PERFECT LEGAL ȘI STIMULATIV, DATORNICII DIN SĂRMAȘU, PUȘI LA AVIZIER

Distribuie pe:

Primăria Orașului Sărmașu a publicat, la începutul acestei luni, pe pagina sa de internet și pe pagina oficială de facebook, lista datornicilor (persoane fizice și juridice) către bugetul local pe trimestrul I și II al acestui an. Valer Botezan, primarul Orașului Sărmașu, a declarat, pentru “Cuvântul liber”, că “în cadrul adunărilor cetă-țenești din satele aparținătoare am prezentat situația financiară a bugetului local, la zi. Cetățenii bun platnici au solicitat să facem publică lista datornicilor pentru a-i determina să își plătească impozitele datorate”. Primarul a mai menționat că “în Codul Fiscal este prevăzută această procedură, perfect legală, care nu încalcă nici legea privind prelucrarea datelor cu caracter personal”. Mai mult, în urma unui control al Curții de Conturi a României, s-a solicitat Primăriei Sărmașu să întreprindă toate demersurile legale pentru recuperarea banilor datorați de cetățenii și firmele din comună.

Conform Primăriei este vorba de 1.926.797 de lei datorați de persoanele fizice și.de 142.667 de lei datorați de firmele din oraș.

În anunțul publicat pe internet de Primăria Sărmașu, unde sunt făcute publice listele cu datornici se precizează: “În conformitate cu art. 162 din Codul de Procedură Fiscală, pentru descurajarea, prevenirea și reducerea datoriilor fiscale, precum și asigurarea unui tratament egal pentru toate categoriile de contribuabili, trimestrial, organele fiscale locale au obligația de a publica lista cu datornicii la bugetul local. În urmărirea asigurării bunăstării economice a localității și a protejării contribuabililor corecți, măsura respectă o proporție justă între drepturile indivizilor și interesul public general”.

Valer Botezan a mai declarat că în urma publicării anunțului (cu zece zile în urmă - n.r.) s-a observat o creștere a încasărilor, o parte a celor aflați pe liste plătindu-și dările. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu