ECHIPA DOCTORULUI HORAȚIU SUCIU A EFECTUAT AL DOILEA TRANSPLANT DE INIMĂ, ÎN DOAR TREI ZILE, LA IUBCVT TÂRGU MUREȘ

Distribuie pe:

Duminică, la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) din Târgu Mureș a avut loc un nou transplant de inimă, al doilea într-un interval de doar trei zile și al cincilea din acest an. Transplantul, a cărui beneficiar este o femeie în vârstă

de 53 de ani, din Iași, a fost realizat de o echipă coordonată de șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul IUBCvT Târgu Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu.

Inima a fost prelevată de la o tânără de 17 ani aflată în moarte cerebrală la Spitalul Universitar București și a fost adusă la Târgu Mureș, de urgență, cu un avion militar. Avionul a ajuns la Târgu Mureș duminică dimineață, în jurul orei 9.30, iar intervenția medicilor a durat patru ore și jumătate. “Astăzi, familia îndoliată a unei tinere de 17 ani din București a decis ca măcar puțin din sufletul copilului lor să-i rămână lângă inimă.

“Grație gestului acestor părinți sfâșiați de durere, o femeie de 53 de ani din Iași poartă în piept altă inimă, a ei fiind obosită. Tradus în limbaj medical, a fost vorba de o insuficiență cardiacă în stadiu avansat, iar transplantul de astăzi înseamnă o altă șansă la viață”, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu. “Este o bucurie pentru noi, pentru că lista de așteptare este într-adevăr consistentă, cu pacienți care sunt în stadii avansate de insuficiență cardiacă și a căror singură speranță este un organ, un cord care să le permită con-tinuarea unei vieți mai bune calitativ”, a mai spus medicul.

Miercuri, după cel de al patrulea transplant din acest an efectut la Târgu Mureș, prof. dr. Horațiu Suciu a transmis un mesaj emo-ționant opiniei publice, încercând să sensibilizeze potențialii donatori de organe. “Ziua de astăzi trebuie să fie încă un motiv care să ne facă să ne gândim la importanța donării de organe. Este un efort la care fiecare dintre noi trebuie să punem umărul pentru a schimba mentalități. Al patrulea transplant din acest an este o performanță de excelență a echipei IUBCvT, dar suntem pregătiți pentru mult mai mult”, declara atunci cunoscutul medic târgumureșean. Miercuri, inima unei tinere de 18 ani, victima unui accident rutier în Timișoara, a ajuns în pieptul unei tinere de 6 ani care suferea de insuficiență cardiacă în stadiu avansat.

După transplantul reușit de duminică, Horațiu Suciu a spus că dacă mesajul său de miercuri, redat mai sus, care a primit mii de reacții, a avut vreun rol, înseamnă că “e bine”. “Dacă este doar o coincidență și crește numărul donărilor de organe, este la fel de bine.

“Sute de alți oameni sunt în așteptarea unui transplant, ca ultimă șansă la viață. Ei au nevoie de noi. De fiecare dintre noi. Se spune că sufletul călătorește spre inima oamenilor, iar trupul călătorește spre inima pământului. Sunt și momente, ca cel de miercuri și ca cel de astăzi, în care lacrimile pot însenina inimi”, este de părere chirurgul.

Conform Agenției Naționale pentru Transplant, în registrul național de transplant figurează, “la zi”, 33 de persoane în așteptarea unei inimi. Conform aceluiași document, 3.313 români așteaptă să fie beneficiarii unui transplant renal, 448 a unui transplant hepatic, 256 a unui transplant de cornee, 108 de os - tendon, 3 de plămâni și 794 de celule stem.

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu