MUREȘ: MARELE TROFEU SIMFEST 2022, PENTRU PRODUCȚIA UCRAINEANĂ “MOTHER OF APOSTLES”

Distribuie pe:

Marele Premiu al ediției a XIX-a a Festivalului Internațional de Film și Televiziune SIMFEST 2022 de la Târgu Mureș, derulat pe parcursul întregii săptămâni, a fost câștigat de producția “Mother of Apostles”, de Dmytro Ovechkin, din Ucraina.

Marele Premiu SIMFEST, în valoare de 2.000 de euro, s-a acordat producției “Mother of Apostles”, autor Dmytro Ovechkin, din Ucraina, iar Premiul pentru Documentar, în valoare de 1.000 de euro, pentru “Heartbeat”, de Monica Franco, Portugalia. Ambele premii au fost oferite de Uniunea Producătorilor de Film și Audiovizual din România, au arătat organizatorii festivalului într-un comunicat de presă.

Premiul Special al Juriului a revenit producției “Zero: the cyber spirits”, de Yugao Zheng, Premiul UNIREA s-a acordat producției “Ciao Patricia”, de Sergiu Ciorescu, din Republica Moldova.

La categoria Știri, anul acesta s-a dat o mențiune pentru grupajul de știri de la televiziunea RTS din Turnu Severin, Premiul pentru Videoclip a fost acordat producției “Uprooted”, din Ucraina, autori Andrei Gavriss, Konstantin Koval, iar Premiul pentru Animație - producției “Shakespeare for all ages”, de Hannes Rall, Germania.

De asemenea, Premiul pentru Creație Studențească, Domeniul Ficțiune, a fost câștigat de producția “Vlada goes to London”, de Arti Savchenko, din Israel, la aceeași categorie acordându-se o mențiune producției “First”, autor Adam Hartwinski, Polonia.

Premiul pentru Creație Studențească, Domeniul Nonficțiune, va merge în Slovacia, pentru producția “Longlive Death”, autor Robo Mihaly, Premiul pentru Film Turistic a fost revendicat de pelicula “Supermatch”, de Pavel Cherepin, Ucraina, iar Premiul pentru Reportaj Tv - “Story of Lily Ebert”, autor Peter Berecz, Ungaria.

Premiul pentru Film Portret a fost câștigat de producția “The adverntures of Saul Bellow”, de Asaf Galay, Statele Unite ale Americii, Premiul Special pentru Promovarea Drepturilor Omului - de “The Dark Way”, Anahid Davari, din Iran, Premiul Special pentru Aflarea Adevărului - “În căutarea inginerului Dragomirescu”, de Dragoș Zămoșteanu, România.

De asemenea, Premiul Pentru Scurt Metraj, Domeniul Ficțiune, a revenit peliculei “A dead sea”, semnată de Nahd Bashier, Palestina, iar Premiul pentru Lung Metraj - producției “Boulevard”, Artur Wierzbicki, Polonia.

“Festivalul SIMFEST este un festival cultural important, este important pentru spectatorii care vin să vadă aceste filme, este important pentru creatorii de producții audiovizuale, care se pot confrunta și vedea pe de altă parte ce fac confrații lor, dar este important și pentru tineri care se pot afirma în lumea aceasta a filmului la SIMFEST”, a arătat Lucian Ionică, președintele juriului SIMFEST 2022.

În cadrul Galei SIMFEST, pe lângă Gala Laureaților, au avut loc și trei momente artistice.

Unul dintre momentele muzicale a fost oferit de Cvartetul TIBERIUS, care a interpretat Devertimento în Fa Major de Wolfgang Amadeus Mozart. Rodrigo Fonti și Doina Enache au încântat publicul cu două momente coregrafice pe ritmurile tangoului argentinian. Bas-baritonul Marius Goșa, solist vocal la Opera Națională din Timișoara, a dăruit spectatorilor un colaj muzical realizat din fragmente din opere celebre. (Agerpres)

Lasă un comentariu