8 DIN 10 ROMÂNI ȚIN CONT DE PREȚUL ȘI DE CALITATEA MATERIALELOR DE CONSTRUCȚII PENTRU O LOCUINȚĂ

Distribuie pe:

Prețul și calitatea materialelor de zidărie folosite în construcția unei case reprezintă pentru mai mult de 80% dintre români cele mai importante aspecte evaluate atunci când se informează asupra unei locuințe, reiese din rezultatele unui studiu de specialitate, publicat marți.

Conform Reveal Marketing Research, două treimi (66%) dintre români au încredere în eficiența materialelor de construcții durabile și ecologice, în timp ce 75% consideră că sustenabilitatea este la fel de importantă, precum confortul în procesul de construcție și folosință a unei locuințe.

Cercetarea arată că, în timpul procesului de informare asupra unei locuințe, românii caută activ soluții funcționale, prețul (88%) și calitatea materialelor de zidărie folosite (83%) fiind cele mai importante aspecte evaluate.

În ceea ce privește atributele materialelor de zidărie folosite, doi din trei români declară că ar avea multă și foarte multă încredere să construiască o casă cu cel mai durabil și ecologic material, mai ales cei tineri, cu vârsta între 18 și 24 ani (70%), dar și cei care în prezent locuiesc în locuințe din cărămidă (71%) sau BCA (68%).

De asemenea, pentru 52% din totalul celor chestionați se observă că este important ca materialele de zidărie să fie prietenoase cu mediul înconjurător. Mai mult decât atât, 40% dintre români declară că au ales un material de construcție cu caracter durabil și eficient energetic, ce ajută la reducerea emisiilor de carbon din atmosferă.

Potrivit sursei citate, o treime dintre români consideră că aceasta ar trebui să fie prietenoasă cu mediul în procesul de construcție și de folosință (28%), un procent semnificativ mai mare înregistrându-se în cazul tinerilor sub 35 ani (35%) care, în general, manifestă un interes mai ridicat de a proteja mediul înconjurător.

În prezent, peste jumătate dintre specialiștii în domeniu sunt preocupați în mare măsură de problemele ecologice în construcții, spre exemplu de problema emisiilor de carbon (53%) sau de utilizarea unor surse de energie neregenerabile (52%).

Studiul Reveal Marketing Research s-a desfășurat online în perioada 17 - 26 mai 2022 pe un eșantion de 1.269 de persoane cu vârste de peste 18 ani plus 505 respondenți persoane care lucrează în domeniul construcțiilor. Eroarea maximă de eșantionare pentru targetul general este +/-2,8% la un nivel de încredere de 95%.

Reveal Marketing Research este o companie de cercetare de piață full-service, specializată în marketing research, studii sociologice, customer insight, business strategy, market development.

ACUE: RECTIFICAREA BUGETARĂ ESTE SUB 25% DIN NECESARUL PENTRU FINANȚAREA PLAFONULUI LA ENERGIE

Rectificarea bugetară este sub 25% din necesarul pentru finanțarea plafonului la energie și expune la un risc major capacitatea de a mai funcționa a întregului sector energetic, potrivit Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE).

Reprezentanții ACUE subliniază că suma de 2,5 miliarde de lei prevăzută pentru Ministerul Energiei reprezintă doar 7,7% din necesarul de finanțare estimat de minister (31 de miliarde lei) pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern doar prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022, respectiv achitarea diferențelor dintre prețul real al facturilor consumatorilor non-casnici și prețul plafonat al energiei.

Totodată, suma de 7,3 miliarde lei prevăzută pentru Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru întregul capitol de “Asistență socială” este mult sub necesarul de finanțare estimat de Federația ACUE la solicitarea autorităților (de 8,4 miliarde lei) pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern prin OUG 27/2022, până la finalul anului 2022.

ACUE subliniază că autoritățile au vizibilitate completă asupra pieței de energie și nu trebuie să aștepte, așa cum au afirmat, decontările pentru luna aprilie 2022 pentru a estima corect necesarul de finanțare. Reprezentanții federației semnalează că este îngrijorător faptul că autoritățile nu au o perspectivă a evoluțiilor din piața locală de energie “și se eschivează de la obligația de a asigura fondurile necesare”, prin invocarea unor întârzieri în procesul de decontare, care au fost create tot de instituții ale statului, “prin prevederi și proceduri elaborate cu întârziere, defectuoase și neclare”.

Pentru proiectul de rectificare bugetară supus dezbaterii publice, ACUE consideră că Ministerul Finanțelor Publice are datoria de a asigura: o bugetare realistă a angajamentelor asumate față de clienții finali, prin schemele de plafonare în vigoare; adaptarea scenariilor de lucru la realitatea pieței, pentru a asigura funcționarea în condiții sustenabile a sectorului energetic; transparență în stabilirea și autorizarea prealabilă a veniturilor și cheltuielilor publice.

În același timp, pentru implementarea în condiții optime a schemelor de sprijin, ACUE consideră că instituțiile publice implicate în procesul de decontare au datoria de a asigura recuperarea decalajului de 5 luni pentru decontarea măsurilor asumate pentru schemele de sprijin, inclusiv prin opțiunea de deducere a sumelor restante din obligațiile fiscale ale furnizorilor și/sau decalarea termenelor de plată pe lanțul de aprovizionare și un proces de decontare în termenul prevăzut de cadrul legal (45 zile), prin adoptarea urgentă a unor proceduri de evaluare a cererilor de decontare și plată clare, explicite și transparente.

Asociația semnalează că, în condițiile în care, din creșterile de preț înregistrate în zona de producție de energie, statul român a încasat venituri semnificative (peste 11 miliarde lei, doar din taxarea veniturilor suplimentare), propunerea de alocare a sub 25% din necesarul pentru măsurile de sprijin la clienții finali dezechilibrează întreg sectorul energetic național, în contextul în care toate statele membre UE recomandă măsuri de întărire a rezilienței acestui sector.

ACUE este Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie, are 22 de membri, printre care se numără grupuri importante din domeniul energiei electrice și gazelor naturale, cu un număr total de 24.000 de angajați și cu o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Membrii ACUE reprezintă 56,4% din ansamblul pieței de utilități din energie electrică și, respectiv 89,9% din totalul pieței de gaz. (Agerpres)

AVIOANE CRAIOVA A ÎNCHEIAT PRIMUL SEMESTRU CU UN PROFIT NET DE 764.589 LEI

Avioane Craiova a înregistrat în prima jumătate a acestui an un profit net de 764.589 lei, comparativ cu pierderi de 11,821 milioane lei consemnate în perioada similară din 2021, conform raportului remis, marți, Bursei de Valori București.

Cifra de afaceri a companiei a fost de 14,781 milioane lei, cu 14,698 milioane lei peste cea din primele șase luni ale anului trecut. Veniturile au totalizat 27,535 milioane lei (plus 22,9%), iar cheltuielile 26,77 milioane lei (minus 21,8%).

La finele lunii iunie, Avioane Craiova avea active de 172,651 milioane lei și datorii ce trebuie plătite într-un an de 81,56 milioane lei, respectiv datorii ce trebuie plătite într-o perioadă de peste un an de 43,828 milioane lei.

Avioane Craiova are ca obiect de activitate fabricația și reparații de aeronave, fabricarea de componente și subansamble structuri aeronave, proiectare și fabricație produse industriale.

Compania este listată la BVB din decembrie 1996, iar principalul acționar este statul român, prin ministerul Economiei, cu 97,7814% din acțiuni.

Lasă un comentariu