MÂINE, FILARMONICA DE STAT DIN TÂRGU MUREȘ DESCHIDE STAGIUNEA 2022 - 2023

Distribuie pe:

Filarmonica de Stat din Târgu Mureș deschide stagiunea 2022-2023 mâine, 8 septembrie, ora 19.00, cu un concert extraordinar al Orchestrei Simfonice, care va fi dirijată de laureații Concursului Internațional de Dirijat “Erich Bergel”. Prima ediție a Concursului Internațional de Dirijat “Erich Bergel”, la care participă 71 de candidați din 33 de țări, este organizată de Filarmonica de Stat din Târgu Mureș, în colaborare cu Cadenza Music Management (Italia), o asociație culturală aflată în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș. Concursul se adresează dirijorilor de toate vârstele și naționalitățile, care doresc să-și etaleze talentul în cadrul unei competiții cu durată de aproximativ un an, finala derulându-se pe parcursul unei săptămâni.

“Evenimentul final va avea loc la Târgu Mureș, cu participarea orchestrei Filarmonicii de Stat Târgu Mureș, în fața unui juriu de mare prestigiu național și internațional. Scopurile concursului sunt multiple și ne așteptăm ca numele lui Erich Bergel (1930-1998) să contribuie la realizarea acestora având în vedere că Maestrul Erich Bergel a fost unul dintre cei mai recunoscuți dirijori pe plan mondial. Numai între anii 1972 și 1990, a avut 847 concerte pe mai toate continentele, iar între 1990 și 1997, un număr de 271 concerte, promovând în programele sale și creația muzicală românească. (...) Prin organizarea evenimentului, dorim să promovăm Filarmonica de Stat Târgu Mureș, orchestră care merită pe deplin să fie introdusă în circuitul internațional”, se arată într-un comunicat al Consiliului Județean Mureș.

Premiile vor fi numerar, iar fiecare câștigător va avea posibilitatea de a lucra în primul rând cu Orchestra Filarmonică de Stat Târgu Mureș, dar și cu alte orchestre renumite pe plan mondial. Cu ocazia spectacolului de gală, se va organiza, în foaierul Palatului Culturii, o expoziție vizând concertele cele mai deosebite ale lui Erich Bergel, iar curatorul expoziției va fi pianistul prof. univ. Csíky Boldizsár jr.

Primul recital cameral al stagiunii va avea loc marți, 13 septembrie, în Sala Mică a Palatului Culturii. Protagoniștii serii vor fi violonistul Zerkula György și pianista Horváth Edit. În program vom audia lucrări din creația compozitorilor L. van Beethoven, I. Stravinski și S.Prokofiev.

Joi, 15 septembrie, în Sala Mare a Palatului Culturii va avea loc un concert simfonic dirijat de Andrei Gocan. Soliștii acestui concert vor fi Olaf Georgi la flaut (Germania) și Bartha Géza la clarinet (Germania). Concertul va debuta cu Uvertura “Egmont” de L. van Beethoven, urmată apoi de Simfonia concertantă pentru flaut, clarinet și orchestră de coarde de Tiberiu Olah. În partea a doua vom asculta Simfonia a 7-a op.70 în re minor de A.Dvoøak.

Marți, 20 septembrie, maiestuoasa orgă a Palatului Culturii va răsuna din nou după mult timp într-un recital susținut de organistul Lõrinczi Lehel. În program for fi prezentate lucrări din creația lui J.P. Sweelinck, J.S. Bach și Ch-M. Widor.

În data de 22 septembrie revine la Târgu-Mureș după o lungă absență cauzată de pandemie, dirijorul japonez Shinya Ozaki. Concertul realizat în parteneriat cu Ambasada Japoniei în Romania, “Kumamoto-Romania Association” și Liceul Vocațional de Artă Târgu-Mureș, îi va avea ca soliști pe Chiyo Hagiwara la pian (Japonia), Teodora Todoran la vioară și George Bârlean la oboi. Programul serii va cuprinde lucrări de J.S. Bach, C. Saint-Saëns, Hidas Frigyes și P.I. Ceaikovski.

Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Filarmonicii și online, pe site-ul Evenbook.ro. (D.B.)

DRAGOȘ BARDOȘI

Lasă un comentariu