”, ci și prin prezența celor peste 5.000 de militari aliați în România.

“Ne aflăm pe țărmul Mării Negre, la numai câteva sute de kilometri distanță de războiul nedrept și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, un conflict armat pe care mulți nu îl mai credeau posibil în Europa vremurilor noastre. În ultimii ani, am acționat constant și decisiv pentru ca regiunea Mării Negre să fie recunoscută drept una de interes major pentru comunitatea euroatlantică, pe măsura importanței sale geostrategice de hotar al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene. Iată că Marea Neagră este considerată astăzi o zonă de interes strategic pentru securitatea euroatlantică, așa cum am afirmat răspicat împreună cu ceilalți aliați în Conceptul Strategic al NATO, pe care l-am aprobat la Summitul istoric recent desfășurat la Madrid”, a spus șeful statului.

Iohannis a menționat că România va pune în practică deciziile adoptate la Madrid și, împreună cu aliații și partenerii săi, va consolida postura NATO de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre pe termen lung, Președintele a afirmat că România va continua să își îndeplinească rolul de “pilon de stabilitate regional”. Totodată, va continua să acționeze “unitar și coordonat” în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona efectele războiului din Ucraina.

“Astăzi, mai mult decât oricând în ultimele decenii, este necesar un nivel superior de ambiție, inclusiv în domeniul apărării, pentru a face față provocărilor multiple în actualul context extrem de complicat. De aceea, începând cu anul 2023, vom face un efort în plus pentru a crește alocarea bugetară pentru Apărare de la 2% din PIB, cât este în prezent, la 2,5%.Vom utiliza aceste fonduri pentru a accelera înzestrarea și modernizarea Armatei României, inclusiv a Forțelor Navale, și pentru a crește nivelul de pregătire a militarilor noștri, astfel încât să dispunem de o structură de forțe interoperabilă cu cele aliate și mai eficientă, capabilă să asigure apărarea națională și să contribuie la apărarea colectivă, împreună cu aliații noștri din NATO”, a spus Iohannis.

Președintele a adus un omagiu celor care s-au jertfit sub pavilionul național. El a subliniat că a fi marinar “este mai mult decât o meserie, este un stil de viață” care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri. Iohannis a evidențiat totodată că datorită misiunilor desfășurate de Forțele Navale, alături de aliații și partenerii din NATO și din UE, apele teritoriale ale României, dar și mările lumii sunt mai sigure.

“Tenacitatea, dârzenia, rezistența și spiritul de sacrificiu de care dați dovadă fac din profesia de marinar una deopotrivă onorabilă și dificilă. A fi marinar este mai mult decât o meserie, este un stil de viață care presupune multe sacrificii, dar și nenumărate satisfacții și împliniri. (...) Sunteți expresia profesionalismului și a dăruirii și vă mulțumim pentru sacrificiile pe care le faceți pentru ca noi toți să trăim în siguranță”, a precizat aceasta.

În debutul festivității din Constanța, garda de onoare i-a prezentat onorul președintelui, iar apoi a avut loc ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare. Muzica Militară a Forțelor Navale a intonat Imnul Național. În timpul festivității fost trase 21 de salve de tun. Slujba Te Deum a fost oficiată de către Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, însoțit de un sobor de preoți militari.

După alocuțiune, a urmat vizitarea navei-școală “Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție. La eveniment au participat prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu și președintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

În portul Tomis s-au adunat numeroase persoane pentru a asista la parada navelor militare Ziua Marinei Române a ajuns la cea de-a 120-a aniversare. (Agerpres)

Lasă un comentariu