CUM SE COMPORTĂ ROMÂNII LA RESTAURANT

Distribuie pe:

Un studiu de piață inițiat de portalul Bookingham și realizat de o agenție de turism scoate la iveală bunele maniere pe care le manifestă românii atunci când ies la restaurant.

Demersul a constat în împărțirea de chestionare către clienți aflați la restaurant în diverse orașe ale României. Aceștia au fost rugați să răspundă ce cred despre ceilalți clienți din local, cu scopul de a evita subiectivismul.

Datele obținute au fost analizate și în funcție de regiunea de proveniență, fiind luate în calcul și regulile de bază, dar și chestiunile moderne, care țin de folosirea telefonului când ești la masă sau de fumarea țigărilor electronice.

Transilvania, cea mai manierată regiune din țară

Topul reflectă comportamentul românilor în ceea ce privește bunele maniere la restaurant, în general (cât e permis să întârzii, să nu vorbești cu gura plină, să ții ușa deschisă pentru alte persoane sau cum ar trebui să te comporți cu personalul).

Conform datelor, Transilvania se situează pe primul loc în topul bunelor maniere la restaurant. 52% dintre respondenții din această regiune îi descriu pe cei care iau masa în oraș ca fiind manierați sau foarte manierați. Aceasta este urmată de Banat (50%) și Crișana (45%), ultimele locuri fiind ocupate de Dobrogea, Maramureș, și Bucovina.

Unde se vorbește tare și cu gura plină

Unul dintre cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face la masă e să vorbești cu gura plină. Deși aceste maniere sunt considerate lipsite de respect indiferent de locul în care te afli (acasă ori într-un spațiu public), sunt cu atât mai mult criticate la restaurant, unde există și alte persoane care ar putea fi deranjate de comportamentul tău.

Datele arată că maramureșenii (67%) și bucovinenii (67%) întâlnesc cel mai frecvent persoane care vorbesc cu gura plină la restaurant.

Un alt aspect analizat a fost tonul și nivelul de zgomot. Conform codului bunelor maniere, a vorbi tare la restaurant nu este deloc politicos. La fel ca în cazul vorbitului cu gura plină, și aici se remarcă negativ Maramureș (100%) și Bucovina (100%). Transilvănenii și bănățenii se află, în schimb, la polul opus, datele arătând că aceștia sunt cei mai politicoși din țară.

Punctualitatea

Un alt lucru discutabil în codul bunelor maniere la restaurant este punctualitatea. Unele persoane consideră esențial să ajungi la timp, altele preferă să ajungă înainte de ora stabilită, pe când alții iau în calcul sfertul academic.

Rezultatele arată că majoritatea românilor (58,5%) sunt punctuali, ba chiar 32% ajung mai repede, și numai 9,5% întârzie în jur de 15 minute. Strict pe regiuni, Dobrogea se remarcă drept cea mai nepunctuală regiune din țară, unde 33% dintre respondenți obișnuiesc să întârzie.

Întrebați dacă țin ușa deschisă pentru alte persoane la intrarea în restaurant, 92,5% dintre români afirmă că fac asta. Analizând datele pe regiuni, se remarcă în mod negativ Maramureșul, unde numai 33% dintre ei țin ușa deschisă pentru altcineva.

Un alt aspect analizat a fost respectul cu care este tratat personalul restaurantelor. Pe lângă faptul că sunt gălăgioși și vorbesc cu gura plină la masă, datele arată că bucovinenii sunt și cei mai nepoliticoși cu ospătarii, chelnerii sau ceilalți membri din personal. Transilvania și Banatul se remarcă pozitiv și în ceea ce privește atitudinea față de angajații restaurantelor.

Ce îi deranjează...

Localurile pet-friendly sau kid-friendly sunt tot mai des întâlnite. Restaurantele s-au adaptat cerințelor publicului, oferind locuri de joacă pentru copii și snack-uri pentru animalele de companie. Întrebați dacă sunt deranjați de localurile pet-friendly, datele arată că 37% dintre români le evită.

Când vine vorba de copii în restaurante, 29% dintre români se declară deranjați, iar dintre aceștia, 9% evită localurile kid-friendly. Despre cât de deranjați sunt românii de fumul țigărilor electronice, datele arată că lucrurile sunt destul de echilibrate, doar 1 din 3 români se declară foarte deranjați de acest obicei.

Un alt lucru considerat nepoliticos e dacă cineva de la masă stă pe telefon. În proporție de 49%, românii văd asta ca o lipsă de respect și, drept urmare, nici ei nu o fac.

*

Echipa Bookingham și-a propus să afle cât de manierați sunt românii când merg la restaurant pe baza unui chestionar la care au răspuns peste 200 de persoane.

Datele obținute au fost analizate în raport cu regiunea fiecărui participant la studiu. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu