VIRUSURILE DE HERPES ȘI DE VARICELĂ, COMBINATE, RISC DE ALZHEIMER

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Tufts și cei britanici de la Universitatea din Oxford, citați de descopera.ro, susțin că prezența a două virusuri în tandem poate promova un exces de proteine responsabile de plăcile cerebrale caracteristice Alzheimer. Este vorba de două virusuri comune, responsabile de varicelă și, respectiv, de herpes.

“Potrivit studiului nostru, similar cu virusul herpesului, virusul varicelei-zoster poate rămâne latent în celulele nervoase timp de ani de zile, apărând mai târziu în viață pentru a face ravagii sub formă de zona zoster.

Este posibil ca inflamația rezultată să crească riscul de demență, dar zona zoster rareori erupe mai mult de o dată sau de două ori în viață. Cu toate acestea, există motive întemeiate de a bănui că cele două virusuri comune au o legătură între ele.

Pentru a ne face o idee corectă, am construit un mediu asemănător creierului în bureți de șase milimetri lățime, în formă de gogoașă, făcuți din proteine de mătase și colagen. Acest mediu a fost populat cu celule stem care au crescut în neuroni funcționali și țesuturi suport, numite celule gliale, care au ajutat la menținerea neuronilor în viață și în stare bună.

Atunci când țesutul creierului model a fost infectat doar cu varicelă-zoster, nu au existat semne de creștere a proteinelor semnături tau și beta amiloid specifice Alzheimer, dar dacă neuronii conțineau deja un virus herpes simplex latent, expunerea la virusul varicela-zoster a dus la o reactivare a virusului herpes.

Acest atac dublu a fost urmat de o creștere dramatică a proteinelor tau și beta-amiloide asociate cu boala Alzheimer, precum și de o încetinire a semnalelor neuronilor.

Este o lovitură dublă dată de două virusuri comune și de obicei inofensive, dar studiile de laborator sugerează că, dacă o nouă expunere la virusul varicelo-zosteric trezește virusul herpes simplex latent, cele două împreună cauzând probleme.

Totuși, construirea unui țesut asemănător creierului în afara corpului uman este un mediu destul de artificial, iar inflamația (un produs secundar al infecției virale), nu virusul specific în sine, este cea care declanșează problema, așa că alte virusuri ar putea fi la fel de implicate în maladia Alzheimer.

Studii viitoare vor dezvălui sigur rolurile pe care le au virusurile în seria complexă de evenimente care duc la degenerarea nervilor responsabilă de simptomele Alzheimer”, concluzionează oamenii de știință. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu