ȘI CÂINII POT SĂ PLÂNGĂ DE FERICIRE...

Distribuie pe:

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Azabu, citați de DiGi24.ro, susțin că, atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor, câinii pot să plângă de bucurie.

O echipă coordonată de cercetătorul Takefumi Kikusui a dorit să afle dacă nu numai oamenii, ci și prietenii lor patrupezi pot să plângă uneori dacă sunt stimulați din punct de vedere emoțional.

“Am descoperit că și câinii varsă lacrimi asociate cu emoțiile pozitive. Am aflat și că hormonul oxitocină este mecanismul care s-ar putea afla în spatele acestei manifestări”, a declarat profesorul Kikusui.

Cercetătorul nipon și colegii lui au făcut această descoperire după ce unul dintre cei doi câini ai profesorului japonez, o femelă, a avut pui: “În timp ce își alăpta puii, ceva s-a schimbat în expresia ei facială. Avea lacrimi în ochi. Acest detaliu mi-a sugerat ideea că oxitocina ar putea crește volumul lacrimilor”, afirmă profesorul.

Oxitocina, un hormon produs în creier, joacă un rol major în timpul nașterilor, precum și în ceea ce privește conviețuirea oamenilor. El inițiază travaliul la femeile gravide, stimulează producția de lapte matern, întărește legătura dintre mamă și copil și, de asemenea, poate să întărească legăturile de cuplu, contribuind totodată la creșterea încrederii față de alți oameni în rândul adulților.

Încă de la primele observații, cercetătorii care au colaborat cu profesorul Kikusui știau deja că oxitocina este eliberată în timpul interacțiunilor, atât la câini, cât și la stăpânii lor. Ei au dorit să afle de această dată dacă și câinii pot să plângă atunci când se reîntâlnesc cu stăpânii lor.

Câinii studiați de experții niponi au reacționat în acest fel la reîntâlnirea cu stăpânii lor, însă nu au vărsat nicio lacrimă în momentele în care le-au fost prezentate persoane pe care nu le cunoșteau. De asemenea, atunci când le-au fost adăugate microdoze de oxitocină la nivelul ochilor, volumul lacrimilor lor a crescut.

Potrivit cercetătorilor japonezi, câinii par să producă lacrimi în situații pe care oamenii le consideră fericite, însă rămâne de văzut dacă aceste patrupede pot să plângă și atunci când se confruntă cu emoții negative. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu