FRANȚA PREGĂTEȘTE O CAMPANIE PENTRU ECONOMISIREA ENERGIEI DE CĂTRE POPULAȚIE

Distribuie pe:

Guvernul francez va lansa o campanie cu recomandări pentru cetățeni pentru a economisi energie, cu scopul de a atinge obiectivul de reducere a consumului, în contextul unei posibile opriri a furnizărilor de către Rusia și pentru a evita întreruperea alimentării cu energie electrică, relatează agenția EFE.

Dacă nu se reduce consumul, “va exista riscul unor restricții” în domeniul energetic, “cu impact asupra locurilor de muncă”, și “este ceva ce vrem să evităm cu orice preț”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Oliver Veran, pentru France Info.

“Vrem să evităm întreruperile de curent”, însă “totul este posibil, toate scenariile se află pe masă”, a subliniat acesta.

Premierul Elisabeth Borne a anunțat deja, luni, că, în ceea ce privește companiile, acestea vor trebui să prezinte planuri de economisire și să numească un mediator energetic care să fie însărcinat cu supravegherea și aplicarea acestor planuri.

La finele lunii septembrie sau începutul lui octombrie va veni rândul consumatorilor privați să le fie prezentată o foaie de parcurs, însoțită de o campanie de informare a cetățenilor, care va permite fiecăruia “să aibă un impact semnificativ” în economisirea energiei, a adăugat Veran.

Obiectivul Executivului este reducerea consumului de energie cu 10% în doi ani.

Totodată, grupul energetic francez Engie a anunțat marți că grupul rus Gazprom i-a comunicat o reducere imediată a livrărilor de gaze naturale, care se adaugă celor pe care deja le-a operat de când a început războiul din Ucraina.

Reducerea se datorează “discrepanțelor dintre cele două părți cu privire la aplicarea contractelor”, a precizat compania într-un comunicat.

Veran a semnalat că Franța va avea depozitele de gaze complet pline pentru la iarnă, dar a recunoscut că “atingerea unui grad de umplere de 100% nu va însemna nimic dacă rușii vor tăia gazele”.

De asemenea, a spus că “este probabil” ca Algeria, unde președintele Emmanuel Macron a realizat o vizită oficială săptămâna trecută, va crește livrările de gaze în Franța, ce reprezintă în prezent în jur de 8% din importurile franceze de combustibil.

Franța consumă multe gaze pentru a produce electricitate, a explicat Veran, și cererea de electricitate explodează iarna din cauza încălzirii.

Problema se complică în Franța, deoarece jumătate din cele 54 de reactoare nucleare sunt în prezent oprite pentru realimentare cu combustibil sau probleme de coroziune la circuitele de răcire, scrie EFE.

În această privință, Veran a menționat că EDF, companie publică, proprietarul și operatorul parcului nuclear, “s-a angajat să poată atinge nivelul normal de producție a energiei electrice”.

Marți s-a anunțat, totodată, că Macron va prezida vineri Consiliul de Apărare pentru energie, prin care se reia conceptul sesiunilor restrânse ale Guvernului pe teme cheie, care a fost lansat în timpul pandemiei.

Veran a justificat acest format, în care dezbaterile sunt secrete, la fel ca la Consiliul de miniștri, prin faptul că “nu se poate vorbi despre energie și furnizările de gaze fără a vorbi despre Rusia și războiul din Ucraina”. (Agerpres)

Lasă un comentariu