PIERDEREA MEMORIEI POATE FI... INVERSATĂ

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Boston, citați de descopera.ro, susțin că au creat un tratament revoluționar care ajută la recuperarea memoriei pierdute la pacienții care suferă de Alzheimer și alte forme de demență.

Noul tratament se bazează pe o cască pusă de cap, echipată cu niște senzori, care trimit semnale electrice la creier, ce pot îmbunătăți funcția memoriei la persoanele în vârstă cu probleme legate de scăderea și pierderea acesteia.

“Pierderea memoriei la persoanele în vârstă poate fi inversată folosind o nouă metodă, care durează doar 20 de minute. Tratamentul experimental, care este noninvaziv, poate ajuta persoanele care suferă de Alzheimer și alte forme de demență, pentru a-și îmbunătăți funcția memoriei.

Se știe că o populație din ce în ce mai în vârstă duce la costuri suplimentare personale, sociale, de asistență medicală și economice. Un factor care contribuie în mare măsură la aceste costuri este afectarea sistemelor de memorie de bază, esențiale pentru activitățile de zi cu zi, cum ar fi luarea deciziilor financiare sau înțelegerea limbajului.

În studiul nostru, pacienții au primit o stimulare electrică a creierului, cu ajutorul unor impulsuri, timp de 20 de minute, timp de 4 zile consecutive, fiind testate două metode de tratament. Una care vizează memoria pe termen scurt, cu stimulare la joasă frecvență, și alta pentru îmbunătățirea memoriei pe termen lung, cu stimulare de înaltă frecvență, în cortexul prefrontal al creierului.

Astfel, am descoperit că, după trei sau patru zile de aplicare a semnalelor electrice, pacienții au prezentat o memorie pe termen scurt mai bună, iar îmbunătățirile au rămas timp de o lună.

În plus, și memoria pe termen lung s-a îmbunătățit, chiar și după o lună de la tratament. Persoanele care aveau o funcție cognitivă inferioară au avut o îmbunătățire mai mare și de durată a memoriei, ca urmare a tratamentului.

Este de remarcat că tratamentul este noninvaziv, administrat prin intermediul electrozilor dintr-o cască portabilă, care poate îmbunătăți funcția de memorie la adulții în vârstă și ne aduce cu un pas mai aproape de a oferi un tratament mai eficient pentru pierderea memoriei.

Din punct de vedere clinic, acest lucru este important, deoarece există persoane care au doar probleme de memorie pe termen scurt și altele care au doar probleme de memorie pe termen lung.

Așadar, a avea la îndemână instrumente care pot aborda fiecare dintre aceste sisteme de memorie este de mare valoare”, cred oamenii de știință americani. (L.P.)

LUCREȚIA POP

Lasă un comentariu