SIMFEST A SĂRBĂTORIT ZIUA LIMBII ROMÂNE PRINTR-UN MARATON IMPRESIONANT AL LIBERATORILOR ȘI ARTEI

Distribuie pe:

Festivalul Internațional de Film și Televiziune SIMFEST, ajuns la ediția cu numărul XIX, a sărbătorit miercuri, 31 august, Ziua Limbii Române. Întreaga zi a reprezentat un maraton de activități diverse care au celebrat la nivel înalt limba care ne leagă pe noi, toți. În cadrul maratonului de lansări, zece autori au prezentat publicului 13 cărți din genuri diferite ale literaturii. Astfel, Doina Jela a prezentat cele mai recente trei cărți ale sale “Această dragoste care ne leagă”; “Cozonac la patru mâini”; “Pe cont propriu”, Dan Lăzărescu a prezentat “Trilogia sentimentelor”, Ada Vertan a prezentat cartea lui Toma Enache “Poezie în română și aromână”, Emil Lungeanu a vorbit despre “Lumea de apoi”, Dan Bundă le-a prezentat spectatorilor “Rococo”, Viorel Ilișoi a venit cu volumele “Strălucitor” și “Viața literară pe Bahlui”, Dorina Matiș a povestit despre “Îngerul meu, Gabriel”, Monica Avram a ținut o conferință fascinantă despre raritățile bibliofile din colecția Biblio-tecii Județene Mureș, Vladislav Palamarciuc a venit tocmai din Chișinău pentru a-și lansa cartea intitulată “Vendeta vanității”, iar Nicolae Pătruț a prezentat publicului volumul “Cărțile cehilor din Banat”.

Spectacol de gală la Palatul Culturii

În partea a doua a zilei, Sala Mare a Palatului Culturii a găzduit un spectacol impresionant. Pe scenă au urcat în aplauzele spectatorilor Constantin și Cosmin Gaciu, interpretând la voce și cobză un recital de melodii tradiționale românești. Sorina Melean, Alexa Zosim, Elena Vari și Alex Gabera, studenți ai Universității de Arte din Târgu Mureș, sub îndrumarea regizorului Mihai Lungeanu, au recitat versuri din poezia “Glosă” de Mihai Eminescu, purtând costume populare românești.

Un moment cu totul deosebit a fost dăruit publicului de actorul Dan Puric, desfășurând un recital actoricesc ce a întregit atmosfera de sărbătoare. Grupul ARHEON al Arhiepiscopiei Râmnicu Vâlcea a adus tribut poetului și compozitorului Anton Pann într-o manieră cu totul inedită. Seara a fost prezentată de carismaticii Dana și Liviu Pancu, actori ai Teatrului Național din Târgu Mureș.

Lasă un comentariu