CHEROFOBIA SAU TEAMA DE FERICIRE...

Distribuie pe:

Psihologii au identificat la unele persoane aversiune față fericire, fără ca acestea să aibă un motiv rațional în acest sens. În termeni de specialitate, această formă de anxietate se numește “cherofobie”, iar cei afectați fac tot posibilul să evite sentimentul de fericire.

Unii oameni pur și simplu se tem de fericire, dar asta nu înseamnă că sunt triști tot timpul. Totuși, de cele mai multe ori, ei evită acele situații și activități despre care cred că vor fi distractive sau îi vor binedispune. Cherofobia este considerată de specialiști un mecanism de apărare după o traumă sau un conflict.

Fericirea, dăunătoare armoniei sociale?!

Psihologului Laura Maria Cojocaru, citat de adevarul.ro, susține că există foarte mulți oameni care se tem de fericire, ba chiar adoptă o rezistență vădită. “Pentru multe culturi nonoccidentale, importanța fericirii este redusă sau ia o poziție inferioară în comparație cu alte obiective sociale. Acest lucru este cauzat, în parte, de faptul că fericirea personală este promovată în culturile individualiste mai degrabă decât în cele colectiviste.

De exemplu, în societățile individualiste, cum sunt SUA și Europa de Vest și Nord, drepturile, libertatea și preferințele personale ale fiecărui individ sunt accentuate față de nevoile și așteptările unui grup, precum familia sau comunitatea.

De cealaltă parte, în societățile colectiviste precum Asia de Est și America Centrală și de Sud, nevoile și aspirațiile unui grup important au prioritate față de cele ale individului. Rezultă că, dacă scopul principal al unei anumite culturi sunt relațiile sociale, fericirea personală poate să nu aibă atâta semnificație.

Mai mult de atât, fericirea personală poate fi chiar percepută ca dăunătoare armoniei sociale. Ideea că fericirea poate să nu sublinieze întotdeauna binele social pune bazele conceptului de cherofobie”, explică specialistul.

După bine, vine rău?!

Afecțiunile care se bazează pe diverse frici sunt clasificate drept tulburări de anxietate. Cele mai importante simptome în cazul acestui tip de anxietate sunt, potrivit psihologului, simptomele cognitive (să crezi că dacă te simți fericit ești o persoană rea, să crezi că a fi fericit va duce la ceva rău, să nu îți exprimi fericirea ca să nu îi superi pe alții) și simptomele comportamentale (evitarea adunărilor sociale vesele, respingerea relațiilor sau oportunităților care pot aduce fericire).

Și, cum nu există efect fără cauză, cherofobia are la bază câteva motive declanșatoare. “Teama de a pierde fericirea obținută, o pierdere pe care o pot anticipa

drept devastatoare, este unul dintre ele. Apoi, convingerea că fericirea poate poate fi urmată de tristețe sau de evenimente adverse, adică după bine, vine rău fiind o credință bine înrădăcinată în subconștientul uman.

Frica de emoții intense este un alt motiv, deoarece persoanele cu anxietate se tem că își vor pierde controlul asupra emoțiilor sau asupra reacțiilor comportamentale la acele emoții”, afirmă psihologul.

Merităm să trăim fericiți!

Psihologul Laura Maria Cojocaru afirmă că mulți dintre noi au simțit, la un moment dat, o teamă de a fi prea fericiți, teamă fundamentată pe ideea că acest sentiment ar putea să nu dureze și că în cele din urmă ne putem confrunta cu dezamăgirea.

“Din orice unghi am privi cherofobia și indiferent de mediul nostru cultural, cu toții merităm să trăim o viață fericită. Aceasta nu este o opinie occidentalizată, ci o condiție de bază pe care toți oamenii, firesc și sănătos, ar trebui să își dorească să o atingă.

Cu toții ar trebui să fim mulțumiți și plini de experiențe care ne aduc sens, scop și succes în viață și să nu lăsăm fricile să profite de minte”, concluzionează specialistul citat. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu