FLORI, PEISAJE ȘI CITADINE ALE ARTISTEI RITA OROIAN - EXPOZIȚIE DE PICTURĂ, LA GALERIA “DEISIS” A PALATULUI CULTURII DIN TÂRGU MUREȘ

Distribuie pe:

Omul are nevoie să se manifeste în diverse moduri, iar arta este o formă de exprimare a sentimentelor și a trăirilor umane. Prin arta plastic[, prinde viață și se materializează strânsa legătură a omului cu natura, cu semenii și cu tot ce-l înconjoară. Prin arta plastic artistul întoarce o parte din simțămintele proprii, împărtășește cu semenii bucuria de a trăi prin culoare și formă. Paleta coloristică, citadinele, florile și peisajele artistei Rita Oroian înseninează Galeria “Deisis” a Palatului Culturii din Târgu-Mureș, în perioada 1-31 august 2022.

Cu ocazia Vernisajului Expoziției de Pictură, din data de 1.08.2022, a artistei Rita Oroian, domnul Nicolae Băciuț, poet, scriitor, publicist, jurnalist, editor și director al Departamentului pentru Cultură Mureș, și domnul Vasile Mureșan, muzeograf-expert, au apreciat complexitatea compozițiilor lucrărilor de pe simeze, rafinamentul cu care au fost îmbinate culorile, dar și sentimentele plăcute ce le transmit.

Născută în anul 1961, în localitatea Petrilaca din județul Mureș, a absolvit Facultatea de Psihologie și Școala Tehnică de Asistenți Medicali. În prezent lucrează la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș. Este membră a Asociației Culturale “Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș și a Asociației Artiștilor Plastici Mureș, din anul 2016. A participat la taberele de creație organizate de Asociația Culturală “Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș și de Asociația Artiștilor Plastici Mureș: la Gemini, la Căminul Cultural Sângeorgiu de Mureș, la Ernei, la Complexul Weekend, la Gledin, la Zeican și în Grecia. A participat la expozițiile colective organizate de Asociația Artiștilor Plastici Mureș și de Asociația Culturală “Sfântu Gheorghe” din Sângeorgiu de Mureș. A avut o expoziție personală în anul 2019, la Zeican.

Iubirea de sine, iubirea pentru semeni și iubirea pentru artă a fost, este și va fi izvor pentru creație. Omul are nevoie să se manifeste, iar manifestarea prin pictură, în ulei pe pânză a artistei Rita Oroian ne transpune într-o lume a formelor, a culorii, o lume a sufletului senin. Minunatele creații ale artistei Rita Oroian pot fi admirate pe simezele Galeriei “Deisis” a Palatului Culturii din Târgu-Mureș.

Felicitări!!!!!

Text: GABRIELA BORDA Foto: ILARIE GH. OPRIȘ

Lasă un comentariu