17-18 AUGUST, SOUND CRAFT MUSIC&ART FESTIVAL - FESTIVALUL LUTIERILOR, LA REGHIN

Distribuie pe:

Asociația Artiștilor Lutieri din România a decis organizarea celei de-a doua ediții a Sound Craft Music&Art Festival la Reghin, după succesul primului eveniment care a avut loc anul trecut, cu ocazia sărbătoririi a 70 de ani de la prima vioară construită în acest oraș.

“Întrucât Sound Craft Music&Art Festival 2021 a avut un ecou nesperat, s-a luat decizia ca anual la Reghin să aibă loc un festival care să pună în valoare instrumentele muzicale care se făuresc în acest oraș al viorilor. De asemenea, renumiții artiști instrumentiști care au participat la Sound Craft Music&Art Festival 2021, au acceptat să cânte și în acest an la Reghin. Între aceștia se regăsesc Rafael Butaru, Mircea Lazăr, Ana Ungureanu și Mihai Oltean la vioară, Cătălina Filipescu, Adrian Vasile la violă, Ella Bokor, Răzvan Suma la violoncel și Cristian Mihart la pian. Așa a luat naștere Sound Craft Music&Art Festival care va avea loc în 17 și 18 august, la Casa de Cultura dr. Eugen Nicoară din Reghin”, a declarat presei vicepreședintele Asociației Artiștilor Lutieri din România, Claudiu Mare.

Festivalul lutierilor va cuprinde concerte de muzica clasică oferite de artiști consacrați cu instrumente făurite la Reghin, o expoziție de instru-mente muzicale și un atelier despre construcția instrumentelor cu arcuș.

“În prima zi avem cvartetul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, Tiberius, care la fel ca și ceilalți instrumentiști din București va concerta pe instrumente construite la Regim. Acesta este marele nostru câștig și prin asta încercăm să punem în valoare sunetul instrumentelor construite aici. Aceste instrumente ajung și pe mâinile elevilor școlii de muzică deoarece, la fel ca și anul trecut și în acest an o să donăm un violoncel și o vioară către viitori muzicieni care studiază la Școala de Muzică de la Reghin, să le asigurăm o bază materială solidă, să aibă instrumente foarte bune, având în vedere că sunt în Reghin, orașul viorilor. Și de această dată publicul va putea înțelege cum se făurește un instrument muzical. Pe parcursul acestor 2-3 zile va fi deschisă o expoziție cu niște instrumente construite între anii 70-80 de către lutieri dintre care mulți, din păcate, nu mai sunt alături de noi. Va fi și o colecție de instrumente contemporane și ce aducem în plus anul acesta este un workshop unde vizitatorii și curioșii vor putea să vadă câteva faze de lucru și cum se construiește o vioară”, a arătat Claudiu Mare.

Sound Craft Music&Art Festival Reghin este susținut de Primăria Reghin, Consiliul Județean Mureș și de Secretariatul General al Guvernului.

Lasă un comentariu