MARCEL CIOLACU: SERVICIILE PUBLICE, BISERICILE ȘI METROREX TREBUIE INCLUSE ÎN ORDONANȚA PRIVIND PLAFONAREA PREȚURILOR LA ENERGIE

Distribuie pe:

Marcel Ciolacu a anunțat, marți, că serviciile publice, bisericile și Metrorex trebuie să beneficieze de plafonarea și compensarea prețurilor la energie, fapt pentru care va propune, în Parlament, amendarea ordonanței aprobată zilele trecute de Guvern.

“Sunt ferm convins că vom face amendamente și discuții în coaliție. Instituțiile de cult nu au fost prinse, bisericile, ceea ce este o eroare. Sunt ferm convins că atât colegii mei, cât și colegii din coaliție vom completa ordonanța. Serviciile publice - iarăși a fost o scăpare majoră. Ar duce la o creștere a prețurilor în progresie la prețul apei pentru că majoritatea apei vine prin pompare. Trebuie să vedem impactul la Ministerul Finanțelor. Indiferent cât de mult ar trebui să suporte bugetul, nu putem lăsa la o escaladare a prețurilor la serviciile publice. Este și Metrorex care primește o subvenție de la statul român, prin

Ministerul Transporturilor, adică ne furăm singuri căciula. Crește subvenția, mai bine intervii tu stat și vezi cum faci cu prețul la energie”, a declarat Marcel Ciolacu. Liderul PSD a dat și exemplul serviciilor publice de transport cu troleibuze și tramvaie care trebuie să beneficieze de prevederile ordonanței și a subliniat că amendarea acesteia reprezintă o prioritate a actualei sesiuni parlamentare. (Agerpres)

IONUȚ STROE: ANRE A FOST O PREZENȚĂ EXTREM DE DISCRETĂ

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a declarat, marți, că ANRE a fost “o prezență extrem de discretă, ca și activitate”, până în prezent.

Întrebat despre o eventuală demitere a conducerii ANRE, el a spus că nu știe dacă această soluție rezolvă problema.

“Nu știu dacă această soluție rezolvă problema în sine. Problema energiei este una extrem de complexă, este o problemă globalizată, o problemă generată și de factori externi (...), dar nu văd o rezolvare a acestei situații extrem de complexe, complicate, care depinde de foarte mulți factori, de schimbarea conducerii unei instituții. De altfel, anul acesta, sper să nu greșesc, mandatul conducerii ANRE, practic, se va finaliza și cu siguranță în Parlament va trebui să propunem noi oameni care să conducă această instituție, poate mai bine decât au făcut-o cei dinainte, pentru că, într-adevăr, ANRE a fost o prezență extrem de discretă, ca și activitate, până acum. A trebuit, din păcate, să ne confruntăm cu această criză ca să realizăm cât de importantă este această instituție și, bineînțeles, să realizăm care ne sunt așteptările în materie de reglementare a pieței de energie, în aceste momente de criză maximă”, a declarat Stroe, la RFI.

Chestionat dacă OUG pe energie va fi modificată în Parlament, deputatul PNL a răspuns: “Dezbaterea parlamentară ne poate aduce foarte multe propuneri. Până la urmă, este dreptul Parlamentului să intervină, în condițiile în care consideră că anumite lucruri pot fi îmbunătățite. N-aș vrea să fac estimări. În coaliție, noi am asumat această ordonanță în întregul ei. Pe lângă acordul acestor instituții cu responsabilități și competențe în energie, a fost dat și acordul politic pe ea. Vom vedea dacă va fi modificată, dar dacă vor exista modificări, eu sper să fie doar în bine și să fie în acord cu așteptările tuturor care sunt interesați de funcționarea acestei ordonanțe”. El a arătat că la nivelul Guvernului au existat discuții cu producătorii, furnizorii, traderii pe tema ordonanței pe energie.

“Într-adevăr, cei care critică sunt în mod evident și poate legitim mai vocali decât restul celor care o susțin. Eu vă asigur că Guvernul a discutat cu toți acești actori din toate sectoarele industriei energetice și cu producătorii și cu transportatorii și cu distribuitorii și cu furnizorii, dar eu cred că în actualele condiții, ANRE, apropo, care este practic interfața statului în relația cu piața energiei, ar trebui să joace un rol mult, mult mai important. N-aș putea pretinde că poate fi o portavoce a celor care în momentul de față sunt nemulțumiți, dar cu siguranță poate să adune toate aceste propuneri care vin din partea lor și, bineînțeles, în măsura în care le consideră oportune, cum a făcut cu aceste măsuri prevăzute în Ordonanță, să facă și cu propunerile care vin din zona pieței de energie”, a mai spus liberalul, întrebat cum poate să funcționeze un act normativ care este criticat de aproape toată lumea. (Agerpres)

ACCELERAREA EXECUȚIEI LUCRĂRILOR DE INVESTIȚII ÎN SISTEMUL DE IRIGAȚII

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut, în data de 5 septembrie 2022, o întâlnire de lucru cu reprezentanții constructorilor pentru obiectivele de investiții din domeniul irigațiilor aflate în diverse stadii de execuție, precum și cu beneficiarii direcți, respectiv fermierii, membri ai Organizațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), remis marți AGERPRES, ședința a avut ca scop principal punerea de acord cu toate părțile implicate pentru realizarea la timp a lucrărilor de investiții, astfel încât fermierii să fie la curent cu termenele de execuție asumate de către contractori.

Conform sursei citate, ministrul monitorizează stadiul de execuție a lucrărilor, astfel încât, cu implicarea fermierilor și a constructorilor, termenele de punere în funcțiune să fie respectate întocmai. De asemenea, este necesară o planificare riguroasă a viitoarelor investiții în zonele neirigate, pentru a da fermierilor predictibilitate în programarea înființării culturilor.

“Vreau să vă asigur că toate obiectivele de investiții sunt în atenția mea, pentru că avem la MADR tabloul de comandă. Astfel că, graficul de execuție al lucrărilor este urmărit îndeaproape, inclusiv la fața locului, când merg în teren. Am ținut foarte mult să avem discuții punctuale pentru fiecare zonă din țară, pentru ca lucrările de investiții să se încheie în termenele stabilite și să nu existe niciun fel de întârzieri”, a afirmat ministrul Daea în cadrul întâlnirii.

La discuții au mai participat directorul general al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, Cornel Popa, precum și Elena Filip, directorul Direcției Îmbunătățiri Funciare și Fond Funciar. (Agerpres)

Lasă un comentariu