EXERCIȚIILE FIZICE POT FI LA FEL DE EFICIENTE ÎN PREVENIREA FORMELOR GRAVE DE COVID-19 CA UN VACCIN

Distribuie pe:

Medicul și conferențiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu, de la Facultatea de Educație Fizică și Sport a Universității “'Alexandru Ioan Cuza'“ din Iași, susține, pe baza datelor din literatura de specialitate, că exercițiile fizice moderate pot fi aproape la fel de eficiente în prevenirea formelor grave de COVID-19 ca un vaccin.

“Exercițiile fizice de intensitate moderată pot fi aproape la fel de eficiente în prevenirea formelor grave de COVID-19 ca un vaccin. Numeroase lucrări științifice din toată lumea argumentează această afirmație. Brandenburg, în 2021, a publicat un studiu ce arată un procent de prevenție a formelor spitalizabile de 64% sau chiar 78%. În Statele Unite, aceste exerciții fizice au fost recomandate ca profilaxie secundară, după vaccinare. Avantajul exercițiilor fizice este că eficiența lor în prevenirea formelor grave ale bolii nu diminuează în timp. Ba chiar este asigurată o rezervă antiinflamatorie timp de două săptămâni după încetarea practicării exercițiilor”, a declarat Hagiu pentru AGERPRES.

Prima ipoteză medicală care a susținut posibilitatea prevenției formelor spitalizabile de COVID-19 prin biogeneză mitocondrială indusă de efort fizic moderat a fost publicată în august 2020 de către conferențiarul Bogdan-Alexandru Hagiu, înaintea începerii vaccinării pe scară largă.

“A urmat, anul trecut, tot sub semnătura mea, un articol cu factor de impact 4,41, apărut în Medical Hypotheses, care descrie un mecanism ipotetic de «spălare» a virusului din vasele de sânge sub acțiunea exercițiilor fizice de intensitate moderată. Un aspect important din articolul menționat este că, teoretic, exercițiile fizice de intensitate moderată au aceeași eficiență pentru toate tulpinile de SARS-CoV-2, deci acest tip de profilaxie ar putea fi folosit în special în perioadele în care este nevoie de un vaccin actualizat. Este de menționat că noua variantă BA.2.75 reușește să eludeze toate terapiile cu anticorpi monoclonali aprobate. Important este și faptul că de acest tip de profilaxie pot beneficia nu numai oamenii sănătoși, dar și suferinzii de diabet, hipertensiune, poliartită reumatoidă, insuficiență renală cronică, ba chiar și HIV. Trebuie precizat însă că activitatea fizică nu previne decât în mică măsură infectarea cu virusul ucigaș, doar 10%, deci nu poate înlocui un vaccin adecvat”, a adăugat medicul și conferențiarul universitar Bogdan-Alexandru Hagiu.

Bogdan-Alexandru Hagiu este realizatorul unui articol de tip revizie, prezentat în una dintre cele mai prestigioase publicații din domeniu - Journal of Pharmaceutical Research International, prin care arată că mitocondriile, organite celulare ce produc energie, sunt atacate de virusul SARS-CoV-2, ceea ce poate duce la forme grave ale infecției, iar practicarea exercițiilor fizice, mai ales a celor de anduranță, le îmbunătățește funcționalitatea. (Agerpres)

Lasă un comentariu