ÎNTORȘI DIN MISIUNEA DIN “HEXAGON” UNDE AU FOST, DIN NOU, LA ÎNĂLȚIME - POMPIERII MUREȘENI S-AU ARĂTAT IMPRESIONAȚI DE SOLIDARITATEA FRANCEZILOR

Distribuie pe:

După 7 zile de luptă cu focul în sprijinul camarazilor francezi și 4 zile de drum, pompierii mureșeni s-au întors acasă. Cei nouă pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș care au revenit, luni seara, din Franța s-au arătat impresionați de solidaritatea populației, de modul în care fermierii s-au mobilizat cu utilaje și de ajutorul oferit pentru asigurarea curățeniei și hranei salvatorilor în baza din Hostens, departamentul Gironde.

Luni seara, membrii Detașamentului de Pompieri Târgu Mureș i-au întâmpinat pe cei nouă colegi ai lor la reîntoarcerea din misiunea din Franța - adjunctul șefului ISU Mureș, colonel Cristian Mihai Buhăianu, plutonier adjutant șef Eugen Tătar, plutonier adjutant Raul Toduț, plutonier adjutant Adrian Boar, plutonier adjutant Marius Adrian Cîmpean, plutonier major Radu Rad, plutonier adjutant Daniel Dumitru Pop, plutonier major Ionuț Pompiliu German și plutonier adjutant Septimiu Moldovan.

Pompierii francezi erau extenuați

Colonelul Buhăianu a precizat că în primele două zile după ce au ajuns în Franța a fost puțin mai greu, deoarece temperaturile au fost foarte ridicate, umiditatea era sub 10%, iar vântul era puternic și reactiva unele focare.

“Pompierii francezi erau extenuați, pentru că au fost peste 20.000 de hectare afectate. Ce am apreciat foarte mult a fost solidaritatea populației, a cetățenilor care au venit, foarte mulți cu utilaje agricole, cu cisterne și cu pompe de apă sau cu bazine și pompe, să acționeze pe lângă drumurile principale de acces, pe unde se făcea accesul pompierilor, fără să își pună viața în pericol, iar pompierii acționau în zonele unde era riscul mai mare. De asemenea, au fost lucruri impresionante, au fost kinetoterapeuții care, în fiecare zi, făceau masaj pompierilor care veneau obosiți din teren. Un alt lucru care ne-a impresionat a fost implicarea cetățenilor în baza de operații, care au venit benevol să acționeze în bază pentru curățenie, pentru pregătirea hranei, pentru tot ce era necesar, astfel încât pompierii să aibă toate condițiile necesare de trai”, a spus colonelul.

Copiii francezi au transmis mesaje de mulțumire în limba română

Pompierii mureșeni au arătat că ulterior, când cetățenilor li s-a permis să revină la casele lor, familiile înmânau pompierilor desenele copiilor cu mesajul de mulțumesc în diferite limbi, inclusiv în limba română.

“A fost o experiență de neuitat, atât pentru ofițerii, cât și subofițerii din cadrul acestui modul operativ pentru care ne-am deplasat să sprijinim Franța ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă. Am acționat alături de pompierii francezi, pompierii germani, austrieci, polonezi. Au fost și avioane din partea Greciei și Canadei care au sprijinit pompierii francezi pentru lichidarea acestor incendii. Interoperabilitatea a fost asigurată de către doi ofițeri de legătură, astfel încât conlucrarea cu pompierii francezi să se facă în cele mai bune condiții. Din cadrul ISU Mureș a fost subsemnatul, ca șef de modul operativ deplasat în Franța, și opt subofițeri care s-au deplasat cu o autospecială de stins incendii de pădure. În principal, misiunile din momentul sosirii noastre au fost de protecție a caselor și a mediului înconjurător, pentru că incendiile deja erau cât de cât localizate. Am acționat în partea de est a orașului Belin-Béliet, Boutox și în alte localități”, a povestit colonelul Cristian Mihai Buhăianu. El a adăugat că de-a lungul anilor a mai intervenit pentru stingerea unor incendii de pădure, dar niciunul de amploarea acestuia.

“Am reușit să protejăm casele care ne-au fost încredințate”

Plutonierul adjutant șef Eugen Tătar, care a intervenit în urmă cu un an și la incendiile din Grecia, a spus că în Franța, fumul se simțea de la 50 de kilometri și că, spre deosebire de experiența elenă, aceasta avea ceva aparte: rădăcinile de pini și solul au anumită specificitate, fapt pentru care a trebuit ca pompierii români să conlucreze cu pompierii francezi, astfel încât să de adapteze stilului și tehnicilor de stingere ale acestora.

“Pentru mine a fost o misiune destul de grea, din cauza amplorii incendiului. A fost o experiență unică, a fost diferită față de cea din Grecia, total diferită din privința solului și al vegetației. Dar pentru noi a fost o intervenție reușită. Am reușit să protejăm casele care ne-au fost încredințate de colegii francezi. Ne bucurăm că ne-am îndeplinit misiunea cu brio și chiar dacă eram mai multe nații, aveam un singur scop: să stingem incendiul. Noi am fost doar pe partea de protejare a caselor, vieții și a bunurilor materiale. Colegii francezi ne-au întâmpinat cu brațele deschise și ne-au sprijinit din punct de vedere logistic, pentru a îndeplini misiunile cât mai bine. Dar fiecare zi era deosebită în felul ei”, a spus plutonierul adjutant șef Eugen Tătar.

Pompierii mureșeni, întâmpinați cu multă simpatie

Colegul său, plutonierul adjutant Septimiu Moldovan, a arătat că misiunea din Franța a fost una dificilă din cauza timpului îndelungat de intervenție, dar cel mai impresionat a fost de simpatia cu care au fost tratați de localnici.

“Am prins incendiile de pădure din Apuseni, dar așa amploare mare nu am mai prins. M-a surprins viteza de deplasare a incendiului și modul în care ne-au abordat oamenii când au început să se întoarcă înapoi în localități, când au putut să se întoarcă la casele lor. Au venit să ne felicite, să ne susțină, ne aplaudau. Au venit cu tot felul de donații pentru noi, alimente, apă în primul rând. Erau temperaturi destul de ridicate, iar noi munceam greu și trebuia să ne hidratăm foarte bine. Erau foarte deschiși”, își amintește Septimiu Moldovan.

Plutonierul adjutant Raul Toduț a rămas plăcut impresionat de modul exemplar în care au fost evacuați peste 10.000 de oameni din localitățile expuse, în mai puțin de 12 ore.

“Au fost foarte multe case pe care colegii noștri pompieri din Franța au reușit să le protejeze să nu se aprindă. Am fost impresionat de numărul oamenilor evacuați. În nu mai puțin de 12 ore, aproximativ 10.000 de persoane au fost evacuate și modul exemplar în care ei s-au mobilizat, astfel încât toți pompierii care au fost în bază, aproximativ 1.500 de pompieri, poate și mai mult, cu forțe și mijloace, au beneficiat de tot sprijinul lor, inclusiv mâncare, pachete, alimente, de tot ce am avut nevoie. A fost o experiență de neuitat, o experiență unică, temperaturile au fost peste 40 de grade, umiditate foarte scăzută. Am avut intervenții de anduranță care au durat și până la 14-16 ore, în funcție de ce se ordona din comandament”, a afirmat Raul Toduț.

El crede că salvatorii au avut de învățat unii de la alții și spune că cea mai mare mulțumire a sa a fost atunci când a aflat că sosirea salvatorilor români a avut loc într-un moment critic pentru pompierii francezi, care erau epuizați de lupta susținută cu flăcările. (Agerpres)

Lasă un comentariu