ECUADOR: ANCHETĂ ÎN LEGĂTURĂ CU O PRESUPUSĂ VÂNĂTOARE DE BROAȘTE ȚESTOASE

Distribuie pe:

Parchetul din Ecuador a anunțat luni că investighează o presupusă vânătoare de broaște țestoase gigant în Insulele Galapagos, un ecosistem fragil inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, relatează AFP.

Procuratura investighează în legătură cu “vânarea și uciderea a patru țestoase gigant în complexul de zone umede din Parcul Național Galapagos”, a declarat ministerul public pe Twitter.

Unitatea ecuadoriană specializată în infracțiuni împotriva mediului și a naturii (Uidmen) a fost însărcinată cu strângerea mărturiilor de la agenții parcului național și desemnarea experților care să efectueze necropsia țestoaselor.

Conducerea parcului a depus o plângere privind moartea animalelor, a anunțat Ministerul ecuadorian al Mediului.

Cele patru țestoase gigant, a căror specie nu a fost menționată de minister, au fost vânate în zonele umede ale insulei Isabela, situată la 1.000 km în largul coastei Ecuadorului, în Oceanul Pacific.

Vânătoarea de animale sălbatice se pedepsește cu până la trei ani de închisoare în Ecuador.

În 2019, un bărbat care a lovit cu mașina o țestoasă și i-a deteriorat carapacea a fost amendat cu 11.000 de dolari. În același an, un alt șofer a fost condamnat la plata a peste

15.000 de dolari pentru că a lovit și ucis o iguană endemică din Galapagos.

Cu o suprafață de 4.703 de kmp, insula Isabela este cea mai mare din arhipelag, ea reprezentând 60% din suprafața terestră a acestuia.

Arhipelagul Galapagos (“țestoase” în spaniolă) este considerat o rezervație a biosferei pentru flora și fauna sa unice în lume. Aici au trăit la un moment dat 15 specii de țestoase, dintre care trei au dispărut cu secole în urmă, potrivit Parcului Național Galapagos.

În 2019, în arhipelag a fost descoperită o țestoasă din specia Chelonoidis phantastica, la mai bine de o sută de ani de la presupusa ei dispariție. (Agerpres)

Lasă un comentariu