CUM MAI PERCEP ROMÂNII CORUPȚIA

Distribuie pe:

Cel mai recent raport Eurobarometru privind corupția, realizat la nivelul Uniunii Europene (UE) în lunile martie și aprilie 2022 arată că 72% dintre români consideră corupția larg răspândită în România, în timp ce media europeană este de 68%.

Românii cred în cea mai mare proporție că a da și a lua mită sunt obiceiuri răspândite mai ales în sistemul de sănătate (50%), în timp ce media europeană este de 29%.

Următoarele domenii sau categorii predispuse la luare (dare) de mită și abuz de putere sunt considerate politicienii (44%, în timp ce la nivelul UE este de 55%) și partidele politice (41%, media UE e de 58%).

Întrebați despre cadourile sau atențiile oferite cadrelor medicale, cei mai mulți români au spus că au simțit că trebuie să le acorde sau li s-a spus că trebuie să plătească suplimentar pentru serviciile de sănătate. Potrivit barometrului, cei mai mulți au dat sume de peste 200 de euro.

Grecia, alături de Lituania, România și Polonia sunt țările care consideră că sectorul sănătății este cel mai corupt în comparație cu alte sectoare. La polul opus se află Spania, Olanda, Portugalia, Finlanda, Suedia, Irlanda, Cipru și Estonia, unde doar 1% au spus că au fost nevoiți să ofere o plată suplimentară la medic.

Pe locul doi în topul corupției se află politicienii, indiferent că vorbim de cei de la nivel locale, regional sau național și partidele politice.

Nici polițiștii nu sunt văzuți prea bine. Un procent de 40% dintre cei chesionați cred că mita și abuzul de putere sunt prevalente în rândul oamenilor legii.

În top urmează funcționarii publici care eliberează autorizațiile de construcții și cei care decid câștigătorii licitațiilor publice.

Mita este prevalentă și în rândul inspectorilor (în sănătate și siguranță, în construcții și muncă, în calitatea alimentelor și control sanitar, în eliberarea de licențe și permise) consideră 35% dinte românii care au participat la studiu.

Urmează funcționarii care eliberează autorizații comerciale și autoritățile fiscale, curțile de justiție și serviciul public de urmărire penală.

Dintre angajații de la stat, cei din instituțiile de asigurări sociale, cei de asistență socială și profesorii au obținut cele mai mici scoruri, datele arătând că, în România, corupția este o problemă a sectorului public și nu a sectorului privat.

*

Studiul a fost realizat în perioada 22 martie - 15 aprilie 2022 și a inclus, la nivelul UE, 26.509 de interviuri realizate prin metoda față în față.

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu