Românii din Covasna, Harghita și Mureș, la Universitatea de Vară de la Izvorul Mureșului “Pentru o Românie a secolului XXI unită sub semnul tricolorului și al idealului național”

Distribuie pe:

Prin intermediul unui comunicat de presă transmis ieri, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș (președinte Dragoș Burghelia - foto) anunță că în perioada 14 - 18 septembrie, la Izvorul Mureșului, se va desfășura cea de a XIX-a ediție a Universității de Vară Izvoru Mureșului. Manifestarea este organizată de cei de la forum, în parteneriat cu Fundația Națională pentru Românii de Pretutindeni (București), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei.

“Manifestarea a intrat în conștiința publică ca un proiect cultural la scară națională, constituindu-se într-un veritabil “parteneriat româno-român”, atât prin conferențiari, participanți (reprezentanți ai românilor din afara hotarelor țării și din țară), cât și prin tematica abordată. Ediția din acest an are ca temă eforturile concentrate “Pentru o Românie a secolului XXI unită sub semnul tricolorului și al idealului național”, se arată în comunicat.

Printre subiectele care se vor aborda se află: Priorități privind păstrarea și afirmarea identității naționale a românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș în contextul actual; O analiză retrospectivă privind edițiile anterioare ale Universității de Vară, rolul și necesitatea continuării manifestării intrată în conștiința națională; Oportunitatea geopolitică a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană și perspectiva reunirii cu România; Economia Națională ancorată în necesitatea promovării inițiativelor de relansare a produselor românești; Conduita politică a partidelor parlamentare și a celorlalte autorități față de românii de pretutindeni și din zonele multietnice ale României; Provocări privind păstrarea identității românilor din Ucraina, Serbia și Bulgaria. Atitudinea Statului Român și a societății civile față de evenimentele din Ucraina; Războiul informațional la frontiera NATO și UE. România și războaiele de imagine contemporane; Rolul presei și importanța mediului informațional pentru educarea conștiinței naționale. Programul va cuprinde și lansări și prezentări de cărți, spectacol folcloric, expoziție de icoane etc.

La lucrări vor participa cursanți din țară și de peste hotare: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia și din diaspora, reprezentanți ai românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, ai romano-catolicilor din Moldova, conferențiari din principalele centre universitare ale țării și din străinătate, ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, reprezentanți ai societății civile și ai mass-media. Au fost invitați, ca și la edițiile precedente, conducători ai statului român, miniștri, parlamentari reprezentând spectrul politic românesc.

Lasă un comentariu