“MISIUNEA PROETNICA ESTE CONSOLIDAREA PĂCII INTERETNICE ÎN ROMÂNIA, ÎN EUROPA, ÎN ÎNTREAGA LUME”

Distribuie pe:

Președintele Asociației Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret (IBZ), Volker Reiter, a declarat, joi, în deschiderea celei de-a XVIII-a ediții a Festivalului Intercultural ProEtnica de la Sighișoara, că misiunea acestei manifestări este promovarea și consolidarea păcii interetnice în România, în Europa și în întreaga lume.

“Mă bucur că pot deschide a XVIII-a ediție a Festivalului Intercultural ProEtnica. Anul acesta, peste 600 de participanți din partea comunităților etnice din România prezintă un program bogat, de 4 zile, cu peste 67 de evenimente, dedicate promovării minorităților naționale, precum și dialogului intercultural în 7 secțiuni. Misiunea festivalului este una simplă și foarte, foarte grea: promovarea și consolidarea păcii interetnice în România, în Europa, în întreaga lume. Numai prin înțelegere și dialog putem interacționa constructiv, numai așa putem păstra demnitatea umană și să contribuim la progresul societății. Vă doresc să vă bucurați din plin de spectacolele de pe scenă, de dialogul intercultural aflat la cel mai înalt nivel din România (...) Să aveți 4 zile de întâlniri, de prietenii și de experiențe noi, să vă bucurați din plin de partea pe care suntem de acord să o promovăm pretutindeni în țară și în lume”, a afirmat organizatorul Festivalului Intercultural ProEtnica, Volker Reiter.

Prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a arătat că în aceste vremuri, deloc liniștite, cultura este cea care unește.

“Aici, la Sighișoara, se întâmplă lucruri frumoase și se întâmplă lucruri extrem de benefice pentru fiecare dintre noi. Și cum spunea foarte bine domnul Volker Reiter, prin cultură este bine să fim aproape unii de alții. În aceste vremuri, deloc ușoare, deloc liniștite, cultura este cea care ne unește și cultura este cea care ne însuflețește și ne ajută să ne respectăm mai mult. Și îmi doresc tare mult ca să însuflețim anumite valori și anumite repere cu care suntem înzestrați, să reușim astfel să privim mai încrezători viitorul. Să ne privim cu mai multă toleranță unii pe alții, cu mai multă îngăduință și să reușim să ne unim și să gândim mai liber acum (...) Vă felicit pentru încăpățânarea de a ajunge la majoratul acestui eveniment frumos”, a spus Mara Togănel.

Primarul din Sighișoara, Ioan Iulian Sîrbu, a subliniat că acest festival ajuns la a XVIII-a ediție este extrem de important pentru municipiu și a apreciat mândria cu care participanții își prezintă portul și obiceiurile.

“Mă bucur să văd că sunt mulți cei care sunt mândri de portul, de obiceiurile lor și cred că noi, cu toții, trebuie să fim mândri de ceea ce suntem. Împreună putem deveni, și sunt convins că vom deveni, mai puternici și vom găsi acel deziderat comun. Cultura este unul dintre ele, locul unde cu toții ne putem întâlni și putem interacționa, astfel încât să ducem totul la un alt nivel”, a apreciat Ioan Iulian Sîrbu.

La deschiderea festivă a ediției a XVIII-a a Festivalului Intercultural ProEtnica au mai participat ministrul Culturii din Landul Brandenburg din Germania, Meto Nowak, criticul de artă Irina Sanda Cajal-Marin și viceprimarul Sighișoarei, Bogdan Burghelea.

Festivalul este organizat în parteneriat cu Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României și cu Consiliul Județean Mureș, finanțatorul evenimentului este Ministerul Culturii, iar Municipiul Sighișoara sprijină manifestarea din punct de vedere logistic și pune la dispoziție domeniul public. (Agerpres)

Lasă un comentariu