MAE: MESAJ DE ZIUA INDEPENDENȚEI UCRAINEI

Distribuie pe:

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a adresat, ieri, un mesaj cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, în care reflectă întreaga solidaritate pentru această țară și poporul ucrainean, precum și eforturile multidimensionale întreprinse de România în sprijinul Ucrainei pe parcursul celor șase luni de război, inclusiv multiplele măsuri politice, economice, financiare, umani-tare, diplomatice, secto-riale și în domeniul dreptului internațional.

“Ca stat membru al Uniunii Europene și al NATO cu cea mai lungă graniță cu Ucraina, România și poporul român au făcut tot ce le-a stat în putere pentru a ajuta Ucraina și refugiații ucraineni care au fugit din fața ororilor războiului. Sprijinul nostru pentru Ucraina a fost, este și va fi multidimensional și cuprinzător, România acționând ferm și imediat în plan politic, economic, financiar, umanitar, diplomatic, sectorial, inclusiv prin facilitarea exporturilor de cereale, dar și prin intermediul dreptului internațional, acționând pentru susținerea atribuirii responsabilității și combaterea impunității acelor reprezentanți ai puterii ocupante care au comis crime internaționale în teritoriile vremelnic invadate”, se arată în mesaj, potrivit unui comunicat al MAE.

Ministrul Afacerilor Externe reiterează faptul că această “agresiune nejustificată și neprovocată” împotriva Ucrainei reprezintă o “încălcare flagrantă a suveranității și integrității teritoriale” a acestei țări.

Aurescu evidențiază, de asemenea, sprijinul constant pe care România îl acordă Ucrainei, încă din primele zile de la declanșarea acestei crize.

“În plan bilateral, încă din primele zile de la declanșarea acestei crize de securitate și umanitare, cea mai gravă criză din Europa ultimelor decenii, autoritățile române au acționat pentru a acorda asistență de urgență. Guvernul României a răspuns constant solicitărilor Ucrainei și a oferit, printre altele, combustibil, medicamente, alimente și ambulanțe. Hub-ul internațional umanitar operaționalizat la Suceava, la 9 martie, la granița cu Ucraina, este o dovadă în plus a sprijinului oferit vecinului nostru în aceste momente extrem de dificile. Astfel, până în prezent, România a facilitat 54 de transporturi umanitare din state precum Italia, Franța, Bulgaria, Austria, Slovenia, Cipru, Grecia, Germania sau Republica Macedonia. Am reacționat prompt și consistent, încă de la începutul invaziei ruse, prin numeroase măsuri, pentru a oferi adăpost și asistență refugiaților ucraineni. Măsurile umanitare adoptate pentru cei peste 2 milioane de refugiați care au intrat deja în România și cei peste 86.000 de ucraineni care au rămas pe teritoriul nostru au inclus, printre altele, înființarea de tabere mobile în județele din zonele de frontieră, acordarea de acces gratuit la servicii medicale, la învățământ și pe piața muncii. Pentru că pe termen mediu și lung refugiații ucraineni vor avea nevoie de resurse adecvate pentru a duce o viață decentă, motiv pentru care încercăm constant să ne adaptăm infrastructura de sprijin la nevoile lor concrete, la 26 iulie 2022 Guvernul României a lansat Planul Național de Măsuri de Integrare a refugiaților ucraineni în România”, mai precizează ministrul.

Totodată, Aurescu asigură că România va rămâne aproape de poporul ucrainean în eforturile de reconstrucție. Potrivit ministrului Afacerilor Externe, buna relație dintre România și Ucraina este confirmată și de intensitatea dialogului bilateral în cele șase luni de la izbucnirea războiului.

În semn de solidaritate cu Ucraina, sediul central al Ministerului Afacerilor Externe a fost iluminat în serile de 23 și 24 august, în culorile drapelului ucrainean, iar drapelul Ucrainei este arborat în aceste zile în fața clădirii.

Lasă un comentariu