MARILE BĂNCI CENTRALE PROMIT SĂ CONTINUE LUPTA CONTRA INFLAȚIEI. ASTA ÎNSEAMNĂ DOBÂNZI TOT MAI MARI

Distribuie pe:

Inflația la nivel mondial își încetinește într-un final creșterea, însă va rămâne cu mult prea fierbinte pentru marile bănci centrale ale lumii.

Odată cu încetinirea creșterii economice, prețurile materiilor prime s-au mai temperat în ultimele săptămâni, scăzând presiunea asupra costurilor bunurilor fabricate și alimentelor. A scăzut și costul transportului, odată cu redresarea treptată a lanțurilor de aprovizionare de pe urma pandemiei, scrie Bloomberg citat de Ziarul Financiar.

Viteza în care inflația va decelera va varia, Europa în special întâmpinând în continuare probleme. Însă la nivel mondial, analiștii JPMorgan estimează că inflația prețurilor de consum va scădea la 5,1% în a doua jumătate a acestui an. “Febra inflației cedează”, spune Bruce Kasman, economist-șef al băncii.

Acest lucru nu înseamnă însă o revenire rapidă la inflația scăzută de dinaintea șocurilor pandemiei și războiului sau o încheiere a acțiunilor de majorare a costurilor de finanțare în viitorul apropiat.

Marile bănci centrale ale lumii vor merge mai departe cu majorările de dobânzi, banca centrală americană (Fed), Banca Centrală Europeană și Banca Angliei fiind așteptate să majoreze din nou dobânzile în septembrie.

Președintele Fed, Jerome Powell, a lăsat deschisă posibilitatea unei noi majorări de 75 de puncte luna viitoare, declarând la reuniunea șefilor de bănci centrale din Jackson Hole că temperarea inflației americane se situează sub așteptările strategilor.

Reuniunea de la Jackson Hole a reprezentat o platformă folosită de aceștia pentru a-i convinge pe investitori că-și vor continua majorările de dobânzi chiar dacă aceste măsuri vor provoca durere.

Un “sacrificiu” mai mare va fi necesar acum pentru îmblânzirea inflației decât în episoadele anterioare de înăsprire a politicii monetare, au indicat oficialii BCE, care au avertizat că scumpirile riscă să scape de sub control în lipsa unor acțiuni decisive, notează Financial Times.

Lasă un comentariu