PNL RENUNȚĂ LA FUNCȚIILE DE CONDUCERE DIN ADMINISTRAȚIA JUDEȚULUI SATU MARE DIN CAUZA NEÎNȚELEGERILOR CU UDMR

Distribuie pe:

Filiala județeană Satu Mare a Partidul Național Liberal (PNL) a anunțat, marți, că renunță la funcțiile de conducere din administrația locală și județeană, din cauza unor neînțelegeri cu UDMR.

“Filiala județeană a PNL Satu Mare a decis, în unanimitate, retragerea membrilor din funcțiile de conducere din Consiliul Județean Satu Mare și Primăria Satu Mare. Am luat această hotărâre din mai multe considerente, dar sigur că principalele motive se leagă de politica hegemonică a UDMR și lipsa unui parteneriat onest. UDMR nu a luat în calcul cel mai important element și anume că noi, cei din PNL Satu Mare, suntem preocupați de atingerea unor obiective pe care ni le-am asumat în campania electorală fiecare dintre cei prezenți și nu țintiți, legați de anumite funcții politice. Cu sau fără funcțiile de viceprimar și vicepreședinte de Consiliu Județean, PNL Satu Mare își va aduce aportul în realizarea unor obiective cu adevărat importante pentru municipiu și județul Satu Mare. Alegătorii noștri nu sunt de vânzare. Cei care au votat PNL la alegerile din 2020 nu sunt de vânzare și nu tranzacționăm voturile celor care și-au pus încrederea în noi”, a declarat marți, într-o conferință de presă, președintele PNL Satu Mare, Adrian Cozma.

Acesta a acuzat organizația județeană a UDMR de “derapaje totalitare”, respectiv încălcarea repetată a accesului la informații publice, întârzierea punerii în execuție a unor lucrări din fonduri europene și direcționarea de fonduri publice către UDMR.

“Acțiunea noastră nu este îndreptată împotriva cuiva. Noi dacă avem o dispută cu UDMR, nu avem o problemă cu etnicii maghiari. Noi avem o dezbatere, o competiție de idei și de proiecte cu un partid numit UDMR, care s-a dovedit că are dublă comandă. Este și în majoritatea din guvernul României, dar face parte și din guvernul de la Budapesta”, a mai afirmat președintele PNL Satu Mare. (Agerpres)

IGSU: MISIUNILE MODULULUI DE STINS INCENDII CONTINUĂ ÎN ESTUL LOCALITĂȚII BELIN-BELIET - FRANȚA

Modulul național de stins incendii execută operațiuni în estul localității Belin-Beliet, Franța, în cadrul sectorului 2 de intervenție, sub coordonarea ofițerului de legătură al țării gazdă, informează, marți, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Astfel, intervin 37 de pompieri care încadrează cinci mașini de stingere incendii de pădure, două autospeciale de stins incendii de capacitate mică, o cisternă de 12.000 litri și o autospecială de primă intervenție și comandă. Un rol foarte important îl are cisterna de 12.000 litri, care asigură autonomie sporită misiunilor de stingere, fiind utilizată pentru alimentarea continuă cu apă a autospecialelor.

Totodată, pentru identificarea zonelor cu pericol și organizarea optimă a misiunilor de răspuns, a fost utilizată și drona aflată în dotarea echipajelor de intervenție, care facilitează efectuarea recunoașterilor din aer.

Misiunile executate în teren de către personalul modulului RO-GFFF-V constau în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și în protejarea locuințelor aflate în vecinătate de posibile alte focare existente.

(Agerpres)

CIOLACU: “NU E NICIO TENSIUNE ÎN COALIȚIE”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că marți va avea loc o întâlnire a liderilor coaliției de guvernare în care se va discuta în primul rând despre prețurile la energie.

“Din punctul meu de vedere, nu e nicio tensiune în interiorul coaliției. Cred că prioritatea unu la toată lumea în acest moment este să găsim soluțiile cele mai bune pentru prețurile la energie. Sunt două componente clare, este această perioadă când energia este deja vândută și să vedem abordarea pentru anul viitor, când încă 75% din energie nu este vândută.(...) Mai mult ca sigur că astăzi vom avea o întâlnire (a liderilor coaliției - n.r.)”, a spus Ciolacu, la sediul central al PSD.

El a adăugat că trebuie găsită o soluție pentru a opri “specula” de pe piața energiei, iar Ministerul Energiei trebuie să vină cu niște propuneri și în privința energiei verzi, unde statul român emite niște certificate, iar energia verde produsă în România este exportată.

Ciolacu a menționat că măsurile privind zona de energie trebuie adoptate de Guvern până pe 1 septembrie și să fie aplicate pe o perioadă mai lungă, până în 2025. (Agerpres)

PUTIN: ȚĂRILE OCCIDENTALE VOR SĂ EXTINDĂ “SISTEMUL DE TIP NATO” ȘI ÎN ASIA-PACIFIC

UE și Indonezia au desfășurat un exercițiu militar naval comun inedit Uniunea Europeană și Indonezia au desfășurat, duminică și luni, primul lor exercițiu naval comun în Marea Oman, pe baza unei potențiale operațiuni antipiraterie, indică un comunicat comun citat de France Presse. Manevrele au mobilizat o corvetă a forțelor navale indoneziene și o fregată a forței navale a UE (Eunavfor) detașată din misiunea aero-navală europeană Atalanta de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei. “Exercițiul, pe scenariul unei operațiuni anti-pirați, constă în aterizări de elicoptere pe punte, evoluții tactice complexe pe mare, inspectarea navelor suspecte și realimentare cu carburant pe mare”, au precizat Bruxelles și Jakarta în comunicatul comun. Operațiunea UE-Indonezia este organizată la câteva zile după un exercițiu militar comun de trageri cu muniție de război, ce a reunit soldați indonezieni, americani și din țări aliate, în urma creșterii tensiunilor în jurul insulei Taiwan. În luna februarie, cele 27 de state membre ale UE și-au consolidat parteneriatul cu țările din regiunea Asia-Pacific în contextul ascensiunii puterii Chinei. Acest exercițiu euro-indonezian intervine în contextul în care misiunea europeană Atalanta este fragilizată după încheierea, în luna martie, a autorizării din partea ONU ce permitea navelor de război străine să intre în apele teritoriale somaleze pentru a lupta contra pirateriei - un cadru căruia însăși Somalia s-a opus mult timp.

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat marți că țările occidentale încearcă să extindă “sistemul de tip NATO” și în regiunea Asia-Pacific, transmit Reuters și AFP.

În mesajul transmis participanților la Conferința internațională privind securitatea de la Moscova, șeful statului rus a spus că Statele Unite încearcă să “prelungească” conflictul din Ucraina.

“Situația din Ucraina demonstrează că Statele Unite caută să prelungească acest conflict. Ele acționează în aceeași manieră prin cultivarea posibilității unui conflict în Asia, în Africa, în America Latină”, a spus Putin.

La 24 februarie, Rusia a declanșat o agresiune militară nejustificată și neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susține că este vorba despre o “operațiune militară specială de denazificare” a țării vecine și de protejare a comunității rusofone din estul Ucrainei.

Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident.

Vladimir Putin s-a referit și la vizita președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, efectuată la începutul acestei luni, spunând că a fost “o provocare planificată minuțios”.

“Aventura americană cu privire la Taiwan nu este doar o simplă călătorie a unei politiciene iresponsabile, ci este parte a unei strategii intenționate și conștiente vizând să destabilizeze și să facă haotică situația din regiune și din lume.

Este o demonstrație insolentă a lipsei lor de respect față de obligațiile lor internaționale și față de suveranitatea altor țări”, accentuat liderul rus.

Relațiile între SUA și Rusia cunosc o perioadă de tensiuni fără precedent. Vizată de o serie de sancțiuni occidentale grele din cauza conflictului ucrainean, Moscova încearcă să-și consolideze relațiile cu țările din Africa și Asia.

