ATUNCI CÂND DASCĂLII, PĂRINȚII ȘI AUTORITĂȚILE LOCALE SE IMPLICĂ ȘI PUN SUFLET, ÎNTOTDEAUNA, REZULTATUL FINAL ESTE UNUL DEOSEBIT

Distribuie pe:

Primari implicați. Proiecte seriose. Școli moderne primitoare și atrăgătoare pentru elevi și dascăli. De la latirna în curte la vestiare și dușuri. Un scurt periplu, alături de deputatul Dumitrița Gliga, în câteva dintre școlile mureșene din mediul rural.

Preocupată de situația sistemului de învățământ din județ, Dumitrița Gliga, deputat din partea PSD Mureș, a dorit să vadă, în teren, care este stadiul pregătirilor pentru noul an școlar. Astfel, în perioada vacanței parlamentare, fie alături de primari, care au în proprietate și administrare clădirile școlilor, fie însoțită de inspectorul școlar general al județului Mureș, Dumitrița Gliga a stat de vorbă cu directorii și dascălii mai multor școli din comunele mureșene și din municipiul reședință de județ, Târgu Mureș. Această apropiere de școală nu este o latură a activității politice din Parlamentul României sau de președinte interimar al PSD Mureș, ci vine dintr-o preocupare continuă, de mai bine de 22 de ani, când în Reghin, familia Gliga a deschis pentru prima dată porțile Gimnaziului “Mirona”, o unitate de învățământ privată care a performat, situându-se în topul școlilor din județul nostru și din țară. Astfel putem spune, de la bun început, că deputatul are o viziune critică și exigentă asupra infrastructurii școlare și a nevoilor pe care le au elevii și deopotrivă dascălii.

“Am fost în noua școală din Viișoara alături de domnul primar Ovidiu Stoica. În urma investiției realizată de admi-nistrația locală, copiii și cadrele didactice vor avea, începând din 5 septembrie, o școală modernă cu toate dotările necesare unei școli. Ultima dată când am fost aici, școala avea latrine în curte, acum toaletele sunt racordate la sistemul de utilități și sunt în incinta școlii. Mai mult, sala de sport care are vestiare pentru fete și băieți este dotată cu dușuri. Începând cu anul școlar 2022-2023, copiii viișorenilor vor învăța într-o școală nouă, modernă, construită după normele europene. Sălile de clasă sunt spațioase, luminoase, dotate cu mobilier nou. Totodată, în fiecare sală de clasă există videoproiector și rețea de internet. Curtea școlii este spațioasă, o parte este cu pavele și spațiu de joacă, cu iarbă verde”, a menționat Dumitrița Gliga care a ținut să adreseze, pe această cale, felicitări primarului din Viișoara, Ovidiu Stoica, pentru proiectul ambițios dus la bun sfârșit. “Față de începutul anului școlar 2021-2022, trei unități de învățământ din mediul rural mai au latrină în curte, în unele școli a fost introdusă canalizarea, apa și s-au îmbunătățit condițiile de lucru”, a mai spus deputatul.

“Școlile gimnaziale din Grebenișu de Câmpie au grupuri sanitare funcționale, școlile primare din Petea, Valea Sânpetrului, Iclănzel și Cecălaca sunt igienizate. Pogăceaua are, începînd din acest an, o școală nou-nouță”, a trecut în revistă Dumitrița Gliga câteva din obiectivele din acest periplu. Aceasta s-a mai referit la lucrările de construcție din Iclandu Mare și de rabilitare din Ațintiș, aflate în curs de realizare.

Deputatul a dorit să sublinieze cât de importantă este implicarea cadrelor didactice, a personalului auxiliar din școli și a părinților: “În comuna Band, la Oroiu, am întâlnit un colectiv de dascăli devotați, care în timpul vacanței, în perioada de pregătire a începutului de an școlar și-au suflecat mânecile și au muncit la spațiul de joacă destinat copiilor de la grădiniță. Au făcut o muncă deosebită care, cu siguranță, îi va bucura pe cei mici. Implicarea autorităților locale în reabilitarea și dotarea școlilor este decisivă, însă atunci când dascălii, părinții și autoritățile locale se implică și pun suflet, întotdeauna, rezultatul final este unul deosebit”.

În final am rugat-o pe Dumitrița Gliga să ne ofere câteva date sintetice referitoare la situația lucrărilor în unitățile de învățământ din județ. “În ultimii ani, în județul Mureș s-au finalizat lucrările de reabilitare a 62 de clădiri, lucrări finanțate din fonduri europene, guvernamentale, locale sau alte surse. 63 de școli se află astăzi în curs de reabilitare. Avem 16 construcții noi cu lucrările finalizate, iar 23 sunt în curs de finalizare”, a precizat deputatul. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu