CUM ÎNCEP ZECE MARI ROMANE ALE LITERATURII UNIVERSALE?

Distribuie pe:

1. “Eram în sala de meditație când directorul intră urmat de un elev nou, îmbrăcat orășenește, și de un băiat de serviciu, care aducea un pupitru din cele mari”. (Gustave Flaubert, Doamna Bovary).

2. “Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei”. (L.N. Tolstoi, Anna Karenina).

3. “Într-una din zilele dogoritoare de la începutul lunii iulie, un tânăr ieși pe înserate din cămăruța în care sta cu chirie la niște locatari din ulicioara S.” (F.M. Dostoievski, Crimă și pedeapsă).

4. “Sînt case în unele orașe de provincie a căror priveliște insuflă aceeași melancolie pe care o provoacă mănăstirile cele mai sumbre, întinderea șesurilor cu bălării și mărăcini, nespus de mohorîte, ruinele cele mai pline de jale”. (Honoré de Balzac, Eugenie Grandet).

5. “Solemn, rotofeiul Buck Mulligan venea dinspre capul scărilor purtînd un bol cu clăbuc peste care erau așezate în cruce o oglindă și un brici”. (James Joyce, Ulise).

6. “Pe Josef K îl calomniase pesemne cineva căci, fără să fi făcut nimic rău, se pomeni într-o dimineață arestat”. (Franz Kafka, Procesul).

7. “Ani de-a rândul m-am culcat devreme. Uneori, îndată după ce stinsesem lumînarea, ochii mi se închideau atît de repede încît nu aveam cînd să-mi spun: Adorm”. (Marcel Proust, În căutarea timpului pierdut).

8. “Ciudatele evenimente care fac subiectul acestei cronici s-au petrecut în 194..., la Oran”. (Albert Camus, Ciuma).

9. “Cel mai bine ar fi să notez evenimentele zi cu zi. Să țin un jurnal ca să mă lămuresc. Să nu las să-mi scape nuanțele, faptele mărunte, chiar dacă par lipsite de însemnătate, și, mai ales, să le clasez”. (J.-P. Sartre, Greața).

10. “Bărbatul care intrase în viața Agathei acolo, în fața mormîntului poetului, profesorul August Lindner, avea acum, în fața ochilor, în timp ce cobora spre vale, imagini ale propriei salvări”. (Robert Musil, Omul fără însușiri).

Selecție realizată de prof. univ. dr. IULIAN BOLDEA (foto), manager-redactor-șef revista “Vatra”, Târgu Mureș

Lasă un comentariu