ZILELE ORAȘULUI SĂRMAȘU, SUB DEVIZA “EDUCAȚIE, CULTURĂ ȘI TRADIȚIE”

Distribuie pe:

“Educație, cultură și tradiție” a fost deviza Zilelor Orașului Sărmașu care au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Cu această ocazie, Primăria Sărmașu a inaugurat, vineri, 26 august, în prima zi a manifestărilor, Școala Generală Sărmașu, recent reabilitată, aceasta fiind prima școală din Centrul țării care are un grad mare de independență energetică. Lucrările de amploare au vizat reabilitarea termică, înlocuirea sistemului de încălzire, înlocuirea acoperișului și ferestrelor, eficientizarea energetică prin sisteme moderne de încălzire prin pardoseală, cu pompe de căldură apă-sol, instalarea panourilor fotovoltaice și a sistemelor de aerisire moderne, construirea unui teren de sport multifuncțional.

Dumitrița Gliga: “educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea”

Cu ocazia inaugurării instituției de învățământ, deputatul PSD de Mureș Dumitrița Gliga a transmis celor prezenți un mesaj puternic cu privire la rolul educației în sânul unei națiuni: “Plecând de la afirmația lui Nelson Mandela, care spunea că «educația este cea mai puternică armă pe care o poți folosi pentru a schimba lumea», să ne reamintim că aici, în Transilvania, a avut loc una dintre cele mai civilizate mișcări de emancipare națională din Europa. Fără distrugeri, fără vărsare de sânge. Eliberarea din robie prin educație, promovată de reprezentanții iluminiști ai Școlii Ardelene”. Aceasta a menționat că aduce aminte aceste momente din istoria noastră “pentru că astăzi, când educația este un drept garantat prin constituție, există tendința să nu-i mai acordăm importanța pe care o merită. Cu siguranță, printre cei de față, sunt persoane care-și amintesc ce eforturi trebuia să facă o familie pentru ca unul dintre copii să poată merge la școală. Accesul la educație este un drept care trebuie respectat, pentru că s-a obținut foarte greu”.

În discursul ei, Dumitrița Gliga a mai făcut referire la nevoia constantă de a investi în educație pentru a aduce bunăstare: “Cea mai de preț bogăție a unei țări este calitatea oamenilor. Dacă aruncăm o privire peste țările lumii, vedem repede că nu țările cu multe resurse naturale sunt cele mai bogate. Țările bogate sunt țările educate. Dacă vrem cu adevărat ca țara noastră să devină o țară respectată, suntem obligați să ne îndreptăm mai mult atenția spre calitatea învățământului”.

Deputatul mureșean l-a felicitat pe primarul orașului Sărmașu, Valer Botezan, pentru realizarea aceste investiții ambițioase și le-a urat celor 120 de elevi ai școlii și celor 20 de cadre didactice să obțină rezultate cât mai bune la învățătură.

Nunta de aur și de diamant, inaugurarea Muzeului satului Vișinelu, expoziții de pictură, artă culinară, piese de teatru, multă distracție și voie bună

În aceeași zi, în cadrul Zilelor Orașului Sărmașu au mai avut loc un vernisaj al expoziției de pictură “Secvențe” - autor: dr. Doru Sticleț; piese de teatru, spectacole de muzică ușoară și clasică. De asemenea, a avut loc o expoziție de artă culinară tradițională - “Lada de zestre a bunicii”.

Sâmbătă, în a doua zi a manifestărilor a avut loc un moment important, și anume inaugurarea Muzeului satului Vișinelu - “sat curat românesc din inima Ardealului”, cu obiecte adunate de 10 ani “de pe la casele din tot satul” de către Traian Vamoș, fiu al satului și autor al monografiei de 1.200 de pagini, cu documente autentice și aspecte care înfățișează activitatea și viața culturală a sătenilor: istorie documentară și istorie orală.

Duminică au avut loc festivitățile dedicate “Nunții de aur” și “Nunții de diamant”, urmate de recitaluri de muzică populară. De la ora 14.00 a debutat, în cadrul zilelor orașului, cea de a XX-a ediție a Festivalului “Jocului și cântecului de pe Câmpie”. Capul de afiș al zilei de duminică a fost concertul susținut de Fly Project, iar sărbătoarea s-a încheiat cu un foc de artificii. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu