INSUFICIENȚA SOMNULUI NE FACE EGOIȘTI...

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Berkeley, din California, citați de descopera.ro, susțin că pierderea chiar și a unei singure ore de odihnă pe noapte reduce dorința oamenilor de a-și ajuta semenii, lipsa somnului afectând implusul de a-i ajuta pe alții, pe străini sau chiar pe rudele apropiate.

“După o noapte în care ai dormit bine, te simți plin de energie și ești gata să realizezi tot ce ți-ai propus. Cele opt ore de somn pe noapte sunt extrem de importante, atât pentru psihicul tău, cât și pentru fizic, dar ce se poate întâmpla dacă nu reușești să dormi suficient?

Se știe că nopțile pierdute te pot lăsa fără energie, însă studiul nostru arată că lipsa de somn te poate determina să devii o persoană egoistă. Adică, pierderea somnului declanșează un comportament asocial, anti-ajutor, cu un impact larg și nediscriminatoriu.

Am observat că somnul deficitar atenuează activitatea din partea creierului care încurajează comportamentul social. Într-un fel, cu cât dormi mai puțin, cu atât devii mai puțin social și mai egoist.

Lipsa de somn este dăunătoare pentru viața socială și ar putea compromite instinctele altruiste care modelează societatea. Având în vedere că oamenii ajută la menținerea unei societăți cooperante și civilizate, somnul este important pentru modul în care modelăm societățile în care dorim să trăim.

Din fericire, odată ce somnul este adecvat și suficient, dorința de a-i ajuta pe alții revine la normal. Dar este important de reținut că nu numai durata somnului este relevantă pentru a ajuta. Am descoperit că factorul cel mai relevant este calitatea somnului, dincolo de cantitatea de somn”, afirmă oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu