ROMÂNII ÎNCĂ PREFERĂ SĂ GĂTEASCĂ ȘI SĂ MĂNÂNCE ÎN FAMILIE

Distribuie pe:

Dintr-un sondaj realizat de Bonduelle prin intermediul companiei de cercetare de piață iVox, citat de click.ro, aflăm că românii continuă să prețuiască mult mesele alături de apropiați și își exprimă sentimentele față de aceștia și prin intermediul mâncării.

Astfel, gătitul cu dragoste nu este doar un slogan, ci un principiu de viață pentru familiile românilor.

Preparate gătite în casă

Potrivit sondajului, majoritatea respondenților (53%) spun că iau masa alături de familie sau de cei dragi cel puțin o dată pe zi, respectiv seara. În același timp, o cincime dintre respondenți (20%) au declarat că în ultimul an au luat masa cu familia chiar de mai multe ori pe zi.

Este posibil ca acesta să fie și un efect colateral al muncii la domiciliu, care a forțat adulții să își împartă majoritatea timpului cu copiii, părinții și, uneori, cu membri ai familiei extinse.

Mâncarea preparată acasă și-a păstrat aproape intact și rolul său afectiv. Atunci când iau masa cu familia, aproape 80% din cei care au răspuns întrebărilor sondajului preferă să mănânce preparate gătite în casă.

Circa 13% dintre respondenți au declarat că în astfel de ocazii preferă să iasă să mănânce în oraș. Pe de altă parte, proporția celor care pentru asemenea ocazii comandă mâncare pentru a fi livrată la domiciliu este de doar 8%, astfel că locul meselor pregătite și consumate în familie este asigurat și în viitor.

Ultimul liant între generații

De asemenea, studiul Bonduelle confirmă rezistența în timp a uneia dintre cele mai persistente trăsături comunitare ale românilor, respectiv convivialitatea. Masa luată în familie a rămas liantul intergenerațional ultim, care aduce alături părinți, copii și bunici.

Astfel, majoritatea respondenților (53%) spun că iau masa alături de familie sau de cei dragi cel puțin o dată pe zi, respectiv seara. În același timp, o cincime dintre respondenți (20%) au declarat că în ultimul an au luat masa cu familia chiar de mai multe ori pe zi. Este posibil ca acesta să fie un efect colateral al muncii la domiciliu, care a forțat adulții să își împartă majoritatea timpului cu copiii, părinții și, uneori, cu membri ai familiei extinse.

Cine gătește cel mai bine? Mama!

La întrebarea “cine gătește cel mai bine din familie?” răspunsurile, în mod previzibil, au indicat persoanele cele mai apropiate de respondenți. 45% dintre aceștia au spus că mama, iar 43% s-au referit la partenerul de viață (categorie care include și bărbații).

Pentru majoritatea românilor, gătitul pentru ocazii alături de familie nu este privit ca o corvoadă, dimpotrivă. Aproape două treimi dintre respondenți (63%) declară că le face cea mai mare plăcere să gătească pentru familie, fapt care confirmă că luatul mesei împreună rămâne una dintre ocaziile importante din viața familiilor din România.

Însă în ceea ce privește preferințele culinare și sursele de informare, se înregistrează câteva surprize. Deși apro-ximativ patru din zece respondenți au declarat că rețeta lor cea mai apreciată o au de la mama, cei care au găsit-o pe internet reprezintă o proporție destul de mare, respectiv 30%.

Preferate sunt rețetele tradiționale

O combinație de factori (disponibilitatea ingredientelor, accesul facil la informații culinare pe internet, cunoașterea unei limbi străine și, probabil, călătoriile în afara granițelor) au transformat deja tabloul preferințelor gastronomice ale românilor. De altfel, internetul este principala sursă de informare despre rețete (46%), urmat de membrii familiei (27%), bloguri și rețete video (13%).

Aceeași tendință de internaționalizare a gusturilor culinare se înregistrează în cazul felurilor de mâncare preferate, însă o majoritate clară a respondenților gătesc cel mai des preparate tradiționale românești (74%). Cei care preferă bucătăria italiană reprezintă aproape 9% din total, în vreme ce nicio altă cultură gastronomică străină, europeană sau de pe alt continent, nu este reprezentată cu mai mult de 2%.

Prânzul este masa la care peste jumătate dintre respondenți (54,51%) consumă cel mai des legume, iar 26,64% mănâncă mai multe legume la cină.

Sărut mâna pentru masă!

Studiul relevă că șase din zece români își arată aprecierea pentru o mâncare gustoasă mulțumindu-i direct persoanei care a pregătit-o, 23% mănâncă tot din farfurie, iar 10% mai cer o porție.

De partea cealaltă, așteptările gazdei de la oaspete, drept semn de mulțumire, sunt ca acesta să mănânce tot (11%), să spună cât de mult i-a plăcut mâncarea (42%), să mănânce tot și de asemenea să spună cât de mult i-a plăcut (35%). Totuși, în cel puțin trei cazuri din zece, gazda se așteaptă ca oaspeții să golească farfuria.

*

Studiul Bonduelle a fost realizat online, în luna mai 2022, pe un eșantion de 2.042 de persoane, reprezentativ pentru populația utilizatorilor de internet din România cu vârsta de peste 18 ani, din mediul urban. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu