NOUL AN ȘCOLAR VA ÎNCEPE ÎN CONDIȚII BUNE ÎN JUDEȚUL MUREȘ

Distribuie pe:

Ieri, 1 septembrie, în Sala Mică a Palatului Administrativ din Târgu Mureș, prefectul județului Mureș, Mara Togănel, a susținut o conferință de presă, alături de reprezentanții instituțiilor direct implicate în buna derulare a procesului de învățământ din județul Mureș. Au fost prezenți dr. Iuliu Moldovan - director executiv la Direcția de Sănătate Publică Mureș, prof. Niță Fănică - inspector școlar pentru management instituțional în cadrul IȘJ Mureș, col. Cristian Buhăianu - prim adjunct al Inspectorului Șef, ISU “Horea” Mureș, cms. șef Cătălin Rădulescu - Adjunct al Șefului Inspectoratului, IPJ Mureș.

Conform datelor oferite de prefectul județului Mureș, Mara Togănel, noul an școlar va începe în condiții bune pe raza județului Mureș. Toate cele 613 unități școlare din județul nostru își vor deschide porțile pentru elevi luni, 5 septembrie. Prin Ordin al Prefectului, la jumătatea lunii august au fost create echipe mixte, care au efectuat verificări în teren la unitățile de învățământ pentru a vedea unde sunt situații punctuale, care trebuie și pot fi îmbunătățite până la începerea noului an școlar. Cei 87.111 elevi mureșeni vor fi întâmpinați în condiții de siguranță. Primarii din cele 102 unități administrativ-teritoriale au dat asigurări că nu vor fi probleme pe bază de termie și nici pe partea de igienă și siguranță a elevilor la debutul anului școlar.

De asemenea, pentru paza și supravegherea elevilor la unitățile de învățământ, efectivele MAI vor fi în teren la startul anului școlar, iar pe parcursul anului se vor afla în preajma unităților de învățământ.

Sunt și situații în care elevii vor începe anul școlar în alte locații decât cele prevăzute datorită faptului că se desfășoară lucrări de amenajare în cadrul unităților vechi. Astfel, în 23 de unități de învățământ, elevii vor fi relocați până la finalizarea lucrărilor de reparații aflate în curs.

La nivelul județului Mureș, pentru transportul elevilor există 116 microbuze funcționale.

UNITĂȚI ȘCOLARE FĂRĂ AVIZ ȘI AUTORIZARE

Din cele 613 unități școlare, nouă sunt fără avizul Direcției de Sănătate Publică Mureș (în scădere față de anul trecut, când erau 17). Acestea se află în procedură de avizare. 124 de clădiri ale unităților de învățământ sunt autorizate de ISU Mureș, iar șapte unități sunt fără autorizare, însă au depus documentația în vederea avizării. 507 unități de învățământ mureșene nu au nevoie de autorizare, conform legii.

Campania antidrog în școlile din județ - o prioritate

“Și anul acesta voi face din campania antidrog în școlile din județ o prioritate. Trebuie să începem să discutăm la modul serios de această problemă. Este vital să le explicăm copiilor riscurile consumului de droguri înainte de a fi puși în fața unor tentații sau amenințări pentru sănătatea lor. În colaborare cu Agenția Națională Antidrog și cu celelalte structuri vom oferi un proiect pe partea de combatere a acestui flagel. Dincolo de pliante, trebuie să ne adaptăm acțiunile și să ne adresăm tinerilor astfel încât să primim și feed-backul pozitiv din partea lor. Este nevoie de un efort comun, atât al autorităților, cât și al părinților sau al elevilor”, a precizat prefectul județului Mureș, Mara Togănel.

L.B.

Lasă un comentariu