DACĂ VREA ÎN NATO, SUEDIA TREBUIE SĂ EXTRĂDEZE “TERORIȘTI” ÎN TURCIA

Distribuie pe:

Suedia trebuie să extrădeze “teroriști” dacă vrea să adere la NATO, a susținut, ieri, ministrul turc al justiției Bekir Bozdag, după anunțul, considerat dezamăgitor de către Ankara, cu privire la o primă extrădare către Turcia a unui cetățean turc condamnat pentru fapte de drept comun, transmite France Presse.

“Dacă ei cred că pot să facă Turcia să creadă că și-au ținut promisiunile extrădând infractori de drept comun, atunci se înșală”, a declarat Bekir Bozdag într-un interviu publicat joi de cotidianul turc Milliyet.

La scurt timp după Summitul NATO de la Madrid (28-30 iunie), Suedia și Finlanda au ajuns la un acord cu Ankara; cele două țări nordice și-au exprimat sprijinul pentru Turcia în combaterea amenințărilor la adresa securității sale naționale și au promis că vor facilita expulzarea suspecților urmăriți de autoritățile turce.

Ulterior, Turcia le-a prezentat celor două țări nordice cereri de extrădare pentru 33 de persoane, majoritatea considerate “teroriști” de către Ankara. “Noi nu am primit niciun răspuns cu privire la extrădarea membrilor FETO (acronimul pe care Ankara îl utilizează pentru desemnarea mișcării imamului Fethullah Gülen, care trăiește în exil în SUA și este acuzat de Turcia de organizarea puciului eșuat din iulie 2016), ai PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan) și ai altor organizații teroriste”, a afirmat ministrul turc.

Numele lui Okan Kale - primul cetățean turc în cazul căruia cererea de extrădare a fost acceptată de Suedia - figurează pe lista cu 33 de nume publicată de media turce la finalul lunii iunie. Kale a fost condamnat pentru escrocherie.

Lasă un comentariu