UN MICROSATELIT CONSTRUIT DE LICEENI ROMÂNI VA FI LANSAT ÎN SPAȚIU CU O RACHETĂ SPACEX

Distribuie pe:

Compania Alba Orbital, liderul mondial în privința construcției și intermedierii lansărilor de microsateliți, a semnat un acord cu RomSpace, o inițiativă a elevilor de la Liceul Internațional de Informatică din București, pentru lansarea pe orbită a microsatelitului ROM-2, primul cubesat românesc, în cadrul misiunii “Alba Cluster 7” ce va fi lansată cu o rachetă SpaceX în primul trimestru al anului viitor, conform informațiilor publicate pe site-ul albaorbital.com.

ROM-2 (Romanian Orbital Mission) este un microsatelit cubic de buzunar, ce măsoară 5x5x5cm și cântărește 250g. Poreclit “Vrabia Spațială”, acest mic satelit nu este mai mare decât un cub rubik și este primul satelit de acest fel construit în România. Datorită costurilor lor reduse, astfel de microsateliți deschid calea spre o democratizare a spațiului cosmic, deschizând porțile pentru organizațiile mai mici care doresc să-și lanseze propriile cercetări spațiale.

Formată din nouă elevi cu vârsta între 15 și 18 ani, echipa RomSpace va călători la Glasgow pentru a integra micuțul lor satelit la facilitățile Alba Orbital, înainte de a fi trimis către SpaceX în pregătirea lansării din primul trimestru al anului 2023. ROM-2 sau “Vrabia Spațială” este un radiosatelit ce conține și o cameră de 2 megapixeli pentru fotografierea din spațiu a Pământului.

Liceenii români au decis să construiască primul lor satelit de buzunar după ce echipa de lansare Alba Orbital le-a recomandat acest lucru, ca pe un mod rapid și ieftin de a avea un prim obiect spațial pe orbită.

“Este o adevărată sursă de inspirație să vezi acești elevi, unii dintre ei de doar 15 ani, care au motivația și inițiativa de a-și lansa propriul satelit”, a declarat fondatorul și CEO-ul Alba Orbital, Tom Walkinshaw.

“Atunci când am început să fiu interesat de sistemele de nano și picosateliți, în urmă cu mai bine de trei ani, am știut că voi trimite și unul construit de mine în viitorul apropiat. La început am fost impresionat de cantitatea de tehnologie care poate încăpea în aceste mici cuburi”, a declarat liderul misiunii, Filip Bușcu.

Alba Orbital are în portofoliu colaborări cu mai mult de 30 de clienți de pe trei continente, printre care și unii de prestigiu, precum Universitatea Stanford, Universitatea Carnegie Mellon și TU Delft. (Agerpres)

Lasă un comentariu