Rusia deja calificase drept o “provocare” vizita de la începutul lui august a președintei Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, care a provocat iritarea Chinei, apreciind că Beijingul are dreptul de a lua “măsurile necesare pentru protejarea suveranității sale”.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu autoritățile de la Taipei și a stabilit relații cu Beijingul.

UCRAINA ANUNȚĂ CĂ POATE EXPORTA DIN PORTURILE SALE TREI MILIOANE DE TONE DE CEREALE LUNA VIITOARE

Ucraina poate exporta în septembrie trei milioane de tone de cereale din porturile sale și în viitor ar putea exporta lunar patru milioane de tone de cereale, a anunțat marți Iuri Vaskov, adjunctul ministrului Infrastructurii, transmite Reuters.

Kievul a primit solicitări pentru ca 30 de nave să vină în Ucraina în următoarele două săptămâni pentru a exporta cereale, a precizat Vaskov.

De la debutul invaziei rusești din 24 februarie, exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut semnificativ, pentru că porturile de la Marea Neagră, principala rută pentru livrările de cereale ucrainene, au fost închise de o blocadă rusească, ceea ce a împins în sus prețurile mondiale la alimente și a provocat temeri că vor exista întreruperi în aprovizionarea cu alimente în țări din Africa și Orientul Mijlociu.

La finele lunii trecute, s-a ajuns la un acord care a permis deblocarea porturilor ucrainene și plecarea primelor nave care să transporte cereale.

SCENE DE PANICĂ ÎNTR-UN MAGAZIN IKEA DIN SHANGHAI DIN CAUZA UNUI CAZ CONTACT DE COVID-19

Teama de a fi carantinați din cauza unei persoane contact direct al unui caz de COVID-19 a provocat scene de panică în week-end într-un magazin Ikea din Shanghai, potrivit imaginilor devenite virale, relatează marți AFP. China aplică o strategie strictă de combatere a COVID-19: carantinarea persoanelor testate pozitiv, izolări țintite și chiar teste PCR generalizate și obligatorii. În primăvară, capitala economică Shanghai a fost închisă timp de două luni, ca răspuns la cel mai grav focar epidemic din țară din ultimii doi ani. Sâmbătă, pentru o singură persoană din magazin despre care s-a aflat că a intrat în contact direct cu un caz de COVID-19, autoritățile au încercat să rețină toți clienții din centrul Ikea pentru a-i plasa în carantină. Videoclipurile distribuite pe rețelele sociale arată familii blocate în magazin de ușile de sticlă închise. În alte imagini, clienții pot fi văzuți fugind prin ceea ce pare a fi o ieșire de urgență din magazinul Ikea, situat în cartierul Xuhui. Agenții de securitate, copleșiți de numărul mare de persoane, reușeau cu greu să țină ușile închise. Acest gen de scenă nu este însă neobișnuită în China. Tot în Shanghai, angajații au părăsit în fugă vineri o clădire de birouri din cartierul Huangpu după anunțarea unui caz contact de COVID-19.

La începutul lunii august, 80.000 de turiști au fost carantinați pe insula tropicală Hainan (sud), o destinație populară în China în această perioadă a anului.

AGERPRES

CEL PUȚIN 20 DE PERSOANE AU MURIT CARBONIZATE ÎNTR-UN ACCIDENT RUTIER ÎN PAKISTAN

Cel puțin 20 de persoane au murit carbonizate după ce un autobuz s-a ciocnit marți cu o cisternă cu benzină în centrul Pakistanului, a anunțat poliția. De asemenea, șase persoane au fost rănite.

În urma incendiului, autobuzul era o epavă de metal carbonizat. Accidentele rutiere mortale sunt frecvente în Pakistan din cauza drumurilor proaste, a vehiculelor prost întreținute și a conducerii neglijente. În 2015, 62 de persoane au murit într-un accident în care au fost implicate un autobuz de pasageri și o cisternă în provincia sudică Sindh.

Lasă un comentariu