ATAC CIBERNETIC RUS, FĂRĂ PRECEDENT, ASUPRA OPERATORULUI UCRAINEAN AL CENTRALELOR NUCLEARE

Distribuie pe:

Operatorul public ucrainean al centralelor nucleare Energoatom a denunțat, marți, într-un comunicat, un atac cibernetic rus “fără precedent” împotriva site-ului său, precizând că funcționarea acestuia nu a fost perturbată, relatează AFP.

“Pe 16 august 2022 a avut loc cel mai puternic atac cibernetic de la începutul invaziei ruse împotriva site-ului oficial al Energoatom”, a declarat operatorul pe Telegram. Site-ul “a fost atacat de pe teritoriul Rusiei”, a adăugat sursa citată.

Grupul rus “Armata cibernetică a poporului” a utilizat 7,25 milioane de roboți de internet, care au atacat site-ul Energoatom timp de trei ore, a dat asigurări compania ucraineană, potrivit căreia această încercare de piratare “nu a avut un impact considerabil asupra activității site-ului Energoatom”.

1.269.712 ROMÂNI, ANGAJAȚI ÎN INSTITUȚIILE PUBLICE

Numărul posturilor ocupate în instituțiile și autoritățile publice din România era, în iunie 2022, de 1.269.712, cu 5 mai multe, comparativ cu luna precedentă, iar aproape 64% dintre acestea erau în administrația publică centrală, conform datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), consultate de AGERPRES.

Din totalul celor 812.395 de angajați din administrația publică centrală, 597.099 lucrau în instituții finanțate integral de la bugetul de stat.

Cel mai mare număr de posturi ocupate se înregistra la Ministerul Educației, respectiv 292.021, Ministerul Afacerilor Interne - 123.753, Ministerul Apărării Naționale - 73.652, Ministerul Finanțelor - 24.338 și Ministerul Sănătății -18.262.

Potrivit sursei citate, în instituțiile finanțate integral din bugetul asigurărilor sociale erau ocupate 9.297 de posturi, în cele subvenționate din bugetul de stat și din bugetul asigurărilor pentru șomaj un număr de 43.751, în timp ce în instituțiile finanțate integral din venituri proprii erau 162.248 posturi ocupate.

Totodată, în administrația publică locală lucrau, în iunie 2022, 457.317 de persoane, dintre care 279.137 în instituții finanțate integral din bugetele locale și 178.180 în instituții finanțate integral sau parțial din venituri proprii.

PRODUCȚIA INTERNĂ DE CĂRBUNE A CRESCUT CU DOAR 1%, ÎN TIMP CE IMPORTURILE AU CRESCUT CU 22%

Producția de cărbune net a României a totalizat, în primele șase luni din 2022, 1,459 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 1% (14.100 tep) mai mare față de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS).

În perioada menționată, România a importat 281.500 tep cărbune net, cu 51.200 tep (22,2%) mai mult față de cantitatea importată anul trecut în același interval.

Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează pentru 2022 o producție de cărbune de 3,325 milioane tep, în creștere cu 10,1% față de 2021, și importuri de 420.000 tep, în creștere cu 2,8%. Pentru 2023, CNSP prognozează o producție de 3,595 milioane tep, în creștere cu 8,1%, și importuri de 420.000 tep, în scădere cu 0,1%.

Conform Strategiei Energetice Naționale, producția totală de cărbune va scădea de la 32 TWh în 2030, la 12 TWh în 2050, în continuarea tendinței de diminuare a cărbunelui în mixul energetic (45 TWh, în 2020).

Pentru anul 2030, rezultatele modelării în Scenariul Optim ales arată că energia produsă din cărbune va înregistra o ușoară scădere, la 15,8 TWh, și va avea o pondere de 20,6%. (Agerpres)

SUA: O CENTURĂ DE CĂLDURĂ EXTREMĂ VA ACOPERI, ÎN 30 DE ANI, CENTRUL ȚĂRII

O “centură de căldură extremă” va acoperi în 30 de ani centrul Statelor Unite, din Louisiana, în sudul țării, până la Lacul Michigan, în nord, traversând zona Midwest a țării, potrivit unui nou raport relatează AFP. Această zonă, în care trăiesc peste 100 de milioane de americani și care acoperă un sfert din SUA, va experimenta în 2053 cel puțin o zi de căldură extremă pe an, cu o temperatură resimțită de peste 51 grade Celsius, potrivit acestui raport al organizației non-profit First Street Foundation.

În prezent, în această situație se află doar aproximativ 50 de comitate americane, în care trăiesc 8 milioane de persoane. În 30 de ani însă, această situație va afecta peste 1.000 de comitate, mai ales în statele Texas, Louisiana, Arkansas, Missouri, Illinois, Iowa, Indiana și chiar în sudul Wisconsin.

Căldura este fenomenul meteorologic care provoacă cele mai multe victime în Statele Unite, înaintea inundațiilor și a uraganelor.

First Street Foundation și-a bazat proiecțiile pe un scenariu moderat realizat de experții în climă ai Națiunilor Unite (Giec), conform căruia emisiile de gaze cu efect de seră ating un vârf în anii 2040, înainte de a scădea.

În medie, cele mai calde 7 zile ale anului la nivel local din prezent vor deveni cele mai calde 18 zile în 30 de ani.

UNGARIA: 145.000 DE INTRĂRI ILEGALE ÎN ȚARĂ DE LA ÎNCEPUTUL ANULUI

Autoritățile din Ungaria au constatat 145.000 de intrări ilegale în țară de la începutul acestui an, a anunțat, miercuri, Gyorgy Bakondi, consilierul pentru securitate al premierului ungar Viktor Orban, transmite MTI.

Oficialul ungar a spus că numărul intrărilor ilegale a crescut masiv, față de 57.000 în perioada similară din 2021.

De asemenea, numărul traficanților de persoane care au fost arestați s-a dublat, depășind 1.000 de la începutul acestui an.

“Deși în trecut migranții ilegali de obicei proveneau în principal din Siria și Afganistan, astăzi mulți dintre ei sosesc și din India, Pakistan, Nepal și Tunisia”, a adăugat Bakondi.

El a explicat că guvernul de la Budapesta a decis să consolideze gardul ridicat de-a lungul frontierelor și a început să recruteze și antreneze o unitate specială de grăniceri, care lucrează împreună cu poliția pentru a securiza granițele Ungariei.

Gyorgy Bakondi a declarat pentru postul public de radio Kossuth că în fiecare zi 10.000-13.000 de migranți intră din Ucraina pe teritoriul ungar. El a adăugat că, de la izbucnirea războiului (24 februarie), Ungaria a primit 885.000 de persoane din Ucraina.

CHINA: DISIDENȚII SUNT INTERNAȚI LA PSIHIATRIE

Internarea disidenților în spitale de psihiatrie fără nicio procedură legală rămâne o practică larg răspândită în China, a declarat, marți, un ONG pentru apărarea drepturilor omului, care acuză sistemul de sănătate chinez de complicitate cu autoritățile, relatează AFP.

Într-un raport publicat marți, ONG-ul Safeguard Defenders, cu sediul la Madrid, afirmă că această practică continuă, în pofida reformelor de la începutul anilor 2010, care au consolidat controlul instanțelor judecătorești asupra sistemului psihiatric din China. O mare parte din datele conținute în raport provin din interviuri cu victimele și familiile acestora postate online de ONG-ul chinez Civil Rights and Livelihood Watch (CRLW), fondat de activistul și jurnalistul Liu Feiyue.

Datele se referă la cazurile a 99 de chinezi supuși spitalizării psihiatrice din motive politice între 2015 și 2021. “În 2022, Partidul Comunist Chinez (PCC) continuă să interneze cu regularitate ținte politice în spitale psihiatrice, chiar dacă au fost implementate modificări legale pentru a pune capăt acestei practici barbare în urmă cu peste un deceniu”, a denunțat ONG-ul.

Majoritatea victimelor au fost petiționari, “persoane care se află adesea în partea de jos a scării sociale în China” și, prin urmare, sunt “ținte ușoare”.

Alături de disidenți și protestatari, grupurile pentru apărarea drepturilor spun că cel puțin un milion de persoane, majoritatea membri ai minorităților musulmane, au fost încarcerați în “lagăre de reeducare” din regiunea Xinjiang.

(Agerpres)

Lasă un comentariu