TIMP DE DOUĂ ZILE, ÎN TÂRGU MUREȘ, AU AVUT LOC MANIFESTĂRI CULTURAL ȘTIINȚIFICE DEDICATE PERSONALITĂȚII LUI EMIL DANDEA, PRIMUL PRIMAR ROMÂN AL ORAȘULUI

Distribuie pe:

Timp de două zile, în Târgu Mureș au avut loc manifestări dedicate personalității lui Emil Aurel Dandea (1893-1969), primul primar român al orașului.

Simpozionul omagial intitulat “EMIL DANDEA - Primul Primar Român al Târgu Mureșului” dedicat acestuia a fost organizat de Societatea Cultural Patriotică “AVRAM IANCU”, Forumul Civic al românilor din Covasna, Harghita, Mureș și Asociația Dacilor Liberi.

Miercuri, 17 august 2022, la Casa Memorială “Avram Iancu” din Târgu Mureș, a avut loc o sesiune de comunicări susținute de dr. Valentin Marica, prof. Virgil Pană, jur. Dragoș Burghelia. Acestea au fost moderate de Ioan Berța. “I s-a făcut dreptate, în aceste zile, unei biografii exemplare a istoriei Mureșului, celui care a fost omul politic de mare curaj, juristul eminent, publicistul și primarul Târgu-Mureșului în perioada 1922-1926 și 1934-1937. A fost cu adevărat o manifestare culturală, cu idei și puternice emoții”, a declarat dr. Valentin Marica după evenimentul de la Casa Memorială “Avram Iancu”. La manifestare a fost prezent și sculptorul Anton Ratiu, cel care a realizat Monumentul Dandea din Târgu Mureș.

Joi, 18 august, la statuia lui Emil Dandea din Centrul municipiului, a avut loc o ceremonie de comemorare și depunere de coroane.

Dragoș Burghelia, președintele Forumului Civic al românilor din Covasna, Harghita, Mureș și președinte al Asociației Dacilor Liberi a scris, pe pagina sa de facebook, referindu-se la manifestarea de joi, că a fost “o mare bucurie să îl comemorăm astăzi pe cel mai important primar român al Târgu Mureșului, Emil Aurel Dandea. Moțul patriot care a transformat și a deschis porțile românismului în orașul nostru. Am avut parte de un eveniment plin de emoție, având alături persoane legate prin sânge și activitate de patriotul Emil Dandea. În mod extraordinar a fost prezent nepotul descendent al primarului nostru, Alexandru Ionuț Dandea, și nepotul de frate al acestuia, Liviu Dandea. Ambii venind de la distanțe considerabile, întâlnindu-se pentru prima dată în viață aici, la Târgu Mureș în fața statuii. De asemenea, l-am avut alături pe sculptorul Anton Rațiu, cel care a creat minunatul monument al lui Emil Dandea, amplasat în 1996 în centrul municipiului. Veșnică pomenire marelui primar patriot, el va rămâne mereu un simbol și un erou pentru românii târgumureșeni”. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu