A ÎNCEPUT NOUL AN ȘCOLAR

Distribuie pe:

5 septembrie.... O nouă primă zi de școală.... Retrospectiva ultimelor săptămâni: bătut cuie, șters praf, mutat mese, reparat dulăpioare, zugrăveli, pavoazare, ore întregi de muncă în școală.... Multe dintre noi, dăscălițe, cu ajutor sau nu, ne dorim ca fiecare început de an școlar să fie unul cât mai vesel și mai primitor pentru elevii noștri... Așadar, în spatele zâmbetelor și ale pozelor din prima zi se regăsesc multe ore de muncă, piedici ale sistemului.... Din fericire, multe/mulți dintre noi suntem suficient de asumate / asumați, încât să înțelegem faptul că elevii noștri nu au nicio vină legat de tot ceea ce se întâmplă în sistem.

Fie ca puterea de muncă, sănătatea, înțelepciunea să ne caracterizeze și în acest an școlar! Spor în toate!

Prof. Înv. Primar STOICA Andreea Teodora, Colegiul Național “Unirea”, Tg. Mureș

Foto: IOSIF TRIF

Colegiul Național Alexandru “Papiu Ilarian”
Colegiul Național “Unirea”

Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuși”

PROMOVAREA NOII OFERTE EDUCAȚIONALE ADRESATE CADRELOR DIDACTICE ȘI PERSONALULUI AUXILIAR

Consecventă principiilor și misiunii sale instituționale, prin fiecare dintre măsurile implementate, Agenția Națională Antidrog contribuie la obiectivul mai larg de a susține dezvoltarea copiilor și tinerilor, astfel încât aceștia să își atingă potențialul, într-un climat sigur și sănătos.

Agenția Națională Antidrog, prin intermediul specialiștilor săi din cadrul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Târgu Mureș, va fi prezentă permanent, pe tot parcursul noului an școlar, alături de ceilalți colegi din Ministerul Afacerilor Interne, pentru a oferi informații și suport specializat în domeniul de competență dascălilor, părinților și elevilor ce deschid, din nou, ca în fiecare an, porțile școlilor din întreaga țară.

Informarea corectă - fundamentată științific - și conștientizarea cu privire la efectele nocive și la consecințele angajării în comportamente de risc precum consumul de droguri vor reprezenta prioritățile intervențiilor noastre pe parcursul întregului an școlar 2022-2023.

Debutul noului anul școlar reprezintă contextul relansării proiectelor cu tradiție ale Agenției în mediul educațional - un pachet de proiecte și acțiuni specifice, validate în timp ca exemple de bune practici la nivel european, etajate de la nivelul învățământului preșcolar, grupa școlară mică, gimnaziu și până la liceu.

De asemenea, vor fi lansate și intervenții noi, adaptate nevoilor locale și tendințelor recente ale fenomenului drogurilor, așa cum sunt relevate de studiile specializate ale Agenției.

Amintim aici câteva dintre proiectele de prevenire, deja de tradiție, ale Agenției Naționale Antidrog, care vor fi reeditate și pe parcursul noului an școlar: “CUM SĂ CREȘTEM SĂNĂTOȘI”, ,,ABC-UL EMOȚIILOR”, “NECENZURAT”, “MESAJUL MEU ANTIDROG”, “ACȚIONĂM JUST”.

În acord cu Strategia Națională în domeniul Drogurilor 2022-2026, cu planurile naționale comune în domeniul siguranței școlare și acordurile de colaborare interinstituționale, măsurile de prevenire a consumului de droguri în școală au un caracter integrat, corelat și unitar.

Aceste măsuri vizează, pe de o parte, consolidarea cooperării cu structuri din spectrul educațional, în vederea monitorizării sistematice a evoluției fenomenului drogurilor în mediul școlar, a nevoilor de informare și instruire specializată a personalului didactic și calibrării ofertei de servicii de prevenire acordate de Agenție elevilor.

Pe de altă parte, măsurile vizează și implementarea unor activități concrete de prevenire a consumului de droguri cum ar fi: informarea, conștientizarea riscurilor și consecințelor negative ale utilizării de substanțe interzise sau promovarea alternativelor sănătoase la consumul de droguri.

Specialiștii Agenției au fost prezenți la festivitățile de deschidere a noului an școlar pentru a promova noua ofertă educațională adresată cadrelor didactice și personalului auxiliar, pe baza unei analize de nevoi realizate în colaborare cu structuri ale Ministerului Educației.

Cu acest prilej vor fi readuse în atenție intervențiile specifice ale Agenției axate pe: prevenirea comportamentelor cu risc pentru sănătate, formarea unor abilități necesare luării unor decizii informate și responsabile, precum și favorizarea factorilor de protecție prin dezvoltarea unei conexiuni puternice cu școala și familia de apartenență.

Le urăm tuturor elevilor și profesorilor un nou an școlar de succes și îi asigurăm de permanenta disponibilitate și colaborare a specialiștilor Agenției Naționale Antidrog care vor acționa, ca de obicei, implicat și profesionist, a precizat comisar de poliție ROMAN Ion Aleodor, Agenția Națională Antidrog.

L.B.

Lasă un comentariu